Fraţii Dardenne, fani ai cinema-ului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitaţi la avanpremiera românească a celui mai recent film al lor, „Băiatul cu bicicleta", regizorii Jean-Pierre şi Luc Dardenne s-au întâlnit zilele trecute cu publicul bucureştean.


„Venirea noastră la Bucureşti este şi un salut către cineaştii români ale căror filme au fost pentru noi o adevărată revelaţie", a spus Luc Dardenne în timpul vizitei. Fraţii Dardenne sunt singurii care au câștigat de două ori Palme d'Or-ul la prestigiosul Festival de la Cannes. Anul trecut, tot la Cannes, „Le gamin au vélo"/„Băiatul cu bicicleta" a primit Marele Premiu.

Proiecţia peliculei „Băiatul cu bicicleta" de la cinema Studio a fost organizată de Delegaţia Valonia-Bruxelles la București, cu ocazia celor 10 de ani de activitate în România. Lungmetrajul va intra în cinematografe din 9 martie, distribuit de Independenţa Film.

Au devenit co-producătorii lui Mungiu

La întâllnirea cu publicul de la Bucureşti, Jean-Pierre şi Luc Dardenne au răspuns şi unor întrebări cu privire la cinematografia românească. Realizatorii belgieni sunt fani declaraţi ai noului cinema românesc. În 2006, ei prezidau juriul de la Cannes care a decis să acorde Camera D'Or lungmetrajului „A fost sau n-a fost?", în regia lui Corneliu Porumboiu.

Recent, fraţii au devenit co-producătorii celui mai recent film al lui Cristian Mungiu, despre care au mărturisit: „Suntem foarte mândrii că putem aşeza o piatră, chiar dacă una mică, la acest edificiu. Am fost foarte impresionaţi de filmele lui Mungiu".

„Nimănui nu îi pasă de unde vine filmul tău ci cât de bun e"

Fraţii Dardenne au vorbit şi despre avantajul festivalurilor de genul celui de la Cannes: „Nimănui nu îi pasă de unde vine filmul tău ci cât de bun e", a declarat Luc Dardenne. „Totuşi, pentru a se dezvolta, o cinematografie naţională are nevoie şi de implicarea statului. Şi aici, România, ca şi Belgia, are mult de lucru la sistemul de reţelele de săli de cinema şi de distribuţie".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite