Regizorul Alexander Hausvater are premieră la Petroșani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu" din Petroșani își deschide porțile pe 9 septembrie, de la ora 18.00, cu premiera „Foșnetul frunzelor", în regia lui Alexander Hausvater.

Anul 2012 este al 64-lea din viața Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu" Petroșani și pregătirile pentru stagiunea 2012-2013 sunt pe ultima sută de metri. Regizorul Alexander Hausvater nu este la prima reprezentație la Petroșani. El a încheiat stagiunea 2008-2009 cu „FridaKahloMania", un real succes la momentul respectiv iar „Foșnetul frunzelor" este spectacolul care va deschide stagiunea 2012-2013, în data de 9 septembrie, ora 18.00.

Andreea Tokai și Nicolae Vicol, actorii din rolurile principale, vor da viață personajelor lui Kroetz (Martha și Otto), într-o lume pudică, rece și bazată pe beneficii. Ea are un câine și o mică afacere, el nu are nimic, doar dispare din viața ei din când în când. Apare periodic, cât să bifeze prezența și activitățile monotone care-i leagă, dar de care sunt aproape dependenți. Fără iubiri, fără planuri mărețe. Doar obișnuință și dependență.

image

„Într-o metropolă trăiesc doi oameni singuratici. Martha e măcelăreasă.Otto lucrează într-o fabrică. Nu au prieten, nu au familie. Ea are un câine, el nu. Se întâlnesc seară de seară într-o rutină de activități care se termină cu o partidă anostă de sex. Nu se iubesc, dar nici nu pot să se despartă. Romanul lor e o luptă permanentă, acompaniată de frica de a pierde chiar și această coajă de relație; fără ea, perspectivele sunt foarte dureroase.

Piesele lui Kroetz dau voce tăcerii, subînțelesului, vorbesc despre incapacitatea omului modern de a dialoga cu un partener de viață. Bărbatul și femeia se închid într-un univers al tăcerii, gândurile și mai ales emoțiile nu pot fi traduse în cuvinte. Dragostea și iubirea se contopesc într-un iureș fără opriri spre un dramatism inevitabil. Balanța de putere între bărbat și femeie oscilează între ură și tandrețe, sensibilitate și bestialitate", spune regizorul Alexandru Hausvater.

Acesta este de părere că toată lumea visează dragostea dar fiecare este incapabil s-o realizeze. Motivele? „Sunt prea multe obstacole: egoismul, competitivitatea, necesitatea de a străluci pe plan profesional și social, lipsa de ascultare și înțelegere. Toate duc la un război al egourilor, la o luptă crâncenă ca să-ți domini partenerul și ca să-ți câștigi respectul de sine.

Trăim într-o lume tehnologică extrem de avansată. Am fost pe lună, ne auzim și ne vedem instantaneu de pe un continent pe altul, avem la dispoziție mașini, aparate și roboți care facilitează invențiile și descoperirile cele mai avansate, dar nu ne mai vedem, nu ne ascultăm, nu mai comunicăm", mai spune regizorul Alexander Hausvater, despre spectacolul „Foșnetul frunzelor".

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite