Giuliano Di Bernardo, profesor: „Umanitatea se îndreaptă către autodistrugere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul italian Giuliano Di Bernardo vorbeşte despre democraţia prost aplicată în ţările din vestul Europei, despre iminentul colaps al rasei umane şi despre sosirea tiranului iluminat. Cartea „Cunoaşterea umană. De la fizică la sociologie şi religie", de Giuliano di Bernardo, va fi lansată în cadrul târgului Bookfest, la standul Editurii Adevărul, sâmbătă, 2 iunie, de la ora 13.00.

„Adevărul": Domnule Giuliano Di Bernardo, cât de importantă este traducerea cărţii dumneavoastră în limba română?

Giuliano Di Bernardo: Este importantă, pentru că este şi prima carte care mi-a fost tradusă în limba română. Eu am venit pentru prima dată în ţara dumneavoastră în urmă cu 22 de ani şi consider că România, prin cultura ei, are un mare cuvânt de spus în Europa şi este ca un pod pentru ţările din Europa de Est. Câţiva prieteni m-au anunţat că Editura Adevărul vrea să-mi publice cartea, şi, după ce am aflat că această editură este foarte serioasă în România, am acceptat să fie tradusă.

Cartea „Cunoaşterea umană. De la fizică la sociologie şi religie" porneşte de la ideea că umanitatea este în pericol şi îşi trăieşte sfârşitul. De ce credeţi asta?

Astăzi avem posibilitatea să inventăm un om nou, pentru viitor, pentru că umanitatea se îndreaptă către autodistrugere. Democraţia, ca formă de guvernământ, este bună, în teorie, dar, aşa cum arată acum, este apropiată de anarhie. Se poate vedea asta peste tot. Democraţia este prost aplicată în multe ţări, în Italia, în România, dar, mai ales, în ţările din Europa occidentală.

Care este soluţia dumneavoastră pentru ieşirea din impas?

Este una singură. Şi o prezint în această carte: apariţia tiranului iluminat. Mergem către o guvernare mondială, iar democraţia nu este o formă care poate susţine sosirea unui tiran iluminat. Nu vorbim aici despre dictatorii pe care i-am avut în trecut. Din cele mai vechi timpuri, umanitatea a fost susţinută de societăţi ezoterice, iar aceste societăţi pot ajuta tiranul iluminat să guverneze cu înţelepciune. Avem nevoie de ceva mai puternic decât ce a fost până acum, de un om care să conducă nu numai prin raţiune, aşa cum s-a făcut în trecut, ci şi prin înţelepciune.

Ce personalitate mondială are toate datele să devină, aşa cum spuneţi, viitorul tiran iluminat?

Niciuna din prezent. Acum suntem în plină democraţie, care a degenerat în anarhie. Iar anarhia va determina condiţiile pentru sosirea tiranului iluminat. Este un proces care se va finaliza în viitor.

Şi cum va fi ales acest tiran iluminat?

Cu înţelepciune, de o comunitate de oameni. Ei pot fi din Ordinul Illuminati sau din alte cercuri ezoterice. Expresia aceasta, de tiran iluminat, este lansată de comunitatea Illuminati, care a existat în trecut, există în prezent şi va exista şi în viitor. Şi ei vor propune cine va fi acest tiran iluminat.

De obicei, puterea corupe. Cum poate fi controlată această energie malefică pe care puterea o exercită asupra omului?

Este un motiv important pentru care sper să sosească tiranul luminat. El trebuie să găsească o cale prin care să distrugă toată corupţia din lume, pentru că, acum, corupţia este la vârf, în toate ţările. 

"Tiranul iluminat este o persoană înzestrată cu multă charismă, cu excepţionale capacităţi intelectuale şi cu o înţelepciune profundă."

"Umanitatea a fost susţinută de societăţi ezoterice, iar aceste societăţi pot ajuta tiranul iluminat să guverneze."

"Democraţia, ca formă de guvernământ, este bună, în teorie, dar, aşa cum arată acum, este apropiată de anarhie. "

Evenimente la standul Adevărul

- Vineri, 1 iunie, ora 17.00, şi duminică, 3 iunie, ora 17.00 - sesiune de autografe - Grigore Cartianu, redactor-şef al ziarului „Adevărul", semnează cărţile sale, „Crimele Revoluţiei", „Sfârşitul Ceauşeştilor", „Teroriştii printre noi" şi „Cartea Revoluţiei"

- Sâmbătă, 2 iunie, ora 11.00 - lansarea volumului „Dumitru-Dorin Prunariu - biografia unui cosmonaut", de Annie Muscă

- Sâmbătă, 2 iunie, ora 13.00 - lansarea volumului „Cunoaşterea umană. De la fizică la sociologie şi religie", de Giuliano Di Bernardo

- Sâmbătă, 2 iunie, ora 15.00 - lansarea volumului „Viaţa lui Ceauşescu: Ucenicul partidului", de Lavinia Betea, Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai şi Ilarion Ţiu

- Sâmbătă, 2 iunie, ora 16.00 - fostul ministru de Externe Ştefan Andrei acordă autografe pe cartea de interviu „I se spunea Machiavelli" - Ştefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea

- Sâmbătă, 2 iunie, ora 17.00 - lansarea volumului „Enciclopedia propagandei româneşti", de Călin Hentea

Cine este Giuliano Di Bernardo

Giuliano Di Bernardo este profesor de filosofia ştiinţei la Universitatea din Trento. Este membru al Consiliului ştiinţific în cadrul Académie Internationale de Philosophie des Sciences. Din 1990 până în 1993 a fost Mare Maestru al Marelui Orient al Italiei, iar din 1993 până în 2002, Mare Maestru al Marii Loji Regulare a Italiei. Tot în anul 1993 „a reaprins lumina" Marii Loje Naţionale a României.

În 2002 a fondat Accademia Internazionale degli Illuminati, al cărei preşedinte este. Este Mare Maestru al Ordinului Internaţional Dignity, pe care l-a înfiinţat pentru apărarea demnităţii tuturor persoanelor.

A avut importante contribuţii în fundamentarea epistemologică şi logică a ştiinţelor sociale, în volume ca „Introduzione alla logica dei sistemi normative" (il Mulino, 1972) şi „Le regole dell'azione sociale" (il Saggiatore, 1983).

În paralel cu studiile epistemologice, a sistematizat filozofic gândirea masonică în eseuri precum „Filosofia della massoneria" (Marsilio, 1987) şi „La ricostruzione del Tempio" (Marsilio, 1996).

„Gutenberg nu este mort"

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2012 s-a deschis ieri, la Complexul Romexpo din Capitală, ţara invitată de onoare a ediţiei din acest an fiind Franţa. Philippe Gustin, ambasadorul Franţei, prezent cu acest prilej la deschidere, a spus că „Gutenberg nu este mort!", adăugând că dovada acestui fapt sunt chiar „aleile" târgului, pline cu volume.

La rândul său, Laurence Auer, secretarul general al Institutului Francez din Paris, a spus că prezenţa sa la Bookfest se leagă de colaborarea cu editurile româneşti, în vederea organizării Salonului de Carte de la Paris din 2013, la care România este ţară invitată de onoare.

La eveniment au mai participat Mario Demezzo, preşedintele Uniunii Editorilor din România, şi Stanislas Pierret, directorul Institutului Francez de la Bucureşti.

Una dintre noutăţile ediţiei din acest an este secţiunea „Cinema după carte", care se desfăşoară în pavilionul C3 de la Romexpo. Astfel, vizitatorii pot viziona gratuit pelicule cinematografice având la bază scenarii adaptate după opere ale unor cunoscuţi autori francezi.

Printre producţiile anunţate se află şi filmul realizat după volumul „Particulele elementare" al lui Michel Houellebecq, invitat special la Bookfest 2012.

Astăzi la Bookfest

- 11.00-12.30 Dezbatere: Literatură şi film Observator Cultural - Formula 3
Moderator: Ovidiu Şimonca

- 12.30-13.30 Editura Casa Radio (Clubul Şoriceilor de Bibliotecă, Pav. C3):
Lansarea noii serii a colecţiei Noapte bună, copii!: Poveşti şi povestiri româneşti

Invitaţi: Alexandrina Halic, Alexandru Ciobotariu, Ioana Nicolaie, echipa Radio România Junior

Moderator: Ligia Necula

- 14.00 Editura Litera Lansare: Biografia Principesei Margareta

- 14.30-15.00 Sesiune de întrebări-răspunsuri cu Sylvie Germain (Stand francez - Spaţiu conferinţă)

- 16.30-17.30 Degustare de vinuri româneşti în prezenţa lui Bernard Pivot.Prezentarea dicţionarului „Dictionnaire amoureux du vin" (Plon, 2006) (Stand francez - Spaţiu conferinţă)

- 17.00 Curtea Veche Publishing

Lansare: Tânăr student, caut revoluţionar, vol. I - La început a fost frica - şi vol. II - Voiam altceva, dar nu aveam în gând ceva anume de Zoltán Rostás şi Florentina Ţone

Invitaţi: Zoltán Rostás, Florentina Ţone, Iulia Popovici, Paul Cernat
Moderator: Doina Jela

- 17.00 Editura Humanitas Lansare: „Ochiul căprui al dragostei noastre. Levantul" ediţia 2012, de Mircea Cărtărescu

- 17.00-20.00 Cinema după carte: „La gloire de mon père" de Yves Robert (1990, 1h 45 min), adaptare după romanul lui Marcel Pagnol;

- „La Chamade de Alain Cavalier" (1968, 1h38 min), adaptare după romanul lui Françoise Sagan

- 18.00-19.00 Editura Art Lansare: „Eminescu explicat fratelui meu" de Ioana Both

Invitaţi: Ioana Both, Mircea Cărtărescu, Rodica Zafiu

Moderator: Laura Albulescu

- 18.00-19.00 Editura Meteor Press Lansare: „Între Cucuteni şi macarale" de Sorin Paliga

Invitaţi: Sorin Paliga, Alexandru Radu

Moderator: Iolanda Chioaru

Salonul Internaţional de Carte Bookfest

- Unde: Complexul Romexpo, Bucureşti
- Când: între 30 mai şi 3 iunie 2012
- Intrarea liberă la toate evenimentele Bookfest
- Program: pe 31 mai, între 10.00 şi 20.00, pe 1 şi 2 iunie - 10.00 -22.00, iar pe 3 iunie - 10.00 - 20.00

„Jurnalul unui călător boem - 1001 de femei", la Bookfest

„Jurnalul unui călător boem - 1001 de femei", cartea apărută recent la Editura RAO sub semnătura lui Ciprian Enea, va fi lansată sâmbătă, 2 iunie, ora 18.00, la Romexpo, în cadrul Bookfest, la standul editurii.

Este primul jurnal de călătorie românesc erotic şi descrie într-o manieră spumoasă povestea călătoriilor iniţiatice ale lui Ciprian Enea. „Jurnalul unui călător boem - 1001 de femei" prezintă cititorului aventurile, întâmplările, obiectivele turistice, ponturile, sfaturile de călătorie şi felul de a fi al oamenilor din aproximativ 30 de ţări.

Firul naraţiunii se desfăşoară în destinaţii precum Cambodgia, Thailanda, Mauritius, Seychelles, Zanzibar, Republica Dominicană, Ke­nya, Nepal, Bangladesh, Peru, India, Madagascar. 



Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite