Gările şi-au primit bibliotecile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de pasionaţi, la întâlnirea cu scriitorii din Trenul Regal Cinci gări din ţară, Bucureşti, Iaşi, Suceava, Alba Iulia şi Sibiu, au acum, în sălile de aşteptare, biblioteci cu volume

Mii de pasionaţi, la întâlnirea cu scriitorii din Trenul Regal

Cinci gări din ţară, Bucureşti, Iaşi, Suceava, Alba Iulia şi Sibiu, au acum, în sălile de aşteptare, biblioteci cu volume de literatură contemporană.

Călătoria a început în Gara de Nord, cu donarea bibliotecii cuprinzând antologia "Scriitori pe Calea Regală" şi alte volume dăruite de scriitori, de Asociaţia Publicaţiilor Literare şi a Editurilor din România (APLER) şi de Casa Regală. Călătorii au aflat, de la ministrul transporturilor, Ludovic Orban, de la inginerul CFR Radu Belu, de la Ion Tomescu, preşedintele APLER, şi de la Dan Cipariu, directorul proiectului, istoria Trenului Regal, faptul că existenţa unor biblioteci publice într-o gară este o premieră mondială şi că o campanie prolectură se poate face în spaţii neconvenţionale.

Prefecţi, primari, fanfară, scriitori

Primirea în ţară a depăşit aşteptările. Sute de oameni erau masaţi pe peron, era aşternut covorul roşu, prefecţii, primarii - cu eşarfa tricoloră destinată marilor evenimente - au salutat, de fapt, literatura română contemporană. La Iaşi, Premiile revistei "Convorbiri literare" au fost decernate în holul de onoare al gării.

La Suceava, ceremonia a fost urmată de o invitaţie la Mânăstirea Dragomirna. La Alba Iulia, locul celei mai recent înfiinţate filiale a Uniunii Scriitorilor, oraşul Marii Uniri, primirea a însemnat fanfară, actori în costum de epocă la scara vagonului, invitarea la arhiepiscop. Trenul a ajuns şi în două oraşe ce nu au beneficiat de donaţii:Vatra Dornei şi Mediaş.

În primul, vestea s-a răspândit peste noapte. Profesorii şi-au adus elevii cu flori pentru scriitori şi carneţele pentru autografe. În al doilea, proiecţia filmului "Cocoşul decapitat" s-a bucurat de prezenţa regizorului Radu Gabrea şi a autorului volumului, pastorul Reginald Schlattner, veniţi special pentru scriitori.
Anul viitor, Trenul Regal cu scriitori se va opri la Sofia, Belgrad, Budapesta şi Viena, "exportând un model de civilizaţie", prin donarea de biblioteci acelor gări.

Detalii, în "Adevărul literar şi artistic" de miercuri

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite