Gianina Cărbunariu şi teatrul documentar la Odeon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, 24 aprilie şi miercuri, 25 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon sunt invitate două spectacole semnate Gianina Cărbunariu, realizate în două spații destinate producțiilor independente de artă contemporană

„X mm din Y km", producție independentă a ColectivA la Fabrica de Pensule din Cluj și „20/20", producție independentă a Yorick Stúdió și dramAcum la Studio Yorick din Târgu-Mureș se vor juca pe 24 şi 25 aprilie la Bucureşti, la Teatrul Odeon.

Spectacolul 20/20 are ca temă centrală conflictele interetnice din martie 1990 din Târgu-Mureș. Proiectul X mm din Y km a început printr-o documentare în arhiva CNSAS, iar scenariul spectacolului are la bază o stenogramă din dosarul de urmărire al scriitorului dizident Dorin Tudoran.

„Niciunul dintre spectacole nu își propune o reconstituire a acelor momente din trecut, aflarea «adevărului», oferirea unor verdicte sau lecții de istorie. Spectacolele s-au născut din întâlnirea artiștilor cu o realitate sau cu urme ale ei, cu memoria celor intervievați sau cu diferite arhive și nu din întâlnirea cu un text, așa cum se întâmplă de obicei în realizarea unui spectacol de teatru. Totuși, deși 20/20 și X mm din Y km folosesc documentarea ca metodă de lucru în procesul de creație, acestea nu sunt spectacole de teatru documentar în adevăratul sens al cuvântului, ci sunt spectacole în care ficțiunea, documentele oficiale și neoficiale, memoria, experiența trăită direct de unii dintre artiștii participanți la proiect, poveștile ce fac conexiuni din perspectiva prezentului se întâlnesc pe scenă, se oglindesc unele pe altele, se completează, se contrazic", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

La sfârşitul fiecărei reprezentaţii, vor avea loc discuţii cu publicul, care fac, de fapt, parte din conceptul spectacolelor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite