Hausvater fuge de polemici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizor canadian născut  în România, Alexander Hausvater arată care sunt zonele în care se poate inova în teatrul românesc. Într-un interviu acordat „Adevărului literar şi artistic“, regizorul spune că polemica este inamicul teatrului dacă se ajunge la atacul la persoană.

Reputatul regizor regretă că în România teatrul nu amendează prin spectacole neregulile din lumea politică. El mai vorbeşte despre civilizaţia dezbaterii teatrale, despre şcoala europeană şi despre marile teme pe care mizează ca regizor.

Comparând teatrul românesc cu teatrul occidental, Alexander Hausvater afirmă că diferenţa este clar în favoarea teatrului din străinătate atunci când vine vorba despre organizare, dar România poate recupera distanţa de calitate prin creatorii săi, care nu trebuie să aibă niciun complex, pentru că sunt foarte experimentaţi.

Civilizaţia dialogului teatral

Regizorul crede că în România apare o polemică la fiecare zece minute şi dacă ar participa la fiecare dintre ele nu ar mai avea timp pentru toate demersurile sale. „Polemica este inamicul teatrului. Fug cât mai departe de polemică şi încerc ca oamenii cu care lucrez să uite pentru câteva săptămâni de existenţa ei, să scoată din suflet această necesitate de a ataca şi de vedea răul", afirmă regizorul.

El consideră că oricine utilizează un lexicon virulent contra altcuiva trebuie imediat „uitat şi neluat în considerare". „Într-o societate în care cineva practică atacul la persoană acel cineva trebuie să fie total uitat şi neglijat şi poate să nu fie invitat de teatre vreodată să vină la ele", spune regizorul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite