"Hârtia va fi albastră", de la Namur la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

va intra în cursa pentru un loc fruntaş în box-office-ul românesc. Pe 13 octombrie va avea premiera "Hârtia va fi albastră", de Radu Muntean.Filmul lui Radu Muntean, "Hârtia va fi albastră, al

va intra în cursa pentru un loc fruntaş în box-office-ul românesc. Pe 13 octombrie va avea premiera "Hârtia va fi albastră", de Radu Muntean.
Filmul lui Radu Muntean, "Hârtia va fi albastră, al doilea lungmetraj al regizorului, după "Furia" din 2002, a primit, vineri seara, Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Namur, fiind una dintre cele 12 producţii din competiţia de lungmetraj - ficţiune. Peste 150 de titluri au participat la cea de-a 21-a ediţie a FIFF, cel mai mare festival internaţional dedicat filmului francofon. "În sală au fost numai oameni interesaţi de noile producţii româneşti. Se vorbeşte mult despre evoluţia excelentă a filmului românesc în festivalurile din lume. Mi s-a părut că din partea publicului am avut cea mai bună reacţie dintre toate festivalurile la care a mai fost prezentat până acum filmul (Sarajevo, Locarno). S-a râs, iar la sfârşit, în timp ce se derula genericul de final, s-a aşternut o tăcere lungă. Apoi, spectatorii s-au dezmeticit şi m-au "atacat" cu întrebări", declară protagonistul filmului, Paul Ipate. "E povestea pierderii inocenţei unei generaţii şi a unei revolte populare care a scos la lumină, în egală măsură, ce avem mai bun şi mai rău în noi. şi spiritul de solidaritate, dar şi egoismul şi răutatea, acumulate în zeci de ani de frustrare. În prima noapte de libertate, militarii primesc ordine de la poeţi şi actori prin televizor, oamenii sunt chemaţi să apere sediul televiziunii naţionale împotriva inamicilor nevăzuţi, staţiile de emisie-recepţie transmit consemne confuze, civilii primesc arme pe bază de buletin, iar ţiganii sunt arestaţi ca terorişti arabi. Filmul este, ca şi Revoluţia română din "89, o tragicomedie", ne-a declarat regizorul. Filmul are ca sursă de inspiraţie unul dintre cele mai mediatizate accidente tragicepetrecute în timpul Revoluţiei române din 1989, în care două echipaje blindate ale Ministerului de Interne, venite să apere o unitate militară, au fost măcelărite dintr-o confuzie. Radu Muntean a regizat, până în prezent, peste 300 de spoturi publicitare pentru mari agenţii, câştigând peste 40 de premii naţionale şi internaţionale la festivaluri de publicitate. "Hârtia va fi albastră" şi-a mai adăugat în palmares în acest an premiile "Cel mai bun film" - EURASIA International Film Festival, Antalya 2006, "Menţiune specială a juriului" şi Premiul CICAE - Sarajevo Film Festival 2006.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite