Filarmonica clujeană şi muzica filmelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca are loc, vineri, un spectacol inedit. Gottfried Rabl, dirijorul Orchestrei Simfonice Radio din Viena, revine vineri la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Cluj.

Gottfried Rabl a declarat, ieri, pentru ziarul „Adevărul" că a ţinut cont de dorinţa clujenilor şi a pregătit un program accesibil cu muzică din filme care au făcut istorie: „Casablanca", „Pe aripile vântului", „James Bond".

„Le-am promis spectatorilor, la ultima întâlnire de anul trecut, după o simfonie deosebit de dificilă, că o să vin şi cu partituri mai plăcute", a spus dirijorul. În compensaţie, a adus şi o partitură inedită, „America", a compozitorului francez Edgard Varese.

„Este o partitură care arată America secolului al XX-lea, cu agitaţia şi zgomotele specifice ale perioadei industriale", a explicat Gottfried Rabl. Pentru a frutifica şi mai bine partitura complexă, dirijorul a adus cu el un instrument special, care produce sunete asemănătoare unei sirene. „Ideea era să profităm de prezenţa unui public numeros, pentru a prezenta şi alt gen de muzică", a precizat muzicianul.

Astfel, pe lângă piesele celebre din filmele „Casablanca", „Pe aripile vântului", „James Bond", spectatorii îşi vor putea imagina şi America începutului de capitalism. Rabl a afirmat că audierea muzicii de film ar fi mai bună, dacă pe pereţi s-ar afişa poze din filmele respective.

Cine este Gottfried Rabl?

Dirijorul Gottfried Rabl este preocupat de valorificarea pieselor vechi, cântate mai rar. Posesor a trei licenţe universitare, de cornist, corepetitor şi dirijor, austriacul a aprofundat muzica compozitorilor scandinavi. Şi-a fructificat toate competenţele, făcând parte dintr-o formaţie de muzică de cameră, ca şi cornist, dar şi ca acompaniator de lieduri.

Ca şi dirijor a creat o trupă specializată în interpretarea muzicii de teatru contemporan. În SUA a colaborat cu Leonard Bernstein, perioadă în care a dirijat orchestra de la Indiana University. Austriacul are o constantă colaborare cu Filarmonica din Cluj-Napoca.

Informaţii utile

Spectacol cu muzică din filme celebre
- Când: Vineri, ora 19.00
- Unde: Casa de Cultură
- Studenţilor, Cluj-Napoca
- Adresă: Str. Piaţa Lucian Blaga, nr. 1-3
- Telefon: 0264 / 198 039
- E-mail: ccs@bavaria.utcluj.ro
- Preţ bilet: 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite