Flamenco de ieri şi de azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 3 şi 26 martie se va desfăşura cea de-a treia ediţie a Festivalului Flamenco Clasic şi Noile Genuri, care aduce la Bucureşti nume importante ale genului.

Deşi se află la doar cea de-a treia ediţie, Festivalul Flamenco Clasic şi Noile Genuri a devenit deja o tradiţie în peisajul începutului de primăvară din Capitală. Un eveniment „marca Spania", care-şi propune să aducă la Bucureşti spiritul unei ţări al cărei nume este sinonim cu flamenco, festivalul se întinde pe mai multe săptămâni. Organizat de Ambasada Spaniei şi Institutul Cervantes, festivalul are în program un spectacol de dans flamenco, recitaluri de muzică clasică (de pian şi chitară), concerte de jazz-flamenco şi cante flamenco, precum şi, în premieră, un concert de pop-flamenco.

Surprinzătoarea dansatoare Belén Maya, cântăreaţa La Shica, apoi Pablo Sainz Villegas şi David Palomar, reputatul pianist Jorge Federico Osorio, îndrăzneţul duo de jazz Jorge Pardo (saxofon) & Isaac Turienzo (pian), cu toţii vor fi la Bucureşti în această lună, pe cele mai prestigioase scene ale Capitalei.

Muzică şi dans marca Spania

La sfârşitul acestei săptămâni, pe 3 şi 4 martie, vor avea loc primele spectacole, ambele la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB). Începând cu ora 20.00, sâmbătă, Compania Belén Maya va susţine un recital de dans flamenco. După ce a început prin a fi o dansatoare de avangardă extremă, geometrică, Belén Maya a creat un stil nou, ale cărui origini se află undeva, în lumea costumului andaluz.

În spectacolul „Solos", Belén Maya reuneşte câteva dintre creaţiile sale recente, pentru a oferi o perspectivă complexă a felului în care simte dansul flamenco. Prin intermediul lor, ies în evidenţă trăsăturile care-o definesc: tehnica rafinată, balanţa între tradiţie şi avangardă, lirism, forţa de a reînnoi gramatica flamenco-ului.

Tot de la ora 20.00, pe 4 martie, la Sala Mare a TNB, va avea loc concertul susţinut de La Shica. Una dintre prezenţele originale ale scenei spaniole, La Shica propune, într-un limbaj atipic, un amestec pop-flamenco, dar şi cu punctuaţii hip-hop. Acompaniată de un trio acustic, fără artificii, cântăreaţa va crea un moment special cu influenţe din muzica braziliană, funk şi jazz.

Nu rataţi în festival!

- Pablo Sainz Villegas, Recital de chitară, Ateneul Român, 10 martie, ora 19.00 şi Sala de Concerte a Radiodifuziunii Române, 11 martie, ora 19.00
- Concert David Palomar, Cante flamenco Sala ArCuB, 15 şi 16 martie, ora 19.30
- Jorge Federico Osorio, Recital de pian Ateneul Român, 24 martie, ora 19.00
- „Între două lumi", cu Duo Jorge Pardo (saxofon) & Isaac Turienzo (pian) Sala de Concerte a Radiodifuziunii Române, 25 şi 26 martie, ora 19.00

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite