Hérold, un clasic suprarealist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia de la Colors Art Gallery aduce în atenţia publicului românesc opera lui Jacques Hérold, pictor suprarealist român cu o importantă cotă internaţională. Născut la Piatra Neamţ, Jacques Hérold (1910-1987) este o figură importantă a suprarealismului românesc interbelic, din păcate mai puţin cunoscut în România.

Până la 2 iunie, rămâne deschisă în spaţiul expoziţional de la Colors Art Gallery - situat în Bucureşti, str. Puţul lui Zamfir, nr. 22-24 şi dedicat artiştilor plastici originari din România şi cu o marcată cotă pe piaţa internaţională - o veritabilă expoziţie-eveniment: cea dedicată pictorului suprarealist Jacques Hérold (1910-1987) şi intitulată „De la Suprarealism la abstracţionismul liric".

Este o rară ocazie de a admira, strânse la un loc, aproximativ 40 de lucrări ale artistului (pictură, grafică, sculptură) şi de a lua astfel o „doză" de artă suprarealistă, în ce a avut aceasta mai autentic şi mai revoluţionar. Epoca interbelică este o perioadă în care artiştii evrei născuţi în România care au activat în mişcările de avangardă au dat tonul artei mondiale - în literatură şi în arta plastică -, iar opera lui Hérold este reprezentativă, la rândul său, pentru acest fenomen. Nu lipsesc din expoziţia de la Colors Art Gallery câteva dintre cele mai celebre lucrări ale artistului, provenind din colecţii particulare: sculpturile „La femmoiselle" (1945) şi „La chose qui marche" (1945) sau uleiul pe pânză „Le Mouvement des Lèvres" (1968).

Din Marsilia la Bucureşti

„Jolie Blonde“, 1938, ulei pe pânză  Foto: Colors Art Gallery

La fel ca în cazul altor artişti români ai mişcării suprarealiste interbelice, stabiliţi în Occident - Victor Brauner sau Marcel Iancu -, cota lui Jacques Hérold pe piaţa internaţională actuală de artă este foarte ridicată. O dovedeşte faptul că expoziţia de la Bucureşti urmează celei deschise, în 2010 şi 2011, la Musée Cantini din Marsilia şi intitulată „Jacques Hérold et le surréalisme".

Din păcate, opera sa este mai puţin cunoscută în ţara de origine, din cauza fracturii istorice suferite de România, şi această situaţie se încearcă a fi remediată de o expoziţie cum este cea de la Colors Art Gallery. De altfel, toate cele 40 de lucrări provin din colecţii particulare, astfel încât prezentarea lor acum la Bucureşti este în sine un eveniment expoziţional major. „Jacques Hérold este unul dintre cei mai mari pictori ai secolului XX", afirmă istoricul Christophe Dauphin, autor al textului catalogului atât la Marsilia, cât şi la Bucureşti.

În căutarea sensului alchimic

„Eminamente poetică şi complexă, creaţia sa n-a încetat niciodată să evolueze sub semnul focului şi al imaginarului cel mai dezlănţuit", mai spune Dauphin, care atrage atenţia că „Jacques Hérold a căutat întotdeauna să ajungă la alchimie", obsesie majoră a suprarealiştilor. Artistul s-a născut la 10 octombrie 1910, sub numele de Herold Blumer, la Piatra Neamţ (la fel ca şi alt geniu al suprarealismului, Victor Brauner).

În 1912, familia se mută la Galaţi, unde tatăl său devine fabricant de bomboane, iar la patru ani viitorul artist fuge pentru prima oară de acasă, pentru a-şi cumpăra o tomată, a cărei culoare roşie îl fascina; este găsit rătăcind pe străzile oraşului. În anii '30 pleacă în Franţa, unde câştigă admiraţia lui Breton, liderul grupului suprarealist. Anii războiului nu sunt uşori, iar propria sa familie rămasă în România este victimă a deportărilor antisemite. Totuşi, Hérold a fost un antistalinist, aşa cum o dovedeşte o caricatură a lui Picasso prezentă în expoziţie. S-a stins pe 11 ianuarie 1987, la Paris. 

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite