Geniul nonconformist al viorii, la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul britanic Nigel Kennedy va susţine un recital astăzi, de la ora 19.00, la Sala Palatului din Capitală. Evenimentul este organizat de Media Services Events, în cadrul festivalului „Masters Of Jazz”, la care au mai cântat, printre alţii, Al Jarreau şi Monty Alexander.

Nigel Kennedy, unul dintre cei mai preţuiţi violonişti din lume, a fost considerat un copil-minune. La vârsta de 10 ani asculta discurile de jazz ale tatălui său şi improviza la pian pe muzica acestora.

Elev al lui Yehudi Menuhin, el a intrat în „Cartea Recordurilor“ pentru un album cu „Anotimpurile“ lui Vivaldi, cel mai vândut disc de muzică clasică din lume.

Înregistrat la EMI, discul s-a vândut în peste trei milioane de exemplare, un record absolut.

Pop, rock, jazz şi muzică clasică

Violonistul este cunoscut şi apreciat şi pentru look-ul şi atitudinea sa nonconformiste. Este bine ştiut faptul că nu respinge alte genuri muzicale, fiind interpretul unor piese de pop, rock sau jazz.

Colaborările sale includ nume precum The Who, Kate Bush, Paul McCartney, Sarah Brightman. A explorat inclusiv stilul etno, alături de trupa poloneză KROKE, cu care a realizat şi un album ce include trei transpuneri pentru vioară după melodii ale Mariei Tănase.

La vârsta de cincizeci şi doi de ani, artistul are în palmares nu mai puţin de 35 de albume, dintre care, cel mai recent, „Beethoven & Mozart Violin Concertos”, a fost lansat anul acesta.

Este o nouă versiune, înregistrată alături de Orchestra de Cameră Poloneză, pe care o şi dirijează în timp ce cântă la vioară. Pe CD se regăseşte şi primul concert de Mozart înregistrat vreodată de Kennedy, “Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 4”, dar şi un bis, propriul aranjament al piesei legendei genului hard bop (n.r. - stil de jazz) Horace Silver, „Creepin In”.

Şi-a botezat fiul “Amadeus”

În urmă cu cincisprezece ani, Kennedy mai înregistrase concertul de Beethoven, dar în recentul album pune accent mai mult pe ritm. “Ritmul a devenit un factor important în modul în care văd eu muzica, poate nu doar datorită pasiunii mele pentru jazz, dar pentru că mi se pare că ritmul începe cu bătăile inimii fiecăruia.

Toată viaţa este ritm”, a declarat artistul la lansarea acestui disc. Nici pe Mozart nu l-a mai abordat de peste 25 de ani. Kennedy a dezvăluit publicului că şi-a botezat intenţionat fiul cu numele de Amadeus, în speranţa că, într-o bună zi, va ajunge să-l iubească pe Mozart.

„Şi, în sfârşit, s-a întâmplat! Se datorează dragostei mele pentru Beethoven, faptului că am găsit o modalitate de a interpreta (concertul de Beethoven), care s-a legat de modul în care cânt Mozart”, şi-a justificat el demersul.

Violonistul e explicat că a încercat să aducă muzica lui Mozart în ziua de azi, amestecând jazz şi ritmuri moderne în cadenţele concertului de Mozart, care păstrează esenţa originalului şi conferă lucrării o notă contemporană.

La Sala Palatului, artistul va interpreta piese aparţinând noului album. În 2005, în timpul Festivalului George Enescu din România, el a interpretat, printre altele, transpuneri pentru vioară după melodii ale Mariei Tănase, în timpul unui recital care s-a desfăşurat cu casa închisă. 

Fan Aston Villa

Violonistul interpretează, alături de muzică clasică, genurile pop, rock, jazz şi etno. Adoptă întotdeauna o ţinută nonconformistă şi e fan al echipei de fotbal  Aston Villa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite