VIDEO Frédéric Beigbeder revine în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul francez Frédéric Beigbeder va fi prezent la Bucureşti pe 20 august  şi va asista la spectacolul aniversar „Dragostea durează trei ani“, regizat de Chris Simion. „Dragostea durează trei ani“ are la bază romanul lui Beigbeder. Spectacolul, ajuns la 500 de reprezentaţii, se va juca în Teatrul de pe Lipscani „La Muse“.

Chris Simion, care va împlini 34 de ani chiar în ziua reprezentaţiei, a scos premiera spectacolului pe 4 mai 2006. Alături de Cristi Iacob şi Ilinca Goia, pe scenă vor mai urca, pe 20 august, de la ora 18.00, Gabriela Iacob şi Vitalie Bichir. Piesa analizează raporturile de putere emoţională în interiorul cuplului modern, după ce se duce „anestezia" primilor ani de iubire.

Obişnuit cu Bucureştiul

Scriitorul francez va sta patru zile la Bucureşti, până pe 23 august. Beigbeder a vizitat România de mai multe ori. În octombrie 2007, scriitorul a venit în Capitală pentru a lansa volumul „Iartă-mă!... Ajută-mă!..."/ „Au secours pardon", apărut la editura Pandora M, o continuare a aventurilor personajului Octave Parango, din romanul „199.000 lei". În 2006, Beigbeder a asistat la premiera spectacolului „Dragostea durează trei ani". El a remarcat, atunci, jocul actorilor, structura regizorală bine conturată şi modul neconvenţional de punere în scenă. „Am încercat, în carte, să fac lumea să râdă pe seama divorţului şi a problemelor sentimentale, iar piesa reuşeşte din plin acest lucru. Dacă e ceva rău în piesa asta e că durează prea puţin. Ar trebui să dureze trei ani", a mărturisit Frédéric Beigbeder.

În septembrie 2005, francezul a fost în România pentru a-şi lansa romanul „Egoistul romantic", iar în noiembrie 2004, cu ocazia Festivalului de Film BiFEST, a vorbit despre experienţa sa în publicitate. Născut în 1965, într-o familie înstărită, Beigbeder şi-a început cariera la 24 de ani, după ce şi-a luat licenţa în marketing şi a lucrat apoi în publicitate. Pe lângă romanele sale, a scris critică literară şi cronică de televiziune. „Oamenii nu ştiu ce vor până nu li se propune acel lucru", spune  Beigbeder, un scriitor în pas cu timpul său.

Beigbeder şi noile mitologii

„Furia, enervarea, nevoia de a mă răzbuna mă fac să scriu", mai afirmă el. Romanul său autobiografic, „199.000 lei" începe abrupt: „Totul este provizoriu: dragostea, arta, planeta Pământ, dumneavoastră, eu. Moartea este inevitabilă, dar ia pe toată lumea prin surprindere. Cum să ştim dacă această zi nu este ultima? (...) Totul se cumpără: dragostea, arta, planeta Pământ, dumneavoastră, eu. Scriu această carte ca să ajung să trăiesc".

În volumul coordonat de Jérôme Garcin, „Noile Mitologii", apărut la Editura Art, Beigbeder scrie despre GPS: „Omul contemporan crede că a scăpat de o constrângere: de fapt, constrângerea sa se numea libertate. Căci satelitul este totodată un instrument de supraveghere. Omul a devenit singurul animal reperabil geografic. De fiecare dată când îşi deschide mobilul sau GPS-ul, nu se mai poate ascunde: se pomeneşte cu poliţia sau cu propria nevastă. Odată cu plăcerea de a hoinări, a mai pierdut un lux: secretul."

"«Dragostea durează trei ani» este un spectacol recomandat spectatorilor dezinhibaţi şi lipsiţi de prejudecăţi. De fapt nu e un spectacol, e viaţa fiecăruia.''
Chris Simion regizor

Cărţile lui Beigbeder

La Editura Pandora M, parte a Editurii Trei, au apărut următoarele volume scrise de Frédéric Beigbeder: „199.000 de lei", „Dragostea durează trei ani", „Memoriile unui tânăr ţicnit", „Nuvele sub ecstasy", „Egoistul romantic". Printre spectacolele regizate de Chris Simion se mai numără „Hell", „Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?" şi „Te iubesc, te iubesc".

image
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite