Gingis Han, povestea naşterii unui imperiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DVD-ul distribuit de „Adevărul“ şi „Adevărul magazin de duminică“ conţine biografiile lui Gingis Han şi Mata Hari. Gingis Han s-a născut în 1162, într-un obscur clan mongol de pe malurile râului Onon.

Botezat Temugin, el era cel al-al treilea fiu al căpeteniei locale Iesugei şi avea puţine şanse să ajungă conducător.

Mama sa, Ilun, a fost răpită de o căpetenie merkită, care o făcuse soţie, neştiindu-se cine îi era tată lui Gingis.

Pentru a scoperi ruşinea, s-a lansat legenda că el este  un „bogdu”, un fiu al divinităţii Tengri. Conform obiceiului, la nouă ani el a fost trimis de Iesugei în alt sat, în iurta părinţilor viitoarei sale soţii, Bordu. 

Un „bogdu” în jug

Când avea doar 14 ani, tatăl său a fost ucis, iar Bordu a fost răpită şi făcută soţie de un  merkit.

Temugin s-a întors în tribul său şi a cerut steagul de căpetenie, dar oamenii nu au vrut să-l recunoască, alungându-i pe Ilun şi pe cei patru copii ai ei, trei băieţi şi o fată, precum şi pe cei doi băieţi ai lui Iesugei cu altă soţie.

O vreme, aceştia au trăit de pe o zi pe alta, supravieţuind cu ce vânau băieţii, apoi au fost luaţi prizonieri. Temugin, care se declara „bogdu”, a fost băgat cu gâtul şi mâinile în jug, dar a reuşit să fugă.

Hanul keraiţilor, ruda sa, l-a adoptat şi l-a declarat urmaş. Cu ajutorul acestuia, el şi-a regăsit soţia răpită, apoi a devenit conducătorul temutelor hoarde mongole, pornind să cucerească lumea.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite