VIDEO Filmul francez "La fille de nulle part" a câştigat Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drama franceză "La fille de nulle part/ The Girl From Nowhere", în regia lui Jean-Claude Brisseau, care a asigurat şi bugetul redus pentru această peliculă, a fost câştigătoarea trofeului Leopardul de Aur, marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, încheiat sâmbătă seară.

La gala de premiere, preşedintele festivalului elveţian, Marco Solari, a anunţat că va avea loc şi o mini versiune a evenimentului, ajuns la cea de-a 65-a ediţie, în luna martie a anului viitor, informează hollywoodreporter.com, citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte distincţiile acordate la finalul acestei ediţii, printre marii câştigători ai serii au fost şi filmele "Somebody Up There Likes Me", o comedie americană, în regia lui Bob Byington, care a obţinut premiul special al juriului, şi "Lore", o dramă de război germană, în regia lui Cate Shortland, căreia i-a revenit premiul publicului.

Două trofee importante au recompensat coproducţia Coreea de Sud/ China "Wo hai you hua yao shuo/ When Night Falls", în regia chinezului Liang Ying. Filmul a fost premiat pentru cea mai bună regie şi cea mai bună actriţă - An Nai. Filmul este bazat pe povestea reală a unui bărbat care a omorât şase poliţişti din Shanghai, după ce a fost bătut pentru că mergea pe o bicicletă care nu era înregistrată.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Walter Saabel pentru rolul din "Der glanz des tages" (Austria).

Pelicula franceză "Camille Redouble/ Camille Rewinds" de Noemie Lvovsky, care şi joacă rolul principal, al unei femei de vârstă mijlocie care ajunge în mod misterior să retrăiască perioada liceului din viaţa ei, înainte de a-l cunoaşte pe cel care i-a devenit soţ şi a părăsit-o, a fost premiat drept cel mai bun film proiectat în Piazza Grande de la Locarno, unde au loc principalele proiecţii şi evenimente din festival.

Filmul a fost proiectat în afara competiţiei la Locarno, fiind lansat anterior la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, unde a câştigat premiul Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD).

Noemie Lvovsky a făcut parte din juriul competiţiei internaţionale de la Locarno, prezidat de thailandezul Apichatpong Weerasethakul, premiat cu Palme d'Or la Cannes în 2010.

Juriul a acordat marele premiu peliculei "La fille de nulle part", un film cu un buget de doar 62.000 de euro, asigurat din economiile regizorului, şi realizat în apartamentul acestuia din Paris, cu o singură cameră. Deşi nu a vândut încă drepturile de distribuţie pentru film, Jean-Claude Brisseau a câştigat la Locarno premiul în valoare de 90.000 de franci elveţieni (aproximativ 75.000 de euro).

Tot el a scris scenariul filmului şi a interpretat personajul principal - un bătrân văduv, a cărui viaţă se schimbă pe măsură ce ajută o tânără bolnavă fără adăpost să se însănătoşească.

Filmul a fost foarte bine primit la Locarno, Weerasethakul l-a descries drept "curajos şi antrenant", în timp ce directorul artistic al festivalului, Olivier Pere, a catalogat receptarea sa drept "cea mai mare surpriză" pe care a avut-o cu selecţia din acest an.

"Am făcut acest film numai pentru că Virginie Legeay (actriţa care o interpretează pe tânăra fără adăpost, n.r.) a insistat. Tot nu-mi vine să cred. Sunt foarte mişcat de felul în care filmul a fost primit aici", a spus Brisseau sâmbătă la festival.

Preşedintele Festivalului de la Locarno, Marco Solari, a anunţat la gală organizarea unei ediţii scurte a evenimentului, de trei zile, care va începe pe 24 martie 2013. El nu a precizat dacă acest eveniment, care nu va include tradiţionalele proiecţii din Piazza Grande, va fi unul singular sau va deveni anual.

Cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno s-a desfăşurat în perioada 1 - 11 august.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite