VIDEO Filmele româneşti ale toamnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puiu, Muntean şi Gabrea se află printre semnatarii celor zece noi pelicule, care vor rula în săli începând din această lună. „Marţi, după Crăciun“ şi „Mar Nero“, la 17 septembrie, „Medalia de onoare“, la 12 noiembrie, şi „Aurora“, la 26 noiembrie, sunt cele care au data premierei deja stabilită.

Experienţa distribuitorilor de film arată că, în fiecare an, toamna este sezonul cel mai propice lansării noilor premiere cinematografice, chiar dacă ele sunt definitivate, „la cheie", de multă vreme şi au trecut deja prin „proba de foc" a selecţiei în competiţiile marilor festivaluri internaţionale de film.

Nu mai puţin de zece filme româneşti sunt gata de multă vreme, unele sunt aureolate deja de distincţii ale marilor festivaluri de film - naţionale sau internaţionale -, însă îşi aşteaptă, în această toamnă, verdictul spectatorilor de acasă, „marele public", cât mai intră el în sălile de cinema. Celor zece filme li se adaugă o producţie italiană mai veche, „Mar Nero", din 2008, dar interesantă datorită prezenţei în rolul principal a unei actriţe care a cam lipsit, din 2006 încoace, de pe ecranele noastre: Dorotheea Petre.

De altfel, „gheaţa" va fi spartă, la 17 septembrie, chiar de acest film peninsular, „Mar Nero" / „Marea Neagră", regizat de Federico Bondi. Dorotheea Petre o interpretează pe Angela, o tânără româncă plecată în Italia pentru o slujbă mai bună. Ea are grijă de Gemma (Ilaria Occhini), o bătrână văduvă cu o personalitate dificilă, iar filmul studiază modul în care cele două femei ajung să se apropie şi să devină prietene.

„Am citit scenariul şi m-a impresionat tandreţea şi sensibilitatea cu care a fost scris, frumuseţea relaţiei dintre Gemma şi Angela. Sper ca filmul să fie la fel de bine primit ca în Italia, pentru că este un film frumos, simplu care înfăţişează cu o dulceaţă distilată valori universale ca prietenia, dragostea şi fidelitatea", spune, pentru „Adevărul", actriţa Dorotheea Petre.

Între soţie şi amantă

Tot la 17 septembrie, va intra pe marile ecrane cel mai recent lungmetraj - al patrulea - al reputatului Radu Muntean, „Marţi, după Crăciun". Prezentată cu mare succes în competiţia Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, pelicula a mai fost proiectată la TIFF-ul clujean (unde a fost ovaţionată minute în şir) şi la Anonimul. Spectatorii care e de dorit să se îmbulzească la filmul lui Muntean vor avea o revelaţie: Mirela Oprişor, senzaţională în rolul soţiei înşelate şi abandonate (desemnată cea mai bună actriţă la Festivalul de la Sarajevo).

Bărbatul modern, la 40 de ani (Mimi Brănescu), se află într-o dilemă erotico-existenţială: soţia sau amanta (Mirela Popistaşu). Nu mai e vorba de escapade bahico-sexuale accidentale între foşti prieteni din liceu, ca în „Boogie" (ex-„30 şi ceva"), ci de o decizie profundă, care duce întreaga viaţă pe alt curs. Prin acest film, Muntean continuă trilogia începută, acum doi ani, cu „Boogie" (căreia îi lipseşte, însă, voletul central: incipit-ul adulterului, Căderea în Păcat).

Victor Rebengiuc în „Medalia de onoare“

image

Kurzi şi basarabeni

Sfârşitul lui septembrie e intenţionat de producătorii de la Mandragora ca moment al premierei româneşti pentru deja celebrul „Morgen", debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, aureolat de selecţia la prestigiosul Festival de la Locarno (Elveţia), de unde s-a întors cu nu mai puţin de patru distincţii. Story de frontieră (vestică) despre transfugi kurzi şi bihoreni inimoşi, stilizat în linia westernului psihologic, „Morgen" are toate şansele, datorită umanităţii poveştii, să cucerească şi publicul de acasă.

Tot la sfârşitul lui septembrie s-au oprit şi producătorii comediei „Nuntă în Basarabia", al doilea lungmetraj al regizorului Napoleon Helmis (după „Italiencele", din 2004), film care-i gata de anul trecut şi a câştigat un Premiu Special al Juriului la Tallin. De data aceasta ne deplasăm spre frontiera estică a teritoriilor româneşti: o căsătorie mixtă între un dirijor bucureştean şi o pianistă din Chişinău degenerează, din cauza unei „nunţi cu dar" şi a diferenţelor culturale între nuntaşi.

Departe de a se fi stins, interesul pentru perioada comunistă se mută chiar spre zona dejistă a anilor '50 şi oferă câteva dintre cele mai interesante opere despre subiect. După „Caravana cinematografică", un alt film se ocupă de „obsedantul deceniu" al instaurării comunismului: „Portretul luptătorului la tinereţe" (despre gruparea de partizani ai lui Ogoranu), debutul în lungmetraj al lui Titi Popescu, începutul unei trilogii despre rezistenţa anticomunistă. Premiera este programată pentru luna octombrie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite