Gaudeamus, aproape de start

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare târg de carte din România, care începe joi la Romexpo, aduce titluri noi ale unor autori celebri, printre care Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk sau Salman Rushdie. 380 de expozanţi vor derula peste 500 de evenimente editoriale la cea de-a 17-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România între 18 şi 22 noiembrie.

Deschiderea oficială Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură va avea loc de joi, de la 18.00, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti. Invitatul de onoare al acestei ediţii este Belgia, Valonia-Bruxelles.  Suprafaţa totală a salonului, care se va desfăşura până luni, 22 noiembrie, este de aproximativ 14.000 metri pătraţi,. Numărul expozanţilor este de 380, iar programul de manifestări al ediţiei cuprinde peste 500 de evenimente. Anul acesta reducerile practicate de edituri sunt cuprinse între 10 % şi 70 %, fiind oferite şi promoţii speciale de cărţi la preţuri de 5 sau 9 lei.

Citiţi şi:

„Sfârşitul Ceauşeştilor", imaginea justă a ce am trăit
De ce se închid librăriile?

„Nu speraţi că veţi scăpa de cărţi!“


Pe rafturile standului Humanitas se vor afla reeditări ale volumelor din seria de autor Mario Vargas Llosa, laureatul Nobelului literar din 2010, dar şi numeroase titluri noi, printre care „Fluturele negru“ de Radu Paraschivescu, „Jurnal esenţial“ de Monica Lovinescu, „Cartea întrebărilor“ de Ioana Pârvulescu, „Patria mea A4. Poeme noi“ de Ana Blandiana. Editura Humanitas Fiction, pe lângă „Walkiriile“ lui Paulo Coelho, va miza pe „Epoca de fier“ de J.M. Coetzee.  Grupul Humanitas stă sub semnul titlului „Nu speraţi că veţi scăpa de cărţi!“ al unui volum nou, semnat de Umberto Eco şi Jean-Claude Carrière.


Despre „literatura sub comunism“ 


Editura Polirom va miza pe cărţile publicate în seria de autor Norman Manea, care va fi prezent zece zile în România, dar şi pe traducerile din literatura universală: cel mai recent roman al Orhan Pamuk , „Muzeul inocenţei“,  şi  cartea lui Salman Rushdie din acest an, „Luka şi Focul Vieţii“. La Cartea Românească se vor lansa volume ca „Literatura sub comunism.1948-1964“ de Eugen Negrici, „Domnul K eliberat“  de Matei Vişniec, dar şi „20/22. 20 de ani de texte“ de Dan Perjovschi.

Editura RAO aduce în atenţie titlurile „Povestea unei trădări. Spionajul britanic în România 1940-1944“ de Mihai Retegan, „Armata, Mareşalul şi evreii“, lansată în prezenţa autorului Alex Mihai Stoenescu,  dar şi „Jurnal de...«front»“ de Ioan Mircea Pascu, volum care va fi prezentat de  Ion Iliescu, Augustin Buzura şi George Maior.

În Colecţia Sinteze, Editura Paralela 45 va prezenta volumul „Timpul“ de Solomon Marcus. De asemenea, editura va propune două volume aniversare consactate lui Mircea Martin şi Virgil Nemoianu, la sărbătorirea a 70 de ani a autorilor:  „Mircea Martin – 70“ (coordonat de Călin Vlasie) şi „Virgil Nemoianu – 70“ (coordonat de Iulian Boldea).


Editura Trei scoate pe piaţă o nouă colecţie „Psihologia pentru toţi“, care prezintă cele mai noi teorii şi descoperiri din domeniul psihologiei.


Bucatele Principesei Margareta


La aceasta editie a Gaudeamusului, Curtea Veche lansează „Carte regală de bucate“ semnată de Principesa Margareta a României, „Erotica grădinii“ de Markó Béla, „Responsabilitate socială în afaceri“ de Muhammad Yunus (laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 2006), „Odiseu şi Penelopa şi Kathie şi hipopotamul“ de Mario Vargas Llosa. 


Una dintre atracţiile Editurii Nemira va fi lansarea romanului „Culoarea norocului“,  eveniment la care autoarea, Anca Fusariu, şi invitatele sale, actriţa Tora Vasilescu şi jurnalista Corina Dragotescu, vor vorbi despre dragoste, deznădejde şi speranţă. De asemenea, Albert Cătănuş va povesti aventurile românilor care pleacă să muncească în Spania la prezentarea volumului „El sueno espanol“. În prezenţa scriitoarei Catherine Cusset, Editura Leda va prezenta „Un viitor strălucit“ şi proiectul de traduceri „Noile voci literare ale Europei”, derulat cu sprijinul  Comisiei Europene. 


Editura Tritonic, pe lângă volume noi semnate de Lucia Verona, Oana Stoica-Mujea, Ivona Boitan sau Monica Ramirez, mizează pe romanul lui Bogdan Teodorescu, „Băieţi aproape buni“.


Tombola Gaudeamus


Derulată pe întreg parcursul târgului, pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, Tombola Gaudeamus oferă vizitatorilor acestei ediţii ocazia de a câştiga trei premii importante: Marele Premiu – în valoare de  4.000 euro, oferit de Adevărul Holding, o cameră foto profesională oferită de Fundaţia „Noi citim“ şi un radio MP4 player acordat de Radio România (suma de 4.000 de euro va fi impozabilă, conform legislaţiei în vigoare).


Câştigătorii premiilor vor fi stabiliţi prin tragerea la sorţi realizată luni, 22 noiembrie, ora 12.30. Vizitatorii care au acces liber în primele patru zile ale târgului şi care doresc să participe la tombolă, trebuie să achiziţioneze bilete sau abonamente de intrare.


Secţiuni în premieră la Gaudeamus


La această ediţie, Târgul de Carte Gaudeamus are nişte secţiuni noi: Secţiunea Carte – Film, inaugurată în cadrul proiectului „Zilele Cărţii Europene“, cuprinde o expoziţie de cărţi transpuse pe micul şi marele ecran de-a lungul anilor şi un spaţiu de proiecţie unde vor putea fi vizionate scene din ecranizări celebre. Secţiunea Trans-europeană „Dunărea“ va promova noua Strategie UE pentru Regiunea Dunării, ca parte a Strategiei UE 2020.


Radio România, care a iniţiat Târgul Gaudeamus din anul 1994, a avut în acest an iniţiativa unui nou proiect - „Cărţile se întorc acasă“. Principalul obiectiv al proiectului care se va derula timp trei ani este colectarea de cărţi de edituri şi de la persoanele care sunt dispuse să le doneze şi orientarea lor către bibliotecile publice din mediul rural. Doar în acest an, prin intermediul proiectului „Cărţile se întorc acasă“ au fost salvate de la retopire peste 14.500 de volume.


Acces pe bază de bilet  sau abonament

- Vizitatorii beneficiază la Târgul Gaudeamus de următorul program:
- Joi: orele 16.00 - 21.00.
- Vineri, sâmbătă, duminică: orele 10.00-20.00.
- Luni (22 noiembrie): orele 10.00-16.00. În această zi, accesul este liber. În celelalte zile, accesul se face pe bază de bilet, invitaţie sau abonament.
- Preţul unui bilet: 4 lei pe zi.
- Abonamentul pentru toate cele cinci zile costă 10 lei. Elevii, studenţii, cadrele didactice, jurnaliştii, membrii uniunilor de scriitori şi pensionarii au intrarea liberă, pe baza documentelor specifice vizate la zi (carnet de elev/student, legitimaţie de membru/serviciu, talon de pensie).
La ediţia din acest an se inaugurează Secţiunea Carte-Film, care cuprinde o expoziţie de carte şi un spaţiu de proiecţie, unde vor putea fi vizionate scene din ecranizări celebre.

Volume de autor la standul „Adevărul"



 La această ediţie a târgului, Adevărul Holding oferă Marele Premiu al tombolei „Gadeamus", în valoare de 4.000 de euro. Pe cititori îi mai aşteaptă: patru lansări-eveniment, toate apariţiile din colecţiile Editurii Adevărul, reduceri de 25% la cărţile din colecţia Adevărul Carte de Lux, dar şi dezbaterea „România construită pe cadavrele Ceauşeştilor".

s

Editura Adevărul scoate pe piaţă patru titluri noi la Gaudeamus . Astfel, la standul editurii, se vor lansa, între 18 şi 21 noiembrie, volumele: „Crimele Revoluţiei" de Grigore Cartianu, „La vânătoare cu Ceauşescu" de Vasile Crişan, „O lovitură de stat prost mascată" de Ion Cristoiu şi „Dracul şi mumia", cel mai recent roman semnat Stelian Tănase.

Dezbateri şi reduceri

Cărţile, apărute în colecţia Bestseller Adevărul, formează „careul de aşi al volumelor pe care Adevărul le va lansa la Gaudeamus 2010", spune Daniel Eberhat, director editorial al editurii. Turul de forţă al celor patru lansări se va încheia duminică, 21 noiembrie, cu dezbaterea „România construită pe cadavrele Ceauşeştilor", programată de la ora 14.00.

Vor participa: Grigore Cartianu, jurnalist şi directorul Editurii Adevărul, jurnalistul Ion Cristoiu, Vasile Crişan şi invitaţii acestora. La standul editurii vor avea loc, în fiecare zi, sesiuni de autografe. Cititorii vor beneficia de o reducere de 25% şi la volumele din colecţia Historia, precum şi la Enciclopedia Disney. Ei vor avea acces şi la toate celelalte colecţii ale Editurii Adevărul.

Lansările „Adevărul"

Joi, 18 noiembrie, ora 17.00 - „Crimele Revoluţiei" de Grigore Cartianu
Vineri, 19 noiembrie, ora 17.00 - „La vânătoare cu Ceauşescu" de Vasile Crişan.
Sâmbătă, 20 noiembrie, ora 13.00 - „O lovitură de stat prost mascată" de Ion Cristoiu
Duminică, 21 noiembrie, ora 13.00 - „Dracul şi mumia" de Stelian Tănase

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite