Frescele salvate la demolarea Bisericii Văcăreşti, în expoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Ziua Internaţională a Patrimoniului, 18 aprilie, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat decizia de înfiinţare a "Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniul construit, siturile

De Ziua Internaţională a Patrimoniului, 18 aprilie, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat decizia de înfiinţare a "Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniul construit, siturile istorice şi naturale din România". Anunţul îl făcuse însă cu două zile înainte, la inaugurarea expoziţiei "Picturi murale recuperate de la Mănăstirea Văcăreşti", expoziţie ce prezintă 24 de fragmente de frescă, restaurate de un colectiv de specialişti sub conducerea prof. univ. dr. Dan Mohanu.

Piesele din expunere reprezintă aproximativ jumătate din pictura salvată în momentul dărâmării mănăstirii, în urma decretului semnat de Nicolae Ceauşescu la 2 decembrie 1984. "S-a glosat mult în jurul problemei reconstrucţiei Văcăreştilor.

Aceste crâmpeie ale picturii sunt asociate machetei ce redeschide, într-un fel, discuţia asupra rezidirii Vacăreştilor. Văcăreştiul nu este numai un gest de recuperare istorică, un gest ştiinţific, foarte riguros, el a devenit un simbol al poporului român şi reconstrucţia lui are o valoare morală.

Mărturiile existente pot fi inserate în ansamblul reconstruit", ne-a spus profesorul Dan Mohanu în preziua vernisajului. Extraşi în condiţii dificile, din cauza frigului şi a lipsei oricăror facilităţi tehnice, aproximativ 5% din totalul de peste 2.000 mp, cât însemna pictura bisericii Mănăstirii Văcăreşti, îşi caută acum un loc în lumea culturală românească. Unde vor fi găzduite după închiderea expoziţiei rămâne încă un mister.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite