Filmul „Hodorkovski“ a făcut vâlvă la Berlinală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentarul regizorului german Cyril Tuschi despre oligarhul rus, Mihail Hodorkovski, condamnat la închisoare pentru fraudă, este comentat pe larg în presa germană, după proiecţia în premieră a acestuia, care a avut loc luni-seară. Jurnaliştii de la cotidianul „Tageszeitung" nu par să fi fost convinşi de structura documentarului semnat de regizorul Cyril Tuschi.

În schimb, susţin că, în sine, a-l vedea în sala de judecată pe cel mai mare duşman al statului rus este senzaţional. „În ciuda informaţiilor pe care deja le are despre oligarhul rus, spectatorul nu este pregătit să-l cunoască pe acest bărbat. Hodorkovski răspunde cu o seninătate neaşteptată şi cu o ironie simpatică", constată publicaţia într-un comentariu intitulat „Cine este de fapt acest om?". „Prin portretul pe care i l-a creat lui Hodorkovski, acela de oligarh şi mecena, regizorul derulează de fapt, istoria recentă a Rusiei", apreciază ziarul.Filmul lui Tuschi este şi în atenţia jurnaliştilor de la „Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Ei încep prin observaţia că la prezentarea documentarului „Hodorkovski" la Berlinală nu a existat niciun reprezentant al autorităţilor germane care să condamne devastarea biroului lui Cyril Tuschi de către necunoscuţi. Regizorul german cu origini ruse a creat un documentar, aşa cum spune chiar el, despre un conflict de putere shakespeariană: o confruntare între Mihail Hodorkovski şi Vladimir Putin, doi oameni puternici, lipsiţi de scrupule.

Tuschi a lucrat cinci ani la „Hodorkovski" şi i-a ieşit „un film care te ţine în faţa ecranului, portretul neliniştitor al unui om", comentează şi „Rheinische Post". Documentarul despre oligarhul rus, arestat şi ţinut în închisoare, în Siberia, nu departe de graniţa cu China, „este o naraţiune, o istorie greu de imaginat, din centrul Puterii", constată publicaţia. Jurnaliştii de la „Welt" găsesc şi ei cuvinte de laudă pentru film, amintind că Cyril Tuschi are şi un alt merit: a fost primul care i-a luat interviu lui Hodorkovski, în arest.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite