Filmul românesc, aplaudat peste Ocean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„New York Times“ şi „Wall Street Journal“ au lăudat cinema-ul românesc, scriind despre un festival de film organizat de ICR New York. Ieri s-a încheiat, la New York, a cincea ediţie a Festivalului Filmului Românesc, unde au fost proiectate pelicule de Andrei Ujică, Cristi Puiu sau Lucian Pintilie.

În cadrul festivalului care a avut loc în acest weekend la Tribeca Cinemas din New York, publicul american a putut vedea noile hituri ale cinematografiei româneşti:

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" de Andrei Ujică, „Aurora" de Cristi Puiu, „Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean, „Medalia de onoare" de Călin Netzer, „Francesca" de Bobby Păunescu, „Felicia înainte de toate" de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf ş.a.

În plus, a fost prezentat şi filmul din 1981 al lui Lucian Pintilie, „De ce trag clopotele, Mitică?", după care a urmat o sesiune de întrebări şi răspunsuri la care au participat Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ.

De asemenea, Bobby Păunescu şi Monica Bârlădeanu au stat la dispoziţia spectatorilor după proiecţia lungmetrajului „Francesca", iar Ozana Oancea, după cea a filmului în care deţine rolul titular, „Felicia înainte de toate".

Filmul lui Andrei Ujică, remarcat

Acest nou desant al filmului românesc pe pământ american nu a trecut neobservat în presă. „New York Times" scrie că o ţară mică, România, a reuşit să-şi lase o amprentă apăsată în cinematografia mondială.

„Poate că nici o altă naţiune nu are mai multe premii pe cap de locuitor câştigate la Cannes, unde filmele româneşti au făcut una dintre cele mai bune figuri în ultima decadă", scrie A. O. Scott, criticul de la „New York Times". El remarcă „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", „Aurora", „Marţi, după Crăciun", dar şi „De ce trag clopotele, Mitică?".

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" este scos în faţă şi în prezentarea festivalului din „Wall Street Journal", spunându-se că e proiecţia de neratat a evenimentului organizat de ICR New York. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite