Florin Chilian-Termopane ne da "10 porunci"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa aproape patru ani de la lansarea primului album "Iubi", Florin Chilian revine cu "10 porunci"; fiecarei piese corespunzandu-i cate o intamplare. In total, sunt 11 melodii, plus un intro.

Dupa aproape patru ani de la lansarea primului album "Iubi", Florin Chilian revine cu "10 porunci"; fiecarei piese corespunzandu-i cate o intamplare. In total, sunt 11 melodii, plus un intro. Iata cum s-a nascut povestea acestui album, spusa de insusi autorul ei, Florin Chilian.
- Cum v-a venit ideea sa intitulati acest album "10 porunci"?
- Am o foarte buna prietena avocata, care se razvratea, spunand ca avocatii nu au o melodie; despre arhitecti am facut una si m-a tot rugat sa fac o piesa si despre avocati. Eu ii spuneam ca n-o sa fie foarte prietenoasa la adresa lor si, in cele din urma, am facut-o. I-am cantat-o, dupa care nu a mai vorbit cu mine vreo doua saptamani, apoi a zis OK. Practic, ideea mi-a venit in momentul in care am compus piesa "Sa nu minti" (Cantecul avocatului), folosind ca sursa de inspiratie jurnalistica lui Eminescu. Si, de aici, m-am gandit sa fac un disc care sa se cheme "Cele 10 porunci", insa ceva mai tarziu am inteles ca e destul de dificil sa iei Decalogul si sa incerci sa il prelucrezi intr-o maniera artistica.
- Nu va este teama de reactii din partea Bisericii?
- Am fost anuntat pe diverse cai ca este posibil sa fie o reactie oficiala, dar, din punctul meu de vedere, nu ma tem.
- Cum ati prelucrat cele 10 porunci?
- Este o singura piesa, "Viata lui Petre Tutea", care corespunde poruncii "Sa nu iei numele lui Dumnezeu in desert", pentru care m-am inspirat din Arghezi ("Tare sunt singur, Doamne, si piezis"), in rest sunt textele mele. Am luat fiecare porunca, am stat si am citit, incercand sa pricep, in masura in care m-a dus mintea, ce ar vrea sa spuna Decalogul si l-am tradus in maniera proprie, rezolvand in acest fel si o problema personala, pentru ca albumul se mai numeste si "Raport despre starea natiunii 1989-2004. Primul pas".
- Care este mesajul pieselor dvs.?
- Trebuie sa facem curatenie. Chiar pe fata albumului este o masina de spalat.
- Va referiti la o curatenie prin tara?
- Nu neaparat... Si la noi insine, iar la un moment dat, vorbesc in piese si despre cei care ne-au condus tara cu atata cretinitate timp de 15 ani si ii trimit pe toti in galeata cu c...t a istoriei. La propriu.
- Ce hit veti lansa dupa "Cantecul avocatului"?
- Nu stiu sa fac hituri, eu fac o piesa si o lansez, insa nu hotarasc eu daca e hit sau nu. In promovare va veni piesa "Luni" (porunca "Aminteste-ti de ziua Domnului si nu munci").
- De ce luni si nu duminica?
- Pai, toata lumea zice ca e o zi nasoala.
- Ca vine dupa weekend...
- Cam asa. E aceeasi zi de luni in care "e o zi ciudata/ in care sunt abstract-lucid/ in care mi-e dor de tine (...)". De fapt, fiecare zi a saptamanii e analizata.
- Care este cea mai frumoasa zi, de luni pana duminica, in opinia dvs.?
- Ziua in care nu trebuie sa plec nicaieri de langa femeia iubita.
- Aveti termopane?
- Cand am facut piesa "Cantecul avocatului" (Termopane...termopane), nu aveam. Ulterior, am dobandit.
- Ce impact credeti ca va avea noul album?
- Habar nu am. Sper sa ma faca miliardar in lei si in valuta, pe propria munca, lucru usor absurd in Romania. Nu cred ca o sa se intample asta, desi eu sper.
- Va pare rau ca v-ati nascut in Romania?
- Nici vorba. Absolut deloc, am fost plecat, dar nu am microbul de emigrant. Functionez foarte relaxat in limba romana.
- Traiti bine din muzica?
- Foarte bine. Am tot ce imi trebuie si asta doar datorita muzicii mele. Si asta depinde de asteptarile pe care le are fiecare fata de el insusi. Imi mai doresc o casa la curte, cu catel si pisica. In rest, e OK.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite