Folclor în Parcul Cişmigiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un weekend cu muzică lăutărească, fanfară, filme etnografice şi dansuri tradiţiona Aflat la a doua ediţie, Festivalul Naţional de Folclor a debutat ieri, de la ora 14.00, cu parada

Un weekend cu muzică lăutărească, fanfară, filme etnografice şi dansuri tradiţiona

Aflat la a doua ediţie, Festivalul Naţional de Folclor a debutat ieri, de la ora 14.00, cu parada formaţiilor participante.

Ele s-au deplasat pe traseul Piaţa Amzei - Cristian Tell - Calea Victoriei - Aleea Creţulescu - Statuia Walter Mărăcineanu - Cişmigiu. Evenimentul, organizat de Primăria Capitalei, prin Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei, se desfăşoară în patru spaţii din Cişmigiu, ofertante pentru manifestările de acest gen: Peluza Monumentul Eroilor Militari - unde este amenajat cinematograful -, Scena Mică, Scena Mare şi Foişor.

"Vrem să arătăm ce au românii de oferit"

Claudia Virlan, directorul Centrului de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei, a declarat că festivalul îşi propune în primul rând ca românii să-şi amintească de rădăcinile lor, de tradiţiile şi valorile artistice ale acestui popor şi, întorcându-se la tradiţie, să-şi tragă resursele de care au nevoie ca să se facă auziţi.

"Trebuie să ne reamintim, să revedem, să reascultăm şi să păstrăm o zestre vizuală şi sonoră valoroasă din punct de vedere artistic şi documentar. Abia atunci vom putea arăta şi lumii largi ce avem noi de oferit", a spus Claudia Virlan.

Fiind vorba despre "anul dialogului intercultural", organizatorii au invitat şi trupe ale minorităţilor maghiare, greceşti, germane, italiene sau rrome şi trupe din Serbia, Croaţia şi Peru. Alături de ele, vor încânta publicul ansambluri tradiţionale româneşti ca Prahova, Bărăganul, Ciocârlia sau Hora, sau proiecţii cu filme etnografice.
Fanfare, ţitere şi muzicuţe

Astăzi, între orele 11.00 şi 12.00, pe Scena Mică, părinţii îşi vor putea însoţi copiii la un spectacol al Teatrului "Ţăndărică", iar de la ora 12.00, pe aceeaşi scenă, vor putea urmări orchestra "Hora" a Clubului Copiilor din sectorul 3, condusă de fraţii Lucian şi Marcel Goiană.

Seara, în acelaşi loc, de la ora 18.00, amatorii de muzică tradiţională vor avea ocazia să asculte formaţia de ţitere din Avram Iancu, judeţul Alba, formaţia de muzicuţe "Ritmic de Breaza" şi fanfara "Trandafirul" din Calafindeşti, Suceava, condusă de I. Diaconescu şi Leonte Moloce. Pe Scena Mare, vor avea loc dansuri ale ansamblurilor minorităţilor, care vor alterna cu cele ale ansamblurilor româneşti.

Trebuie să păstrăm o zestre vizuală şi sonoră, valoroasă din punct de vedere artistic
Claudia Virlan,
director al Centrului de Conservare
a Tradiţiei

Nu rataţi programul de mâine!

Foişor:

12.30-13.00 - Taraful familiei Zaharia din Mârşa, Giurgiu;
13.30-14.00 - Ansamblul minorităţii italiene din Bucureşti;
14.30-15.00 - Ansamblul "Timişul" din Timişoara;
15.00-15.30 - Ansamblul "Ciprian Porumbescu" din Suceava.

Scena Mică:

12.30-13.00 - Spectacol
al Teatrului "Ion Creangă";
17.30-18.00 - Ansamblul minorităţii turco-tătare "Karadeniz" din Constanţa;
19.00 - 19.30 - Ansamblul minorităţii rrome "Acen, Amentza şi Romale" din Târgu Mureş;
19.30 - 20.00 - Ansamblul minorităţii ucrainene "Şoimii" din Maramureş.

Scena Mare:

16.00-16.20 - Ansamblul minorităţii poloneze "Soloceanca" din Suceava;
17.40-18.00 - Grupul din Celaru, judeţul Dolj.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite