VIDEO „Grecia este o victimă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Giorgos Zamboulakis a montat exclusiv pentru Festivalul de Teatru Experimental Man.In.Fest un spectacol despre criza economică.

Giorgos Zamboulakis, regizor, actor şi scriitor, a susţinut ateliere de actorie şi despre masca în teatrul antic, la universităţi prestigioase: The Royal Holloway College, University of London (Anglia), University of California Davis (SUA), The National Academy of Acting and Mime, Stockholm (Suedia), Drama School of National Theater (Grecia).

„Adevărul": Cum aţi traduce numele trupei dumneavoastră, „Erroristas", care a participat la Festivalul Internaţional Man.In.Fest de la Cluj-Napoca?
Giorgos Zamboulakis: Trupa s-a născut în urma unei discuţii pe care am avut-o cu studenţii mei. Am încercat să găsim un nume şi primul care ne-a venit în minte a fost „Error" (n.r. - „eroare"), deoarece ne-am gândit că sistemul are o eroare. Nu înţelegeam de ce fiecare cetăţean, deşi n-a făcut nimic greşit, trebuie să plătească un preţ foarte scump pentru asta şi trebuie să fie supus unei presiuni continue. Erroristas e manifestul unui grup tânăr, care vorbeşte despre problemele sistemului.

Spectacolul dumneavoastră face declaraţii politice foarte puternice, în mai multe limbi: italiană, germană, greacă şi chiar română. De ce?
Pentru că grupul meu de studenţi este multicultural. Se vorbesc mai multe limbi, pentru că un actor este din România, unul din Armenia, unul din Rusia, unul din Germania şi unul din Grecia. Îi leagă faptul că toţi locuiesc în Atena. Deşi au altă etnie şi un bagaj cultural diferit, toţi sunt tineri şi au probleme. Şi vor să comenteze ce li se întâmplă, prin intermediul artei. Vor să se comporte ca nişte cetăţeni şi să resusciteze acest concept uitat, care spune că trebuie să fii responsabil şi trebuie să ai opinii despre lumea în care trăieşti. Nu doar să trăieşti teleghidat, ci să încerci să schimbi în bine democraţia, un cuvânt care şi-a pierdut puterea.

Spectacolul s-a referit la problemele grecilor şi la încercarea lor de a-şi păstra demnitatea. Ce soluţie oferă acesta?
Am început cu un cântec grecesc tradiţional deoarece asta este originea noastră. Şi peste asta, am pus ce vor „ei" să fim. Sistemul  vrea să ne transforme cu hamburgeri, Coca-Cola, fumat, alcool, muzică rock. Ne dă toate acestea şi apoi ne învinovăţeşte şi ne cere să plătim înapoi pentru tot ce ne-a dăruit. Şi, atunci, trebuie să reacţionezi prin identitatea, civilizaţia şi modul tău de gândire. Adevărata comoară e ceea ce ni s-a lăsat ca moştenire şi ce avem în interior. Bineînţeles, şi umorul.

Din punctul dumneavoastră de vedere, Grecia este o victimă în această ecuaţie? Sau agresor, cum spun alţii?
Bineînţeles că este o victimă. E o teorie simplă. La începutul anilor 1990, guvernul din Grecia a împrumutat, să spunem, 50 de miliarde. Am plătit, deja, pentru aceste 50 de miliarde 500 de miliarde, dar acum încă mai avem de plătit 240 de miliarde. Asta e problema. Am plătit de zece ori mai mult şi încă mai vor bani. E un mod de a conduce banii şi de a crea o cale prin care să ceri şi mai mulţi.

"Am creat spectacolul în şase zile, special pentru Festivalul Man.In.Fest de la Cluj-Napoca."
Giorgos Zamboulakis regizor

Imagini din spectacolul trupei Erroristas, jucat la Cluj-Napoca

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite