Festivalul teatrului necenzurat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Terasa Motoare, situată pe acoperişul Teatrului Naţional din Bucureşti, este în plină desfăşurare a doua ediţie a Festivalului de Teatru Independent „Undercloud“. Până la 31 august, în fiecare seară, vor avea loc 23 de spectacole independente ale artiştilor din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Târgu-Mureş.

Festivalul are ca scop susţinerea şi promovarea mişcării de teatru independent din România şi se desfăşoară în aer liber. În cazul în care condiţiile meteorologice nu vor permite reprezentarea spectacolelor, organizatorii nu vor anula evenimentele, ci le vor muta în interior, în spaţiul Lăptăriei Enache.

Program- Festivalul de Teatru Independent

„Am iniţiat Festivalul de Teatru Independent «Undercloud» din dorinţa de a strânge în acelaşi loc, sub acelaşi nor, artişti care doresc să se exprime liber, necenzurat, condiţie fără de care spiritul oricărui creator este amputat", declară Chris Simion, directorul festivalului.

Hoţi şi hipioţi

Printre spectacolele care alcătuiesc repertoriul Festivalului „Undercloud" se numără „Tony şi Dora" (astăzi, ora 21.00), regizat de Dan Chiorean la Teatrul de Club Cluj, „Lovitura", în regia lui Radu Dragomirescu (mâine, ora 21.00), „Breaking Up", de Michael Cristofer (joi, 19 august, ora 21.00), „Terapie prin sex@gmail.com" (sâmbătă, 21 august, ora 21.00), după scenariul şi în interpretarea actriţei Puşa Darie (Compania „De capul meu", Iaşi).

Citeşte şi:
VIDEO Vedetele lasă filmele pentru teatru

Piese de teatru în limba română, jucate de spanioli

Pe lângă spectacolele deja consacrate ale teatrului independent, precum „Ziua futută a lui Nils" (duminică, 22 august, ora 21.00), în regia lui Peca Ştefan, producţie a Teatrului Luni sau „Dragostea durează 3 ani" (joi, 26 august, ora 21.00) (Compania de Teatru D'AYA Bucureşti), în regia lui Chris Simion, cu Cristi Iacob şi Adriana Trandafir în distribuţie, mai pot fi văzute şi unele creaţii regizorale care s-au impus în ultima vreme.

„Hipioţi şi bolşevici" , regia Felix Crainicu, producţie a Clubului La Scena din Bucureşti, se va juca miercuri, 25 august, de la ora 23.00. Spectacolul cu Ela Ionescu, Lari Georgescu şi Mihai Cuciumeanu în distribuţie are replici-manifest, cu priză la public (cuvinte-cheie: pace, libertate, dragoste), scene amuzant-fierbinţi (un tânăr hipiot îşi pierde virginitatea după un concert rock sau un banal teatru de păpuşi derapează înspre orgie), dar şi o are o mare calitate: îi poate obişnui cu scena pe spectatorii cu vârste sub 25 de ani, care bat în retragere atunci când aud de teatru.

Un alt spectacol care nu trebuie ratat este „Hoţii" producţia Teatrului 74 Târgu Mureş (miercuri, 25 august, ora 21.00).

O piesă venită pe o filieră americano-irlandezo-română - David Mamet - Conor McPherson - Cristi Juncu. Ultimul dintre ei a ales o structură dinamică minimalistă, ţintuind cele trei personaje masculine (interpretate de Theo Marton, Marius Turdeanu şi Cătălin Mîndru) pe o bordură, în poziţia „şezut", timp de o oră şi jumătate. Însă textul, cu o oralitate care nu face niciun compromis, suplineşte pragmatic nevoia de mişcare. Personajele sunt imobilizate pe scenă, dar aleargă prin cuvintele lor.

Piesa lui McPherson nu are în centru jaful, ci vieţile mici, dintr-o comunitate care nu oferă nicio speranţă. Furtul este doar un moment secundar, o diversiune la care meriţi să ajungi doar după ce îi cunoşti pe cei trei.

„Mecanica inimii" lui Marius Manole

Marţi, 31 august, de la ora 21.00, Marius Manole va citi din cartea lui Mathias Malzieu, „Mecanica inimii", iar de la ora 23.00, Cristi Iacob şi pianistul Mircea Tiberian vor face un spectacol inspirat de monologul din romanul „Novecento", scris de Alessandro Baricco.

Prima săptămână de festival

-Marţi, 17 august, ora 21.00 - „Tony şi Dora" (Teatrul de Club Cluj).
-Miercuri, 18 august, ora  21.00 - „Lovitura" (Teatrul Luni Bucureşti).
-Joi, 19 august, ora 21.00 - „Breaking Up" (Teatrul Luni Bucureşti).
-Vineri, 20 august, ora 21.00 - „Neverland" (Compania de Teatru Mic Bucureşti).
-Sâmbătă, 21 august, ora 21.00 - „Terapie prin sex@gmail.com"  (Compania „De capul meu" Iaşi).
-Sâmbătă, 21 august, ora 23.00 - „Novecento" (Teatrul Luni Bucureşti).
-Duminică, 22 august, ora 21.00 - „Ziua futută a lui Nils" (foto) (Teatrul Luni Bucureşti).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite