Filmul celor mai anarhişti regizori vine în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti 2011 – Bucharest IFF va prezenta mâine un lungmetraj mult-aşteptat, „Mammuth“, realizat de belgienii Benoît Delépine şi Gustave Kervern. Evenimentul îl va avea ca oaspete în weekend şi pe celebrul cineast Andrei Mihalkov-Koncealovski, alături de soţia sa, actriţa Iulia Vîsoţkaia.

După un start „cu dreptul", marcat de vizita cineastului bosniac, premiat cu Oscar, Danis Tanovic, Festivalul de Film Bucureşti (B-IFF) anunţă şi pentru a doua sa jumătate proiecţia unor filme realizate în 2010, multipremiate şi deja celebre, pe care - atenţie! - le puteţi vedea doar acum, în premieră şi în exclusivitate în România. Festivalul se desfăşoară până duminică, la Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Român (în incinta Muzeului Ţăranului Român) şi Sala „Elvira Popescu" de la Institutul Francez.

Deriziune şi umor

Dintre numeroasele proiecţii de excepţie, se detaşează cea cu mult-aşteptata ultimă creaţie a teribilului cuplu de cineaşti belgieni Benoît Delépine şi Gustave Kervern, „Mammuth" (2010), care va avea loc mâine, de la ora 20.30, la Cinema Studio (filmul se va relua duminică, la „Elvira Popescu", la ora 20.00).

Vezi aici trailerul filmului Mammuth

Belgienii Benoît Delépine şi Gustave (de) Kervern sunt unii dintre cei mai caustici, subtili şi necruţători cineaşti contemporani, autori ai şocantelor „Aaltra" (2004, câştigător al Trofeului Transilvania la TIFF Cluj-Napoca în acelaşi an), „Avida" (2006) şi „Louise-Michel" (2008). Cei doi au început prin a supune deriziunii şi umorului necruţător, în „Aaltra", câteva dintre poncifele lumii contemporane, pentru a evolua, în excepţionalul „Louise-Michel", spre o anarhie conceptuală fără margini, îndreptată nu numai asupra „racilelor" unui capitalism imoral şi muribund, ci asupra absurdităţii condiţiei umane, în sensul cel mai larg. Totul într-o formă cinematografică de la care orice tânăr cineast ar trebui să ia lecţii.

Michelle Yeoh, în „Reign of Assassins“  Foto: Cinemagia

image

„Mammuth" îi prezintă în rolurile principale pe Gérard Depardieu şi Isabelle Adjani, secundaţi de Yolande Moreau şi Bouli Lanners (actorii principali din „Louise-Michel"), precum şi de un alt actor belgian celebru, Benoît Poelvoorde, la rândul său prezent şi în precedentul film al celor doi. Gérard Depardieu şi Isabelle Adjani (care a apărut rar pe marele ecran în ultimul deceniu) se reîntâlnesc astfel, după alte filme în care au strălucit împreună pe acelaşi afiş: „Barocco" (1976), de André Téchiné, şi „Camille Claudel" (1988), de Bruno Nuytten.

Cu pensia tăiată

Subiectul filmului „Mam­muth" (selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin din 2010) este teribil de actual, inclusiv pentru România. Un muncitor la abator, uriaş şi tăcut, tocmai a împlinit 60 de ani şi colegii i-au organizat o petrecere de adio pentru a sărbători pensionarea lui. Omul a început să lucreze de la 16 ani, n-a fost concediat niciodată de la nicio slujbă şi nici n-a fost bolnav în viaţa lui.

Dar când într-un interviu al Fondului de Pensii descoperă că 6 foşti angajatori „au uitat" să declare anii săi de muncă, el trebuie să ia atitudine. Dacă doreşte ca pensia sa să fie luată în considerare, trebuie să facă dovada angajării sale în aceste locuri. Bărbatul se urcă pe motocicleta sa din anii '70 marca Mammuth (din pricina căreia s-a ales cu această poreclă) şi porneşte la drum.

Ultimul John Woo

Festivalul proiectează astăzi, la ora 20.30, la Cinema Studio, cel mai recent film al regizorului-cult John Woo, „Reign of Assassins" (2010), un alt film istoric plasat în China antică pentru maestrul violenţei contemporane, după dilogia „Stânca Roşie". În rolurile principale: Michelle Yeoh, Woo-sung Jung şi Kelly Lin.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite