Filmele bune se strâng la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film al Moldovei se desfăşoară de miercuri până duminică. Iubitorii de film sunt aşteptaţi în capitala Moldovei pentru cinci zile de proiecţii, cu peste 50 de filme în competiţie şi numeroase secţiuni paralele.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF) - care se va desfăşura în „dulcele târg" al Moldovei de miercuri, 6 octombrie, până la sfârşitul săptămânii - îşi propune să menţină standardul stabilit anul trecut, fiind - după TIFF Cluj-Napoca - cea mai de anvergură manifestare cinematografică din provincie. Aceasta cu toate că bugetul evenimentului, faţă de ediţia de anul trecut, este unul substanţial redus, „de criză". Organizatorii - Asociaţia Română de Film Independent (ARFI) - încearcă totuşi să menţină festivalul la un nivel ridicat, atât din punct de vedere artistic, cât şi al organizării.

Citiţi şi:

Actriţa din „Titanic" a murit la 100 de ani

Singura modificare importantă este reducerea duratei IIFF, de la zece zile (anul trecut) la cinci (anul acesta). „Bugetul mai mic ne-a făcut să încercăm să comprimăm cele 10 zile în 5 zile. Am mutat data de începere după 1 octombrie şi pentru a câştiga publicul studenţesc, care este foarte important în Iaşi", explică regizorul Ciprian Alexandrescu, preşedintele festivalului. „Cu toate că bugetul competiţiei a fost extrem de mic, am reuşit să adun filme excelente. Selecţia, după mine, e chiar mai bună decât anul trecut.

Am avut noroc, dar ne-au şi ajutat nişte oameni extraordinari, pe care i-am convins cu entuziasmul nostru", spune şi criticul de film Anca Grădinariu, directorul artistic al IIFF 2010 şi selecţioner. Prin urmare, competiţia oficială de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi arată astfel: 9 filme de lungmetraj, 17 documentare, 34 scurtmetraje ficţiune, 12 filme de animaţie, în timp ce 10 filme se întrec în competiţia AltFel, dedicată filmelor experimentale.

Victor Rebengiuc, în „Medalia de onoare“, de Peter Călin Netzer, proiectat în avanpremieră

image

Bani puţini, intenţii mari

IIFF este singurul festival românesc care are patru secţiuni competiţionale, dedicate celor patru principale genuri cinematografice. „E greu să găsesc un numitor comun al acestei «adunături eclectice» -filme realiste, muzicale, comedii şi love-story-uri -, poate doar puternica legătură cu spaţiul şi cu timpul şi faptul că sunt făcute cu bani puţini, dar sunt extrem de bogate narativ şi uman. Bani puţini, intenţii mari, cam ca festivalul nostru", mai spune Anca Grădinariu.În deschiderea festivalului, de miercuri seară, după o Gală festivă, va fi proiectată pelicula „Morgen", de Marian Crişan, aureolată de cele patru distincţii primite la Festivalul de la Locarno.

„Morgen" face parte, de altfel, din competiţia de lungmetraj, alături de alt film românesc, „Bună, ce faci?", de Alexandru Maftei, şi de încă alte şapte pelicule străine. Subiectul filmului lui Maftei - cu Dana Voicu şi Ionel Mihăilescu - este foarte incitant: după 20 de ani de căsnicie fericită, Gabriel şi Gabriela nu mai simt nici o atracţie unul faţă de celălalt. După ce îşi petrec câteva nopţi comunicând pe internet cu un necunoscut, amândoi se îndrăgostesc - fără să ştie că de fapt s-au găsit tot unul pe celălalt.

Festivalul se va încheia, duminică-seară, cu o altă proiecţie-eveniment: avanpremiera filmului „Medalia de onoare", de Peter Călin Netzer, cu Victor Rebengiuc în rolul principal, film deja premiat la numeroase competiţii de profil. „Filmul lui Netzer, după un excelent scenariu al lui Tudor Voican, vorbeşte enorm despre fragilitatea existenţei şi, mai ales, a demnităţii umane", spune despre „Medalia de onoare" Anca Grădinariu. Pelicula lui Netzer este proiectată la Iaşi în cadrul secţiunii Gala Filmului Românesc, alături de comedia „Nuntă în Basarabia", de Nap Helmis, recent lansată pe ecrane, şi de „Europolis", de Cornel Gheorghiţă, film premiat la Montreal şi prezentat în avanpremieră la Iaşi.

Dinu cocea, omagiat

Secţiuni necompetitive ca „Prefaţă" (filme europene semnate, printre alţii, de Isabel Coixet, Sam Mendes, Jacques Audiard, Ken Loach, Richard Eyre), „Horror Day" şi „Made in Romania" completează selecţia IIFF 2010. Premiul de excelenţă al festivalului va fi acordat regizorului octogenar Dinu Cocea, care va fi omagiat prin proiectarea câtorva dintre filmele sale cu „haiduci". Filmele vor fi vizionate în Mall Moldova şi la Cinema Victoria. Preţul biletelor este de 5 lei şi 3 lei, cu reducere.

"Cu toate că bugetul competiţiei a fost extrem de mic, am reuşit să adun filme excelente."
Anca Grădinariu directorul artistic al IIFF 2010 şi selecţioner

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite