Herta Muller se întâlnea în pădure cu editoarea sa de frica Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătoare premiului Nobel pentru Literatură, scriitoarea germană de origine română, Herta Muller, obişnuia să-şi întâlnească editoarea pentru a face corecturi pe manuscrise în pădure de frica agenţilor Securităţii lui Nicolae Ceauşescu, anunţă publicaţia online earthtimes.

"Pentru ca nimeni să nu ne audă, ne duceam în pădure şi făceam corecturile acolo", a declarat Muller la un târg de carte de la Leipzig.

"Eu eram o tânără autoare de la capătul lumii, în timp ce ea era o mare editoare din centrul lumii, din Germania", a povestit scriitoarea.

Herta Muller, acum în vârstă de 56 de ani, s-a născut într-un sat german din Banat.

Scriitoarea şi-a făcut debutul în proză cu o istorisire sinistră a vieţii într-un sat din România. O versiune cenzurată a cărţii a fost publicată în 1982, la Bucureşti. Doi ani mai târziu, Herta Muller a reuşit să scoată cartea din ţară şi să publice versiunea integrală la Berlin.

Scriind despre viaţa ei ca membru al unei minorităţi naţionale într-o dictatură, Herta Muller a intrat destul de repede în vizorul poliţiei politice din România. Scriitoarea a părăsit România lui Nicolae Ceauşescu în 1987 şi s-a stabilit în Berlinul de Vest.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite