Folclor 3D în cinematografe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentarul „Culegătorii de folclor“, primul film 3D din România, care spune povestea unui cuplu maramureşean pasionat de tradiţii, va rula în ţară din 30 ianuarie.

Regizat de Gabi Boholt, „Culgătorii de folclor" face parte dintr-o trilogie şi este un experiment: primul documentar etnografic românesc în format 3D. Trilogia, care îşi propune să promoveze Maramureşul şi tradiţiile sale, va include şi titlurile „Moş Pupăză" şi „Nuntă în Maramureş". Până la sfârşitul anului, vor fi lansate şi celelalte două filme ce fac parte din acest proiect.

„Culgătorii de folclor", o coproducţie RomâniaFilm şi Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană, a fost filmat între 4 şi 25 septembrie anul trecut. Filmul va avea peste 20 de minute şi înfăţişează zone geografice dn Valea Izei sau Sighetu Marmaţiei.

Echipa documentarului, alături de Gabi şi Maria, personaje în film



Recuperarea unor cântece bătrâneşti

Povestea culegătorilor de folclor este spusă din perspectiva unui cuplu de tineri maramureşeni, Gabi şi Maria Arba, interpreţi cunoscuţi în zona Maramureşului. „Ei ţin neapărat să meargă la bătrânii locului, să adune cântece vechi şi să le aducă în actualitate, chiar dacă au doar 20 şi ceva de ani. Asta m-a impresionat", povesteşte regizorul Gabriel Boholt. „Sunt patrioţi, cum sunt şi eu. Am fost plecat din ţară vreme de doi ani, dar m-am întors pentru că mă simt bine în România", mai spune regizorul. Boholt are o secvenţă preferată din documentar. O scenă când Gabi şi Maria cântă melodia „Întorsul oilor": „O asculţi şi pur şi simplu te răvăşeşte. Vreau să simtă şi publicul asta. Dar am vrut şi să îmbrac povestea în frumuseţea Maramureşului, aşa că filmul abundă în peisaje splendide".

„Oamenii aproape îţi cântă în poală"

„Anul trecut am fost în Maramureş să fac un fotoreportaj despre tradiţiile din timpul sărbătorii Sfânta Maria, pentru o revistă americană la care colaborez. Mi-a plăcut foarte mult şi m-am întors să fac şi un film", îşi aminteşte Gabriel Boholt momentul când a descoperit Maramureşul. „Am făcut primul documentar, «Pelerinaj în Ţara Oaşului», apoi iarna, m-am întors pentru Ignat în Maramureşul istoric".

Ideea unui documentar 3D a venit după o discuţie cu Marius Iuraşcu, directorul RomâniaFilm. „Am făcut toate acestea pentru ca spectatorii să descopere şi filme culturale româneşti 3D. Pregătirile pentru filmări au fost destul de vaste, fiind folosite echipamente tehnice unice în România, specializate pe acest tip de filmare. Am urmat mai multe cursuri de pregătire pentru că în România tipul acesta de aparatură nu s-a mai folosit, e un pionierat", a explicat Boholt. „Avantajul filmului 3D e că îi vezi pe oameni ieşind din ecran, ai senzaţia că îţi cântă în poală, deci, ca spectator simţi efectiv o parte din frumuseţea Maramureşului".

Fotograf în zone de conflict

Gabi Boholt este cunoscut mai ales ca fotograf, fiind unul dintre primii fotoreporteri români care au realizat materiale de presă în zone de conflict armat: Transnistria, Tiraspol, Dubăsari, Muntenegru-Potgorica, Kosovo şi Kurdistan (Turcia).

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite