Final în forţă la a cincea ediţie Anim’est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoarea filmului de animaţie se încheie în acest weekend la Bucureşti. Iubitorii filmului de animaţie mai au trei zile de festin în care să-şi satisfacă apetenţa pentru acest gen cinematografic aflat într-o explozie de creativitate.

Cea de-a cincea ediţie a Anim'est-ului - festivalul internaţional de film de animaţie al Bucureştiului - îşi onorează calitatea de ediţie jubiliară, aducând în Capitală o selecţie impresionantă de filme de o mare varietate tehnică şi stilistică, diversitate care demonstrează anvergura actuală a ceea ce deseori este denumit „a opta artă".

Festivalul a început acum o săptămână şi mai durează încă trei zile, în două săli de proiecţie: Cinema Patria şi Cinema Union. Pasionaţii de animaţie au prilejul să vizioneze pelicule în cele mai variate tehnici - de la animaţia clasică la cea pe computer - şi din categorii diverse, de la filme pentru copii la filme experimentale, de artă, proiectate la marile festivaluri de gen din lume.

O noapte creepy

Programul „Minim'est", dedicat celor mai mici dintre spectatori, proiectează la Cinema Patria, astăzi de la ora 11.30, filmul „Niko şi drumul către stele", iar sâmbătă şi duminică, de la orele 10.30, dilogia de mare succes „Alvin şi veveriţele". Competiţia internaţională de scurtmetraj poate fi urmărită în continuare astăzi, la Cinema Patria, iar lungmetraje aflate în competiţie, precum „Kerity: casa poveştilor" şi „Eu şi Edit", vor fi prezentate tot aici, de azi până duminică, alături de proiecţii speciale cu lungmetraje precum „Castelul de ghimpi" (sâmbătă) şi „Mind Game" (duminică).

În această seară, la Patria, de la ora 22.30, va avea loc mult-aşteptata „Creepy Animation Night", cu scurtmetraje gore şi veritabile surprize pentru amatori, în trei calupuri intercalate de câte un mix live al artistului Matze, în durată de 45 de minute. Toată distracţia este programată să dureze până la ora 4.00 dimineaţa. Un program special dedicat animaţiei britanice va fi prezentat sâmbătă, ora 16.00, la Union, şi duminică, ora 18.30, la Patria. Un alt program similar, intitulat „Balkanimation", va fi proiectat azi, la Union, la ora 16.00, precedat de o masă rotundă de două ore.

Imagini din filmele „Eu şi Edit“ şi din „Niko şi drumul către stele“

Imagini din filmele „Eu şi Edit“ şi din „Niko şi drumul către stele“

Recital Bălănescu în închidere

Ceremonia de închidere a festivalului şi gala de decernare a premiilor Anim'est va avea loc sâmbătă seară, de la ora 20.00, la Cinema Patria, iar palmaresul ediţiei va fi proiectat tot aici, duminică, la ora 20.30. Totodată, violonistul Alexander Bălănescu, renumit muzician de origine română, va încheia Anim'est 2010 cu un recital pe scena de la Patria, în continuarea Galei. Bălănescu va acompania live la vioară un program de scurtmetraje semnate de animatorul britanic Phil Mulloy, invitat şi membru al juriului la Anim'est 2010.
Bălănescu şi Mulloy nu se află la prima colaborare: animatorul britanic se numără printre regizorii importanţi cu care a lucrat muzicianul.

„Pasiunea şi îndrăzneala animaţiei lui Phil continuă să provoace în mine o nevoie de creativitate muzicală", a explicat, pentru „Adevărul", Alexander Bălănescu. „Am făcut des proiecte care combină filmul cu muzica live. Cred că, în special împreună cu filme de animaţie, pot fi de mare succes", mai spune muzicianul. A contribuit Ana-Maria Onisei

"Libertatea şi puterea de a schimba atmosfera ale animaţiei se reflectă şi sunt puse în valoare de muzica live."
Alexander Bălănescu violonist

s
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite