Sven Hassel, soldat cu grad de scriitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editura Adevărul Holding lansează la Târgul de carte Bookfest (4-8 iunie) 40 de titluri noi - operele complete Sven Hassel, Theodor Constantin şi James Clavell, în ediţie de lux. Cititorii pot

Editura Adevărul Holding lansează la Târgul de carte Bookfest (4-8 iunie) 40 de titluri noi - operele complete Sven Hassel, Theodor Constantin şi James Clavell, în ediţie de lux. Cititorii pot beneficia la târg şi de o reducere de 10% la achiziţionarea operelor complete Vintilă Corbul - Eugen Burada. Evenimentul se desfăşoară la Romexpo.

Sven Hassel este un autor care a făcut furori în România, în anii `90. La Târgul de carte Bookfest veţi putea găsi una dintre cele mai bune serii de cărţi de război publicate vreodată.

Cărţile lui au fost devorate de pasionaţii de aventuri, iar volumele au dispărut de pe piaţă. Cei care vor merge la Târg au şansa să achiziţioneze întreaga serie, în ediţie de lux. Romanele lui Sven Hassel nu s-au bucurat de succes doar în România, ci au fost traduse în 25 de limbi, fiind publicate în peste cincizeci de ţări.

Este autorul citit în toate colţurile lumii, opera lui având un tiraj care a depăşit 53 de milioane de exemplare. Criticii l-au comparat deseori cu Hemingway, Hasek şi Homer.

14 romane lansate de Adevărul

Sven Hassel (pe numele său adevărat Sven Pedersen) s-a născut pe 19 aprilie 1917, la Fredensborg, în Danemarca, într-o familie de oameni simpli, muncitori, s-a înrolat în armata daneză în 1936 şi apoi s-a oferit voluntar în armata germană, în 1937.

A participat, pe post de conducător de tanc, la invadarea Poloniei, a dezertat, a fost judecat, condamnat şi redistribuit în Regimentele disciplinare 11 şi 27 Panzer. La sfârşitul războiului avea grad de locotenent. Între 1945 -1949 a fost prizonier de război.

Lăsând în urmă ororile războiului, Hassel s-a căsătorit în 1951 cu Dorthe Jensen, iar în 1952 s-a născut Michael, fiul său. Scriitorul are în prezent 91 de ani şi trăieşte în Barcelona, unde s-a stabilit în 1964. Cele 14 romane ale sale, pe care Editura Adevărul Holding le va lansa la Bookfest, sunt construite pe firul propriei vieţi, fiind inspirate din aventurile pe care le-a trăit ca soldat în Wehrmacht, în cel de-al Doilea Război Mondial.

Românii, personaje în cărţile lui Hassel

Primul său volum a fost lansat în 1953. "Motoarele" de acţiune ale romanelor sale sunt "băieţii răi" ai armatei germane, dar şi Sven, teribilul mitralior, campion la aruncarea grenadelor şi ochitor din tancul pe care Porta îl conducea ca nimeni altul. Micuţul, Legionarul, nazistul Heide şi Bătrânul sunt, de asemenea, personaje memorabile.

Cu Regimentul disciplinar 27 Panzer, Sven Hassel a luptat pe mai toate teatrele de război, fiind rănit de opt ori. Cu toate că masacrau totul în jurul lor, dintr-un simplu instinct al supravieţuirii, eroii lui Hassel aveau mereu în minte pacea, ca singura opţiune în viaţa lor, iar războiul un chin care nu se mai termina. În "Legiunea blestemaţilor" şi în "Batalion de marş", Hassel face scurte referiri chiar şi la România, povestind despre subtilizarea argintăriei Casei Regale, despre un pariu câştigat de Porta, ca şi despre "misiunea gekados" a unor soldaţi români la un celebru bordel de front.

Ce s-a întâmplat cu Micuţul şi Legionarul?

Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului "Adevărul", Sven Hassel a mărturisit că nu a scris niciodată despre experienţa sa de prizonier de război şi nici despre sfârşitul războiului la Berlin. "Acest lucru urma să fie subiectul celui de-al 15-lea roman al meu, numit <> . Motivul pentru care nu am scris până la urmă acest roman a fost unul evident: lipsa timpului şi povara anilor", ne-a menţionat autorul. Hassel a mai declarat că, după război, Heide s-a alăturat Armatei Germaniei de Est şi a devenit maior.

"Am ţinut legătura cu el mult timp, la fel ca şi cu Legionarul şi cu Micuţul (Wolfgang Creutseldt), amândoi în Legiunea Străină. Ei au sfârşit într-un cămin de veterani. Toţi trei, de fapt, au murit cam de multicel".

Ce lansăm la Bookfest

"Legiunea Blestemaţilor"

"Blindatele morţii"

"Camarazi de front"

"Batalion de marş"

"Gestapo"

"Monte Cassino"

"Lichidaţi Parisul!"

"General SS"

"Imperiul iadului"

"Moarte şi viscol"

"Drum sângeros către moarte"

"Curtea Marţială"

"Închisoarea OGPU"

"Comisarul".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite