Feţele diverse ale Ofeliei Popii, la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiată de UNITER de două ori, actriţa face un tur de rezistenţă fizică şi psihică la Festivalul de la Sibiu, în cinci spectacole de-o dificultate extremă. În vârstă de  33 de ani, actriţa Ofelia Popii interpretează, în festival, nu mai puţin de 11 roluri (patru  în producţii marca Purcărete şi şapte în spectacolul „Felii“).

La Festivalul de teatru de la Sibiu, Ofelia Popii prezintă pe scenă o mulţime de feţe, foarte diferite: Mefisto, în „Faust" (Premiul UNITER 2007 pentru cea mai bună actriţă în rolul principal), spectacolul care se joacă din nou astă-seară, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). O depravată prostituată, Lulu, în spectacolul omonim, pe care regizorul Silviu Purcărete i l-a dedicat artistei în 2008, după fenomenalul succes cu mega-producţia „Faust".

Miţa Baston, o formidabilă şi „electrică ploieşteancă" ce declanşează tunete şi fulgere în „D'ale carnavalului" după I.L. Caragiale, spectacol reprezentat mâine-seară, de la ora 19.00, pe scena Teatrului „Radu Stanca" din Sibiu. Şapte personaje diferite ale unor femei, în care Ofelia trece cameleonic de la o adolescentă teribilă la o soţie înşelată, de la o amantă şi o mamă amărâtă la o bunică absolută, iată performanţa din spectacolul „Felii" de Lia Bugnar, pentru care anul acesta actriţa a câştigat pentru a doua oară Premiul UNITER.

Un centaur graţios în „Metamorfoze", al aceluiaşi Silviu Purcărete, spectacol care va încheia duminică seară, de la ora 21.00, după zece zile, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (27 mai - 5 iunie), în parcarea Teatrului Naţional „Radu Stanca". Iată 11 ipostaze ale Ofeliei Popii, actriţa care îşi depăşeşte limitele fizice şi psihice,  aproape în fiecare seară, jucând roluri de-o dificultate şi o „ardere" extreme în cinci dintre cele mai complexe spectacole ale FITS. Succesul ei a pornit din 2007 odată cu interpretarea-revelaţie a unui Mefisto androgin, cu sâni de femeie şi sex de bărbat, rol premiat doi ani mai târziu şi la Festivalul de Teatru din Edinburgh.

„O actriţă fenomenală"

Dramaturgul Lia Bugnar a fost impresionată anul trecut când Ofelia a dorit să interpreteze în finalul „Feliilor", în mod schizofrenic, toate cele şapte personaje din piesă, trecând de la unul la altul cu o versatilitate şi o rapiditate extraordinare. „Este o actriţă fenomenală. Ea mi-a cerut această scenă «schizo», pe care eu nu o credeam, sincer, posibilă", spune Lia Bugnar, subliniind că Ofelia Popii ar fi capabilă prin forţa ei să ţină şi un stadion cu sufletul la gură, în ciuda faptului că, fizic, pare atât de firavă şi de plăpândă. „După toate rolurile din megaproducţii, cu mine, în «Felii», a lucrat în detaliu alt gen de teatru - simplu, de monolog, singură pe scenă. Ofelia a trecut astfel, cu maximă disponibilitate, în extrema opusă faţă de registrele grandioase cu care era obişnuită. Pe Ofelia vanitatea succesului nu a orbit-o,  paradoxal este că ea are capacitatea de a se face cârpă în faţa unui regizor şi de a încerca să facă tot ce i se propune", a subliniat Lia Bugnar, care şi-a montat, la Sibiu, propria piesă, în scenografia lui Dragoş Buhagiar.

O Miţa, cu scântei

În Lulu, actriţa se metamorfozează într-o prostituată, care nu poate iubi şi care îşi priveşte cinic, rând pe rând, bărbaţii murind. Depravată, labilă, licenţioasă, Ofelia Popii devine o devoratoare „femme fatale". În spectacolul omonim conceput după trei texte ale lui Frank Wedekind, „Silviu Purcărete i-a făcut cadou Ofeliei rolul principal, pentru performanţa ei din «Faust», de care suntem cu toţii foarte mândri", a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca" şi iniţiatorul festivalului de la Sibiu.

În cea mai recentă producţie a lui Purcărete, „D'ale carnavalului", Nae Girimea (Nicu Mihoc) zice că Miţa Baston e o „electrică ploieşteancă!", pentru că voia să se angajeze la telegraf, dar n-avea încă vârsta necesară. „Poanta din text era lipsită de haz în contextul actual. Aşa că am văzut-o pe Miţa ca pe o femeie care datorită temperamentului se încarcă de electricitate statică. Am făcut-o să sară scântei", apreciază Silviu Purcărete.

În „Metamorfoze", spectacolul cu care se va închide duminică festivalul, actriţa interpretează rolul unui centaur graţios care ucide, ulterior, cu o furie dezlănţuită.  În adaptarea „Metamorfozelor" lui Ovidiu, dramatizate de Alain Garlan, cu versuri în latină, Silviu Purcărete face o incursiune în toată istoria omenirii, cu imagini despre efectele dramatice ale ciumei proiectate pe un ecran video. Sunetele, imaginile, dansul morţii, al focului şi al ploii sunt de-un rafinament şi de o expresivitate tulburătoare.

Recomandări  din FITS

Astăzi

- Ora 19.00, „Iubita ieşită din fumul beţigaşelor parfumate", regia Masahiro Zasuda, Japonia, Teatrul Naţional „Radu Stanca" Sibiu
- ora 22.00, „Faust", regia Silviu Purcărete, Hala Balanţa din Sibiu

Mâine

- Ora 19.00, „D'ale carnavalului", regia Silviu Purcărete, Teatrul Naţional „Radu Stanca" Sibiu
 
Duminică

- Ora 17.00 & 20.00, „Dorian Gray"/Dorian Gray", regia Bastian Kraft, Burgtheater Wien (Austria), Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong
- Ora 21.30 „Metamorfoze", regia Silviu Purcărete, Piaţa Teatrului Naţional „Radu Stanca" Sibiu

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite