FOTO Grigore Cartianu a lansat „Teroriştii printre noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansarea a avut loc la ora 13.00. Au fost prezenți: Peter L. Imre, director general al Adevărul Holding, regizorul Radu Gabrea și omul de televiziune Radu Moraru. De asemenea, au vorbit despre demersul lor jurnaliștii care au lucrat la această carte: Grigore Cartianu, redactor-șef al cotidianului Adevărul, Andrei Crăciun, Mihai Voinea și Cristian Delcea.

Grigore Cartianu a lansat „Teroriştii printre noi“/ Foto: Lucian Muntean Grigore Cartianu a lansat „Teroriştii printre noi“/ Foto: Lucian Muntean Grigore Cartianu a lansat „Teroriştii printre noi“/ Foto: Lucian Muntean

Dă click pe imagine pentru fotogalerie!

Grigore Cartianu, redactor-șef Adevărul:

"A devenit o tradiție ca în fiecare an să lansăm la fiecare târg important de carte din București o carte din seria despre Misterele Revoluției."

Peter L. Imre, director general Adevărul Holding:

"Fiecare lansare a cărților lui Grigore Cartianu la care am participat a fost emoționantă. Dar trebuie să spun că cea de acum e și mai emoționantă. Pentru că, pentru mine, a fost dificil din punct de vedere psihologic și sentimental. Până să citesc cărțile lui Grigore Cartianu îl admiram pe domnul Ion Iliescu, fără atașamente de partid.

Mă întrebam: A sta lângă Grigore Cartianu este corect sau moral? Sau a sta lângă Ion Iliescu este corect sau moral? Astăzi nu mai am niciun dubiu. Demersul lui Grigore Cartianu are două motivații: redarea adevărului istoric, dar și încercarea de a retrăi acea stare de euforie pe care ne-a dat-o decembrie 1989 pentru a regăsi euforia zilei de mâine. Înlăturându-i astfel pe "teroriștii" care ne răpesc ziua de astăzi."

Radu Gabrea, regizor:

"Nu am fost în România în 1989. Ce-mi amintesc cel mai bine când am ajuns în țară, prin '94, a fost că fiecare om pe care îi întrebam despre ce-a fost la Revoluție îmi spunea versiunea lui. Existau cel puțin 50 de versiuni despre Revoluție... Adevărul era neclar.

Am făcut un film care se ocupă de ultimele trei zile de viață ale Elenei și ale lui Nicolae Ceaușescu, după un scenariu de Grigore Cartianu. Va fi lansat în ianuarie 2012. Cred că filmul va fi o deschidere către unul dintre adevărurile acestei Revoluții."

Radu Moraru, realizator TV:

"M-aş bucura dacă date din această carte s-ar introduce în manualele de istorie, măcar în cele facultative. Sunt foarte puţini care vorbesc despre istoria recentă cu date, cu probe."

Andrei Crăciun, jurnalist "Adevărul":

"Eram copil la revoluţie, iar acest lucru a fost un handicap în faţa celor cu care am vorbit. Dar avantajul nostru este că nu suntem pătimaşi, nu judecăm oamenii şi nu ne grăbim să punem etichete. Încă nu suntem scriitori, deocamdată suntem ziarişti şi esenţa acestei meserii e să ajungem la fapte. Nu e nicio ficţiune aici".

Mihai Voinea, jurnalist "Adevărul":

"În ultimii doi ani, cât ne-a luat să ne documentăm pentru această carte, cea mai frecventă întrebare venită din partea celor cu care am vorbit a fost câţi ani am avut eu la revoluţie. Am avut patru ani la revoluţie şi numai după ce am răspuns la această întrebare am putut să-i întreb şi eu, la rândul meu, care a fost data şi ora la care a zburat elicopterul lui Ceauşescu de pe clădirea CC. 99% dintre ei n-au ştiut să răspundă".

Cristian Delcea, jurnalist "Adevărul": "Sunt multe pagini spumoase în această carte care este muncită, spre deosebire de multe alte cărţi despre revoluţie. Cel mai greu ne-a fost să separăm adevărul de minciună".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite