Furtul secolului, în Elveţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

112 milioane de euro este cifra la care au fost evaluate cele patru tablouri de Monet, Degas, Van Gogh şi Cezanne, furate sub nasul staffului Muzeului de Artă din Zurich. Hoţii de operă de

112 milioane de euro este cifra la care au fost evaluate cele patru tablouri de Monet, Degas, Van Gogh şi Cezanne, furate sub nasul staffului Muzeului de Artă din Zurich.

Hoţii de operă de artă au văduvit Elveţia, duminică, 10 februarie, de patru dintre cele mai valoroase lucrări din lume: "Macii de lângă Vetheuil" de Claude Monet, "Contele Lepic şi fiicele sale" de Edgar Degas, "Ramură de castan în floare" de Vincent Van Gogh şi "Băiatul cu pulover roşu" de Paul Cezanne. Operele de artă au fost furate de trei bărbaţi mascaţi, cu arme.

Hoţii au pătruns în muzeu cu puţin înainte de 16.30, ora locală, au ameninţat angajaţii cu arma, le-au spus să se întindă pe jos, apoi au intrat în sala principală de la parter, de unde au luat tablourile. Bărbaţii au fugit în direcţia oraşului Zollikon, adică în partea de sud-est a Zurichului.

Aceştia erau de talie mijlocie, îmbrăcaţi în haine închise, iar unul dintre ei vorbea în germană cu accent slav. Poliţia a ajuns la locul faptei prea târziu pentru a-i opri pe hoţi. Din fericire, nici angajaţii şi niciunul dintre cei 15 vizitatori ai muzeului nu au fost răniţi. Nenorocirea este că cele patru pânze, operele majore ale colecţiei, sunt evaluate la 112 milioane de euro, ceea ce face ca acţiunea să fie cel mai mare furt de acest gen din Europa.


Furtul celor patru lucrări din Colecţia E.G. Bührle a Muzeului din Zurich, cel mai important din ultimii 15 ani, nu e fără precedent în Europa.


Tablourile furate, un subiect de tradiţie


În 1994, pe 12 februarie, o versiune a tabloului "Strigătul" de Munch este furată de la Muzeul Naţional din Oslo şi regăsită în luna mai. În 1998, pe 20 mai, două tablouri de Van Gogh şi unul de Cezanne au dispărut din Muzeul de Artă Modernă din Roma şi au fost regăsite în iulie.

Pe 21 septembrie, un Monet şi un Sisley sunt furate de la Muzeul de Arte Frumoase de la Nisa şi regăsite o săptămână mai târziu, iar pe 29 ianuarie 1999, un Rembrandt şi un Bellini dispar de la Muzeul Nivaagaard Malerisamling din Danemarca şi sunt găsite în august. În acelaşi an, e furat un Van Gogh din ţara lui de origine, Olanda, un Rembrandt din Franţa, un Cezanne din Marea Britanie, un Renoir şi un Rembrandt din Suedia. Şi lista continuă.


Van Gogh şi Picasso, preferaţii hoţilor


Se pare că hoţii au o preferinţă ieşită din comun pentru Van Gogh şi Picasso. Pe 7 decembrie 2002, alte două tablouri de Van Gogh sunt sustrase direct de la sursă, adică de la Muzeul Van Gogh din Amsterdam.
Pentru Picasso, "amatorii" de opere de artă manifestă încă o şi mai mare pasiune.

"Nature morte à la charlotte" este furat de la Centrul Georges-Pompidou din Paris, dar găsit în aprilie 2005. În acelaşi an, în decembrie, dispare "Femme regardant par la fenêtre", iar în 2006, alte opere de Picasso se "evaporează" dintr-un muzeu de la Rio de Janeiro.


2007 nu aduce modificări prea mari în gusturile artistice ale hoţilor. Pe 27 februarie, două tablouri şi un desen de Picasso sunt furate din casa de la Paris a unei nepoate a pictorului, iar pe 20 decembrie, dispare fără urmă "Le Portrait de Suzanne Bloch" de Picasso, de la Muzeul de Artă din Sao Paulo, Brazilia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite