Filmul lui Daneliuc, lovit de gripa aviară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă România ar trebui să trimită o propunere pentru Zmeura de Aur (premiu acordat de cineaştii de la Hollywood celui mai slab film), "Legiunea Străină", regizat de Mircea Daneliuc, ar fi

Dacă România ar trebui să trimită o propunere pentru Zmeura de Aur (premiu acordat de cineaştii de la Hollywood celui mai slab film), "Legiunea Străină", regizat de Mircea Daneliuc, ar fi candidatul perfect. Fiindcă acest lucru nu e posibil, s-a inventat Căpşuna de plastic, 100% produs românesc. Forumiştii CineFan.ro să fie pe fază...

Cel de-al doisprezecelea lungmetraj al lui Mircea Daneliuc a strâns multă lume, joi seara, la avanpremiera de la Institutul Cultural Român. M-am dus şi eu cu sacul la pomul lăudat. Doar că m-am ales cu fructe putrezite şi viermănoase. "Veţi vedea un anti-Mircea Daneliuc, un spirit mordant, o ironie devastatoare, o capacitate rară de a contura personaje, plăcerea de a găsi nota definitorie unei situaţii.

Le veţi găsi în exces în acest film", a declarat vicepreşedintele ICR, Mircea Mihăieş, înainte de proiecţie. Frumoasă prezentare, însă, după aproape două ore de vizionare, mi-a fost imposibil să fiu de acord cu domnul Mihăieş. Parcă a vorbit despre cu totul alt film.

Aurel, Stelică şi Mitu au ceva în comun: vor cu orice preţ să plece în străinătate, să scape de sărăcie. Omul de afaceri scăpătat Maricel (Rică Răducanu) pare salvarea lor. Maricel este cel mai important om din sat. Proaspăt întors din Spania, aruncă în stânga şi în dreapta cu bani şi promisiuni. În schimbul a 200 de euro, acesta le promite un loc în Legiunea Străină. Şi uite aşa începe nebunia. Băieţii trebuie să se antreneze şi, mai ales, să facă rost de bani.

Acţiunea se petrece undeva într-un sat din Moldova, unde populaţia se îndeletniceşte cu una, cu alta... Ba un furt de conducte sau de cablu electric, ba o vizită prin casele bătrânelor singure. Ca să ne ameţească şi mai tare de cap, regizorul ne loveşte şi cu o gripă aviară, aruncând în film câţiva omuleţi îmbrăcaţi în alb, care iau cu forţa găinile sătenilor. Un ghiveci, gătit din bani publici. Astfel aş descrie pe scurt filmul lui Daneliuc.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite