„Furtuna“ lui Esrig vine din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul David Esrig  începe astăzi, la Academia „Athanor“ din Burghausen, un atelier cu spectacolul care i-a fost interzis în România în 1973. Producţia „Furtuna“, reluată după aproape 40 de ani, se va juca din 2012 la „Bulandra“, din distribuţie făcând parte Sorin Leoveanu şi Cornel Scripcaru.

David Esrig, în vârstă de 76 de ani, care a pus în scenă spectacole de neuitat, printre care „Umbra" (1963), „Troilus şi Cresida" (1965) - ambele la Teatrul de Comedie  - sau „Nepotul lui Rameau" după Denis Diderot (Teatrul Bulandra, 1968),  a fost supranumit de specialişti „un vrăjitor şi o legendă existenţială". Unele montări, printre care „Aşteptându-l pe Godot" sau „Furtuna", după Shakespeare, i-au fost interzise în România în perioada comunistă, ceea ce l-a determinat să plece din ţară în 1973. „Furtuna a fost ultima dintr-o serie mai lungă de interdicţii de puneri în scenă pe care le-am trăit de-a lungul ultimilor ani petrecuţi în ţară. A fost poate cea mai dureroasă", mărturiseşte regizorul pentru „Adevărul".

Dinică şi Moraru, actori fetiş

Nume mari, precum Gheorghe Dinică, Marin Moraru, George Constantin, Silvia Popovici, Damian Crâşmaru, Florin Piersic, Ovidiu Iuliu Moldovan, Iurie Darie, au fost printre actorii care făceau parte, în 1973, din distribuţia spectacolului „Furtuna", care urma să se joace la Teatrul Naţional din Bucureşti. Regizorul s-a hotărât să ia drumul exilului, atunci când spectacolul i-a fost interzis după interogatorii nesfârşite făcute de Dumitru Popescu-Dumnezeu. „L-am văzut într-o emisiune a Eugeniei Vodă pe vechiul şi dragul meu prieten Marinuş Moraru, lăcrimând la amintirea repetiţiilor cu «Furtuna» , care s-au întins de-a lungul a aproape doi ani, în aşteptarea unei aprobări de joc. Aprobarea mi-a venit în sfârşit de la minister, dar spectacolul a fost interzis în cadrul Teatrului Naţional. Imediat după aceea, mi-am dat demisia şi am părăsit ţara" , povesteşte regizorul David Esrig, care a fost un prieten bun şi al lui Gheorghe Dinică.

David Esrig, care i-a avut profesori pe Tudor Vianu, Marietta Sadova, Ion Finteşteanu, Aura Buzescu, Ianis Veakis sau Moni Ghelerter şi i-a avut discipoli, la rândul său, pe Irina Petrescu sau pe Alexandru Tocilescu, a înfiinţat în 1993 Academia de Teatru şi Film „Athanor" la Burghausen, care se află la 110 km de München. Din 2006, în colaborare şi cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), regizorul organizează aici, dar şi în România, workshopuri cu tineri actori şi regizori, realizate sub semnul căutării „unui teatru existenţial". La ediţia workshopului din vara aceasta, care începe astăzi şi se desfăşoară până la 31 august, participă 18 artişti din România, printre care Sorin Leoveanu, Cornel Scripcaru, Romeo Pop, Marius Chivu sau George Costea.

„E o bucurie şi o onoare să putem face «Furtuna» la Bulandra şi mai ales să-l avem iarăşi printre noi pe David Esrig", precizează Alexandru Darie, director al Teatrului Bulandra din Bucureşti.

La rândul său, regizorul David Esrig mărturiseşte: „Reluarea spectacolului «Furtuna», după aproape patru decenii, e un vis nu numai al meu, ci şi al acelei distribuţii de elită, care a stat alături de mine, cu textul lui Shakespeare în faţa ochilor, luni întregi. E o revenire în teatrul românesc".

"În ultimii ani petrecuţi în ţară, «Furtuna» a fost ultima dintr-o serie mai lungă de interdicţii, însă a fost poate cea mai dureroasă."
David Esrig
regizor

"E o bucurie şi o onoare să putem face «Furtuna» la Bulandra şi mai ales să-l avem iarăşi printre noi pe David Esrig."
Alexandru Darie
director Teatrul Bulandra

Leoveanu, în rolul lui Prospero



La atelierul de la Academia „Athanor", organizat în colaborare cu ICR, participă  actorii: Sorin Leoveanu (foto), în rolul lui Prospero, George Costea, în rolul lui Caliban, în timp ce Emilia Bebu, Ilona Hristici, Eszter Nagy şi Vlad Logigan repetă rolul lui Ariel. Cornel Scripcaru şi Romeo Pop îl vor întruchipa pe Stefano, iar Cristina Păun o va juca pe Miranda.

„Mă străduiesc să mă împrietenesc cu un nou Prospero, cu un nou Caliban, cu o nouă Miranda, cu feţe noi în toate aceste extraordinare roluri. Lucrez după deviza: «cea mai bună distribuţie posibilă pentru piesa pe care o pun în scenă e cea pe care tocmai o am»", precizează regizorul.

La atelierul de la Burghausen mai participă Cristian Grossu, Marius Chivu, Adrian Ciobanu, Cătalin Băicuş, Valer Dellakeza, Cosmina Stratan.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite