Holender caută muzicieni talentaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Operei de Stat din Viena este consilier la Metropolitan Opera din New York şi la Opera din Tokyo. Ioan Holender, director artistic al Festivalului „George Enescu“, va participa la 28 ianuarie, în Aula Muzeului „George Enescu“, la prima conferinţă dedicată ediţiei din 2011.

Vara trecută a ieşit la pensie. Ioan Holeder a descoperit însă că are mai mult de lucru decât ca angajat.  Între două drumuri, fostul director al Operei de Stat din Viena, în vârstă de 75 de ani, a poposit în oraşul său natal Timişoara săptămâna trecută. Celebrul bănăţean a participat la inaugurarea Aleii Muzicienilor, realizată după modelul celebrului „Walk on Fame" de la Hollywood. „Sper ca această alee să provoace mai puţine scandaluri decât cea de la Viena, unde există multe discuţii legate de nume stelelor. Au apărut deja unii care mai sunt în viaţă. Parcă e bine să rămânem la morţi", a declarat Holender.

Anita Hartig, de la Braşov la New York

După ce a condus timp de 19 ani Opera de Stat din Viena până la 31 august, Ioan Holender a acceptat funcţiile de consilier artistic la operele din Tokyo şi Budapesta, precum şi la Metropolitan Opera din New York. „Călătoresc mai mult decât am făcut-o în 20 de ani. Funcţia asta îmi cere să văd artişti, muzicieni, dirijori din toată Europa, care ar putea ajunge la Metropolitan", a declarat Holender. Bănăţeanul, cunoscut pentru faptul că a promovat foarte mulţi artişti români la Opera din Viena, a găsit deja un contract pentru un muzician din România, pentru Metropolitan-ul de la New York. 

„Anita Hartig e din Braşov. Le-am spus că în trei-patru ani va fi foarte importantă. A fost chemată la audiţii o săptămâna la New York, pe banii lor, şi a primit un contract pentru sezonul 2013-2014. Nu am o funcţie mare, dar dacă le spun că un artist are valoare, cei de acolo mă ascultă", a adăugat Holender.

Pe lângă munca de consilier şi căutător de talente pentru Metropolitan Opera, Ioan Holender moderează o emisiune la Servus TV şi are o emisiune săptămânală la Radio Austria 1. „Cu televiziunea asta vrea să vin şi la Timişoara, să realizez o emisiune. Am fost la Budapesta, Bratislava şi cred că merită să vin şi aici", a spus Ioan Holender. Fostul directorul Staatsoper a dorit să-şi marcheze sfârşitul mandatului, printr-o gală retrospectivă, la care au participat nume sonore, precum Plácido Domingo şi Anna Netrebko.

Concert de adio

În luna iunie, pe scena Staatsoper, 52 de artişti faimoşi au cântat, timp de peste şase ore, arii din 38 de opere celebre, sub bagheta a 12 dirijori. Ioan Holender a fost impresionat: „A fost pentru prima dată în istoria celor 145 de ani de istorie când s-a făcut un concert de adio pentru un director. Toţi artiştii au venit să cânte pe gratis". Francezul Dominique Meyer va prelua de la 1 septembrie şefia Staatsoper, având moştenire un buget de aproape 12 milioane de euro. 

“Mandatul lui Ioan Holender a fost cel mai lung din istoria Staatsoper, mai lung decât cele ale lui Gustav Mahler şi Herbert von Karajan la un loc."
Costin Popa redactor-şef al revistei „Melos“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite