Filmele de la Cannes vin la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula laureată cu Palme d’Or în 2010 deschide festivalul iniţiat de Cristian Mungiu. Manifestarea, organizată în premieră la Bucureşti, începe mâine-seară, la Cinema Studio, şi continuă timp de o săptămână.

„Les Films de Cannes à Bucarest", cum se intitulează festivalul, este organizat de casa de distribuţie Voodoo Films, alături de singurul regizor român distins cu Palme d'Or pentru lungmetraj, Cristian Mungiu. Manifestarea va aduce în România câteva dintre cele mai importante filme ale ultimilor doi ani, având drept liant prezenţa la ultimele ediţii ale Festivalului de Film de la Cannes.

Între 15 şi 21 octombrie, la Cinema Studio din Capitală, vor fi proiectate, în premieră în România, mai multe pelicule selecţionate în competiţia prestigiosului festival, printre care câştigătorul Palme d'Or-ului 2010, filmul thailandez „Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives", şi „Des Hommes et des Dieux", de Xavier Beauvois, distins, anul acesta, cu Marele Premiu al Juriului. Selecţia filmelor a fost realizată chiar de Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului de la Cannes, care va fi prezent la eveniment şi va introduce filmele din program. Thierry Frémaux va susţine, marţi-dimineaţă, şi un masterclass pentru studenţii facultăţilor de film din Bucureşti. Cineastul Cristian Mungiu a ales să-şi folosească notorietatea pe care a câştigat-o pe plan internaţional şi pentru organizarea unui astfel de eveniment la Bucureşti, menit să racordeze publicul românesc la ultimele tendinţe ale cinema-ului contemporan.

Patru invitaţi speciali

„Mi s-a părut la un moment dat că vorbim foarte des de Cannes în România - cel puţin noi, cineaştii -, dar publicul are rar ocazia să şi vadă filmele despre care vorbim. Anul trecut, într-o discuţie cu Thierry Frémaux, am exprimat regretul că lipsa unei reţele de săli de cinema de artă şi reducerea ocaziilor de a vedea filme de acest fel au făcut ca ele să devină tot mai puţin atractive pentru publicul tânăr. Din acea discuţie s-a născut acest festival", a explicat regizorul pentru „Adevărul". „Ulterior, tot din discuţii s-a întregit ideea că ar fi interesant să arătăm şi filme româneşti de Cannes - dar nu recente, ci cele pe care publicul tânăr de azi nu a avut ocazia să le vadă", completează Mungiu. Festivalul este onorat şi de prezenţa altor trei invitaţi speciali: regizorul francez de origine argentiniană Gaspar Noé - care-şi va prezenta filmul „Enter the Void", selecţionat la Cannes în 2009 -, Kornél Mundruczó şi Sergei Loznitsa.

„E greu să aduci cineaşti importanţi într-o perioadă foarte încărcată de festivaluri şi lansări de filme şi le sunt foarte recunoascător că au acceptat să vină la acest eveniment - deopotrivă pentru mine, dar fără îndoială şi pentru întreaga generaţie de cineaşti români lansaţi de Cannes în ultimii 10 ani", spune Cristian Mungiu. Zece filme româneşti care au ajuns, de-a lungul timpului, în festivalul de pe Coasta de Azur vor fi difuzate într-o secţiune specială a festivalului. Un film trimis la Cannes imediat după război, şase selecţionate în timpul regimului comunist şi alte trei imediat după Revoluţie, toate demonstrează că legătura cineaştilor români cu Festivalul de la Cannes nu este una de dată recentă.

În program figurează câteva filme istorice pentru cinematografia autohtonă: „La Moara cu noroc", „Răscoala", „Balanţa", „O vară de neuitat", „Telegrame", „E pericoloso sporgersi", „Pădurea spânzuraţilor" sau „O lacrimă de fată". Regizorii Iosif Demian, Nae Caranfil şi Nicolae Breban vor vorbi, cu ocazia proiecţiilor filmelor lor, despre contextul social şi politic în care şi-au dus peliculele la Cannes. „A fost decizia mea să arătăm nu filmele de după 2000, ci cele dinainte - dincolo de asta, însă, s-a ajuns la selecţia de faţă după consultări deopotrivă cu deţinătorii de drepturi pentru aceste filme, precum şi cu mai mulţi critici români de film", precizează Cristian Mungiu.

„În principiu discuţia cu domnul Fremaux şi Ambasada Franţei, care ne este partener, e ca acest eveniment să devină anual, dar asta vom judeca şi hotărî după ce vom încheia prima ediţie", a mai spus Mungiu.

„Unchiul Boonmee...", în deschidere

Regizorul Gaspar Noé (al doilea din dreapta), prezent la Bucureşti, pozează la Cannes în 2009 alături de actorii din filmul său  

Regizorul Gaspar Noé (al doilea din dreapta), prezent la Bucureşti, pozează la Cannes în 2009 alături de actorii din filmul său

Vineri, la ora 19.00, va avea loc o proiecţie de gală cu pelicula care a câştigat Palme d'Or anul acesta, „Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives", în regia thailandezului Apichatpong Weerasethakul. Filmul ales pentru a fi premiat de Tim Burton, preşedintele juriului, este povestea unui om care, în apropierea morţii, îşi revede vieţile anterioare, ghidat de fantoma soţiei sale. Marele Premiu al juriului, „Des Hommes et des Dieux", de Xavier Beauvois - peliculă inspirată dintr-un fapt real: asasinarea a opt călugări francezi în Algeria -, va avea parte de o proiecţie de gală, luni, la Opera Naţională.

"Mi s-a părut că organizarea acestui festival e o bună folosinţă a notorietăţii - e cazul s-o utilizez cât mai dăinuie, căci genul acesta de notorietate e foarte volatilă."
Cristian Mungiu regizor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite