Filmele bune cuceresc Ardealul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivaluri precum cel de la Râşnov, în plină desfăşurare, şi Mediaş, programat luna viitoare, sporesc farmecul estival al ţinutului transilvan. În această seară, la Râşnov, se proiectează „Mănuşi roşii“, cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea, preşedintele Festivalului de la Mediaş. Mâine, e rândul capodoperei lui Andrei Ujică despre Ceauşescu.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Filmului Istoric de la Râşnov - care are loc în istorica cetate transilvană şi în oraşul de la poalele acesteia până luni, 15 august - îşi răsfaţă spectatorii (chemaţi din toate colţurile ţării, mai ales tinerii atraşi de turism cultural) cu proiecţia a două dintre cele mai apreciate filme româneşti ale ultimilor ani, ambele dedicate traumelor trecutului nostru recent şi depăşirii acestora.

Citeşte şi: Festival de film la Mediaş, în septembrie

Astăzi, de la ora 18.30, cinematograful din oraş găzduieşte proiecţia filmului „Mănuşi roşii", ecranizare de mare efect reuşită de regizorul Radu Gabrea după romanul pastorului protestant Eginald Schlattner, teribilă devoalare a mecanismelor anchetei staliniste a anilor '50 (analiza din ficţiune survine şi experienţelor personale din acea vreme, atât ale romancierului, cât şi ale regizorului), ale represiunii comuniste în sens larg.

Mâine, la acelaşi cinematograf, dar de la ora 17.30, este rândul megaopusului lui Andrei Ujică (trei ore bătute pe muchie, dar care trec fără să le simţi, fără a te plictisi niciun moment), „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu".

Cadru din filmul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“, regia Andrei Ujică



Filmul este o încercare (reuşită, conform mai tuturor opiniilor exprimate despre film) a scriitorului timişorean (textele Phoenix, alături de Şerban Foarţă) stabilit în anii '80 în Germania şi devenit acolo cineast de a depăşi dihotomia ficţiune/documentar şi de a crea o formă nouă şi orientată spre viitor de cinema, prelucrând imensul material de arhivă existent (peste 1.000 de ore de imagini vizionate).

Ororile stalinismului

Film necesar, „Mănuşi roşii" descrie într-un mod impresionant mecanismul represiunii penitenciare de tip stalinist, prin intemediul ecranizării unui roman al pastorului de origine germană Eginald Schlattne („Mănuşile roşii", a doua parte a unei trilogii care mai cuprinde „Cocoşul decapitat", deja ecranizat de Radu Gabrea în 2007, şi „Pianul în ceaţă", acesta din urmă situat temporal în perioada 1948-1951, între evenimentele din celelalte două cărţi).

image

Deşi realitatea istorică portretizată este una crudă, iar analiza dinamicii transformării orwelliene a omului în automat, a aneantizării personalităţii, efectuată de Gabrea (el însuşi închis, pentru scurtă vreme, în lagărele comuniste ale anilor '50) este greu de suportat, filmul a stârnit interes mai ales pentru spectatorii din tânăra generaţie, dornici de a înţelege cum o astfel de oroare a istoriei precum ancheta de tip stalinist s-a putut întâmpla. La fel, spectatorii din ţările străine, de pe toate continentele, cărora filmul le-a fost prezentat cu mare succes.

Expierea propriei vini

Filmul „Mănuşi roşii" prezintă ancheta la care a fost supus tânărul student sas Felix Goldschmidt, victimă a campaniei masive de arestări dezlănţuită de Securitatea română în anii care au urmat revoluţiei din 1956, din Ungaria.

Povestea este o transpunere deghizată a propriei experienţe a lui Schlattner, care a fost folosit ca martor al acuzării în procesul scriitorilor saşi din Braşov (Hans Bergel şi alţii).

Prin scrierea cărţii, pastorul retras întreaga viaţă într-un sat ardelenesc a expiat „crima" pe care nu şi-a dorit-o şi pentru care e acuzat în continuare de Bergel, emigrat în Germania.

„Eu am fost în puşcărie numai 9 luni şi nu ştiu ce s-ar fi întâmplat cu mine dacă mă bătea în continuare alte câteva luni. Nu pot să spun. Nu ştie nimeni ce s-a întâmplat, decât Schlattner şi conştiinţa lui. A transforma acest caz Schlattner într-unul important, fără să spui nimic despre realitatea procesului, despre metodele Securităţii şi despre tot ce se întâmpla atunci mi se pare o totală deformare a realităţii", mărturisea regizorul Radu Gabrea într-un interviu acordat pentru „Adevărul" la premiera filmului.


"Filmul „«Mănuşi roşii» nu încearcă să-l scuze pe Schlattner, eu încerc să explic mecanismele prin care a ajuns el în situaţia să trădeze. Mi se pare mult mai important să demasc sistemul care a condus la aşa ceva, decât să-l acuz pe individul Schlattner."
Radu Gabrea
regizor


Selecţiuni din program

- 9 august, ora 18.30 (Cinematograf): „Mănuşi roşii", regia Radu Gabrea
- 9 august, ora 21.00 (Grădina Cetăţii): „Tobruk", regia Vaclav Marhoul
- 10 august, ora 16.30 (Cinematograf): „Oxigen", regia Adina Pintilie
- 10 august, ora 17.30 (Cinematograf): „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", regia Andrei Ujică
- 11 august, ora 18.30 (Cinematograf): „Portretul luptătorului la tinereţe", regia Constantin Popescu jr.
- 11 august, ora 21.30 (Grădina Cetăţii): „De ce trag clopotele, Mitică?", regia Lucian Pintilie
*Accesul publicului este gratuit la absolut toate evenimentele.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite