Grafică de Margareta Sterian la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Muzeul de Artă din capitala Banatului s-a inaugurat, la finele lunii noiembrie, Sala Barocă. La o distanţă de doar câteva zile, a avut loc vernisajul unei expoziţii-eveniment.

Dincolo de numele impunător, Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara a devenit, după trei ani de lucru, un spaţiu rafinat, de o eleganţă absolută, neobişnuit pentru România. Sala datează din anul 1754, când clădirea a fost amenajată ca reşedinţă pentru guvernatorul civil al Banatului, contele Vilana Perlas. Refacerea tavanului şi a pereţilor s-a făcut minuţios, după detalii păstrate în fotografii şi desene. Balcoanele de epocă, pictura care imită pielea de Cordoba sau lambriurile sunt doar câteva dintre amănuntele care păstrează patina timpului.

Un alt eveniment extrem de important pentru viaţa culturală din Timişoara a coincis cu inaugurarea Sălii Baroce: vernisajul expoziţiei „Retrospectivă", a Margaretei Sterian. Chiar dacă lucrările artistei au fost plasate într-o altă încăpere, în apropiere de Sala Barocă, turiştii pasionaţi de artă vizitează ambele atracţii „la pachet".

După ce se plimbă în voie prin sala care a costat 3,3 milioane de lei, vizitatorii sunt invitaţi să admire grafica Margaretei Sterian. Pe pereţi stau 160 de lucrări care fac parte din colecţia lui Mircea Barzuca, legatarul artistei. De altfel, inaugurarea Sălii Baroce şi vernisajul expoziţiei s-au suprapus datorită importanţei.

„Grafica e doar o parte din ceea ce a făcut Margareta Sterian de-a lungul carierei", a declarat Marcel Tolcea, director al Muzeului de Artă din Timişoara. O altă expoziţie a Margaretei Sterian a avut loc tot la Muzeul de Artă, în urmă cu doi ani. Lucrările vor rămâne în Timişoara până la finele lunii februarie. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite