Gaudeamus: trei trofee pentru Adevărul Holding

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încheiată ieri, ediţia din 2010 a celui mai mare târg de carte din România a adus premii importante pentru ziarul şi Editura Adevărul. Editurile, scriitorii, cititorii şi publicaţiile au cules laurii amplului eveniment desfăşurat în Pavilionul Romexpo din Capitală vreme de cinci zile.

1 Cea mai râvnită carte a târgului: „Crimele Revoluţiei" de Grigore Cartianu, publicată de Editura Adevărul
2 Trofeul Presei: secţiunea publicaţii: cotidianul „Adevărul"
3 Trofeul GAUDEAMUS - edituri care au publicat între 100 şi 200 de titluri în anul 2009: Editura Adevărul - locul 1

Prezentată de Vladimir Epstein, director executiv al Târgului Internaţional Gaudeamus, ceremonia de încheiere a anunţat numele câştigătorilor în conformitate cu voturile a zeci de mii de cititori.Publicul a fost cel care a decis care este cartea pe care şi-au dorit-o cei mai mulţi vizitatori. Câştigătorul premiului „Cea mai râvnită carte a târgului" este jurnalistul Grigore Cartianu, autorul  volumului „Crimele Revoluţiei", publicat la Editura Adevărul.

Potrivit datelor statistice, până în ultima zi a evenimentului din Pavilionul Romexpo, cartea s-a vândut în peste 3.000 de exemplare. „S-a adeverit declaraţia lui Ion Iliescu, care spunea că la întâlnirile mele cu publicul vin 10 - 15 inşi", a comentat ironic Grigore Cartianu.
„Acest premiu nu mi se cuvine mie", a adăugat câştigătorul, „ci miilor de cititori care au învins aglomeraţia pentru a obţine un autograf pe această carte. Marea mea bucurie este că aflarea adevărului stârneşte interesul atâtor oameni. Cei care mizează pe minciună vor pierde partida".Potrivit opţiunii cititorilor, Trofeul Gaudeamus i-a revenit Editurii Adevărul, iar ziarul „Adevărul" a primit, la rândul lui, Trofeul Presei, ieşind învingător la secţiunea „publicaţii".

Recunoaşterea valorii

Ceremonia de premiere a adus distincţii pentru alte patru edituri, hotărâte de organizatori în funcţie de numărul de titluri publicate în 2009: locul I i-a revenit Editurii Humanitas, care a fost secondată de Grupul Editorial Rao, urmat de Editura Nemira.

Organizatorii i-au acordat Premiul „Educaţia" Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi, dorind să iniţieze o tradiţie, au înfiinţat Premiul pentru Traducere „Antoaneta Ralian", decernat ieri chiar bine-cunoscutei traducătoare al cărei nume onorează denumirea distincţiei. Vorbind despre activitatea şi personalitatea reputatei specialiste, care a tradus în limba română peste o sută de cărţi ale unora dintre cei mai mari scriitori moderni ai lumii, Denisa Comănescu, directoarea Editurii Humanitas Fiction, a susţinut că Antoaneta Ralian se numără printre puţinii oameni care „dăruiesc cu bucurie, te formează şi te fac să uiţi urâţeniile vieţii".

Editura Polirom a repurtat o victorie prin Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 de lei, care stimulează şi parţial finanţează proiecte editoriale ce sprijină intrarea literaturii române în circuitul european. Distincţia i-a revenit pentru colecţia „Ego. Proză", care a reuşit să impună scriitori contemporani din România ale căror cărţi au fost traduse în străinătate în ultimii ani.

Recompensă pentru public şi presă

În discursul de încheiere, directorul executiv al ediţiei din acest an a afirmat că o menţiune specială trebuie acordată publicului, care „şi-a drămuit bugetul în aceste vremuri tulburi" şi s-a bucurat de bogatele şi avantajoasele oferte de carte ale editurilor. Mulţumirile sale s-au îndreptat şi spre presă, care „a reacţionat senzaţional". Vladimir Epstein a anunţat  apoi câştigătorii. Trofeul Presei a mers la ziarul„Adevărul", iar la Secţiunea radio a învins postul Radio Guerilla, TVR Cultural câştigând la secţiunea TV. Agenţia de presă premiată a fost Mediafax, iar la secţiunea online a fost distins www.romanialibera.ro. 

"Marea mea bucurie este că aflarea adevărului stârneşte interesul atâtor oameni. "
Grigore Cartianu jurnalist

Bestsellerul lui Grigore Cartianu



Prin votul publicului, „Crimele Revoluţiei", de Grigore Cartianu, a fost desemnată cea mai râvnită carte a târgului Gaudeamus. Volumul a înregistrat vânzări de peste 3.000 de exemplare şi are cele mai mari şanse să ocupe primul loc al topului celor mai vândute cărţi de la Gaudeamus, conform ultimelor estimări.

„Adevărul" a acordat Marele Premiu al tombolei

„Crimele Revoluţiei“
Inginerul Marian Popazu din Bucureşti a câştigat 4.000 de euro brut oferiţi de Adevărul Holding  Foto: Petrică Tănase

Inginerul Marian Popazu din Bucureşti a câştigat 4.000 de euro brut oferiţi de Adevărul Holding  Foto: Petrică Tănase

Cu o oră înainte de ceremonia de acordare a premiilor a avut loc marea tragere la sorţi în cadrul Tombolei Gaudeamus. Din miile de cupoane aflate în urnă, micuţa Adina Simion a extras din urnă numele câştigătorilor.

Marele Premiu, în valoare de 4.000 de euro impozabili, oferit de Adevărul Holding, i-a revenit lui Marian Popazu din Bucureşti. Inginer în vârstă de 35 de ani, câştigătorul a ajuns la Romexpo la scurtă vreme după aflarea veştii. Norocosul a declarat pentru „Adevărul" că, surprins fiind de premiul primit, încă nu ştie ce va face cu banii şi va hotărî după ce îşi va stabili priorităţile în familie.

„Am fost la târg duminică, alături de copii. Şi m-au interesat mai mult cărţile pentru ei", a povestit Marian Popazu. „Oferta din acest an mi s-a părut bună, dar am observat că la unele edituri reducerile n-au fost foarte mari, în comparaţie cu preţurile cu ofertele online", a explicat Marian Popazu pentru „Adevărul". Pentru premiul al II-lea, un aparat foto profesional, oferit de Fundaţia „Noi citim", a fost extras din urnă numele lui Vlad Roşu din Focşani, iar MP4 player-ul dăruit câştigătorului locului al III-lea de Radio România va ajunge la bucureşteanul Irimia Cristian Vasile.

"Oferta de carte de la târgul de anul acesta mi s-a părut bună."
Marian Popazu câştigătorul Marelui Premiu

Cele mai vândute cărţi

Editura Polirom: „Muzeul inocenţei",  de Orhan Pamuk
Editura RAO : „Armata, Mareşalul şi evreii" de Alex Mihai Stoenescu
Editura  Humanitas: „Cartea întrebărilor" de Ioana Pârvulescu şi „Walkiriile" de Paulo Coelho (Humanitas Fiction)
Editura Paralela 45: „Arhipelagul" de Ned Orson
Editura Nemira:  „Jocurile foamei", trilogie de Susan Colleen
Editura Curtea Veche: „Cartea Regală de bucate", scrisă de Principesa Margareta
Editura Trei: „Trilogia Millennium"  a lui Stieg Larsson
Grupul Editorial Corint: „Întoarcerea. Căderea nopţii", din seria „Jurnalele vampirilor" (Editura Leda)
Editura Tritonic: „Băieţi aproape buni", de Bogdan Teodorescu
Editura Cartea Românească: „Medgidia, oraşul de apoi", de Cristian Teodorescu

Gaudeamus, în cifre

103.000 - numărul vizitatorilor în cinci zile de târg, faţă de 107.000 câţi au fost la ediţia precedentă
14.000 de metri pătraţi -  suprafaţa târgului, capacitatea maximă a Pavilionului Central de la Romexpo Bucureşti
380 -  numărul expozanţilor, reprezentând câteva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial şi educaţional
540 de evenimente organizate în spaţii special amenajate în incinta pavilionului şi în cadrul standurilor expozanţilor
8.000 de volume au fost dăruite de vizitatori bibliotecilor publice din localităţile Drăgăneşti Vlaşca, Videle (jud. Teleorman), Vasilaţi, Ciocăneşti (jud. Dâmboviţa) şi Comana (jud. Giurgiu), în cadrul proiectului „Cărţile se întorc acasă"
Cea de-a 17-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus a avut drept invitat de onoare pe  Belgia, Valonia - Bruxelles

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite