VIDEO Festivalurile se dau în vânt după Ujică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceauşescu, poveştile lui Mungiu şi jocul Anamariei Marinca i-au atras irepresibil pe selecţionerii de la Toronto. Prestigiosul Festival Internaţional de Film din oraşul canadian va prezenta, în perioada 9-19 septembrie, nu mai puţin de şase filme care au legătură cu ţara noastră.

Cea de-a 35-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (TIFF), care începe astăzi şi se va desfăşura până la 19 septembrie, pare să fi lăsat complet „garda jos" în faţa peliculelor mioritice, cedând farmecului indicibil al filmelor cineaştilor din Noul Val (şi, câteodată, şi ale colegilor lor mai în vârstă), care face de atâţia ani deliciul prestigioaselor festivaluri internaţionale de film.

Mai citeşte şi:

VIDEO Comunismul, în vizor

Festivalul de film canadian este renumit pentru caracterul său de eveniment-mamut: vor fi proiectate nu mai puţin de 247 de filme de top, dintre care 112 în premieră mondială, de-a lungul unui maraton cinematografic de 11 zile. Manifestarea pune în valoare în egală măsură, programatic, şi recolta marilor studiouri, care „vânează" premiile cele mai prestigioase, cât şi titlurile indie, ale regizorilor nonconformişti, din afara sistemului.

De altfel, sărăcia de vedete care caracterizează anul acesta Festivalul de Film de la Veneţia (care se încheie sâmbătă seară) a fost pusă de mulţi pe seama faptului că foarte multe staruri se află în drum sau îşi fac bagajele pentru manifestarea de la Toronto, care debutează astăzi.

Dintre cele 247 de titluri alese pentru a fi prezentate de selecţionerii canadieni (coordonaţi de intransigentul Cameron Bailey, co-director al TIFF), nu mai puţin de şase sunt româneşti sau au o legătură cu România (au fost filmate aici sau au în distribuţie actori români). Astfel, documentarul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", al reputatului Andrei Ujică, film care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes din această primăvară, va fi prezentat în secţiunea „Visions" a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto, dedicată „filmelor poetice care aduc o viziune radicală şi inovativă regiei şi artei narative".

Un film-eseu

Mult-aşteptata peliculă a lui Andrei Ujică, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", este, indiscutabil, adevăratul fenomen cinematografic al sezonului. Filmul a fost prezentat prima oară la Cannes, beneficiind de cronici elogioase din partea specialiştilor prezenţi acolo (care au experienţă destulă în cinema), iar acum se pare că mai toate festivalurile de film importante îşi fac un act de onoare din a avea inclusă pelicula într-una dintre secţiunile lor.

Deocamdată, pelicula lui Ujică va fi proiectată cu certitudine la nu mai puţin de patru manifestări cinematografice importante: Toronto (9-19 septembrie), San Sebastian (17-25 septembrie, alături de „Principii de viaţă", regia Constantin Popescu, aflat într-o secţiune competitivă), New York (24 septembrie - 10 octombrie, alături de „Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, şi „Aurora", de Cristi Puiu) şi Londra (13-28 octombrie, alături de „Aurora", „Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu, şi scurtmetrajul „Derby",de Paul Negoescu).

Ana Ularu (dreapta) şi Timotei Duma, într-o scenă din „Periferic“



Printre filmele care rulează, alături de cel al lui Ujică, la San Sebastian, în cadrul secţiunii „doc-New paths of non-fiction", se mai află „The Filth and the Fury", de Julien Temple, şi „Fahrenheit 9/11", de Michael Moore.

După cum se ştie, pelicula este rezultatul montajului a sute de ore de imagini de arhivă cu dictatorul comunist, multe dintre ele inedite. Pentru cine vizionează filmul, în mod evident, interesul lui Ujică nu este de a realiza un documentar de tip clasic, din imaginile istorice pe care le-a studiat cu minuţie, ci de a reflecta cinematografic asupra materialului de arhivă existent.

Căderea în sub-istorie a României şi a conducătorului său este redată într-un mod subtil-poetic, prin imagini montate cu măiestrie. Pentru prima oară, dictatorul nu mai e văzut în termeni radical-ideologici, ci prezentat ca personaj uman, care se prăbuşeşte odată cu societatea pe care o controlează absolut.

"Nu am vrut să fac doar un film documentar cu imagini de arhivă, ci un film poetic, care să regândească limbajul cinematografic."
Andrei Ujică
regizor

Ujică: „Miza mea este estetică"

Contactat telefonic de „Adevărul", regizorul Andrei Ujică spune că se află pe ultima sută de metri a post-producţiei, pentru transpunerea filmului său, din formatul digital, pe peliculă. Prima oară când „Autobiografia..." va rula în 35 mm va fi la New York, la Toronto va fi proiectată încă în versiune digitală. O să fie prezent la Toronto? „Nu, n-o să merg acolo, o să merg însă la New York.

La vârsta mea, nu trec de două ori în aceeaşi lună Oceanul. În plus, Toronto e genul de festival-mamut, care nu-mi place: 300 de filme, e o inflaţie. Dar este cel mai mare Târg de filme din America de Nord acolo". În ce priveşte secţiunea „Visions", unde filmul va fi proiectat, cineastul consideră alegerea „foarte corectă şi proprie.

Numele iniţial al secţiunii era «Anything but Mainstream». Orice film cu miză estetică este automat poetic. Iar miza filmului meu este, în primul rând, una estetică. Selecţia echivalează cu un statement: nu îl considerăm un documentar, ci, cum îmi spunea cineva, «o regândire din rădăcini a realizării de filme»".

Ularu, în „Periferic"

„Periferic", debutul lui Bogdan George Apetri, va fi proiectat în secţiunea „Contemporary World Cinema". Filmul a mai fost prezentat doar în competiţia Festivalului de la Locarno, în luna august, unde a făcut o impresie mai mult ştearsă (doar interpreta principală, Ana Ularu, a obţinut sufragiile presei de specialitate elveţiene). Pornind de la un text scris de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru, scenariul spune povestea Matildei, eliberată din închisoare pentru 24 ore.

Marinca, într-un film american

image

Anamaria Marinca  Foto: Lucian Muntean



În aceeaşi secţiune, „Contemporary World Cinema", a festivalului, va fi prezentat şi filmul israelian „Misiunea directorului de resurse umane", regizat de Eran Riklis şi coprodus de compania românească Hai-Hui Entertainment, film turnat în România şi cu numeroşi actori români în distribuţie. Totodată, în secţiunea „Discovery", dedicată celor mai „interesante producţii ale regizorilor tineri, în dezvoltare", va fi prezentată pelicula „Look, Stranger", în regia americancei Arielle Javitch, film ce o are în rolul principal pe actriţa română Anamaria Marinca.

Filmată în toamna lui 2009, în Israel şi România, „Misiunea directorului de resurse umane" este o tragicomedie bazată pe un bestseller din 2004 scris de Abraham B. Yehoshua. Filmul descrie călătoria epică a unui om care lasă în urmă un Ierusalim dominat de teroare şi violenţă şi ajunge într-un colţ îndepărtat din Europa de Est, totul pentru a reda umanitatea unei femei pe care nu a cunoscut-o niciodată.

Printre locurile de filmare din România s-au numărat Bucureşti, satele Petelca (judeţul Alba), Răzvani, Lupşani (judeţul Călăraşi), Călăraşi, Transfăgărăşan, aeroportul din Sibiu, Mogoşoaia, Valea Doftanei. Din distribuţia filmului fac parte şi cunoscuţi actori români, precum Irina Petrescu, Papil Panduru, Bogdan Stanoevici, precum şi actriţa israeliană de origine română Rozina Cambos.

În plus, două megaproducţii americane care au fost filmate în Studiourile MediaPro (ex-Buftea), „The Whistleblower" (cu Rachel Weisz, Vanessa Redgrave, Monica Bellucci şi David Strathairn) şi „Bunraku"(cu Josh Hartnett, Woody Harrelson, Ron Perlman şi Demi Moore), au fost la rândul lor alese pentru a fi prezentate în două dintre numeroasele secţiuni ale TIFF.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite