Festival de film austriac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„The Counterfeiters" de Stefan Ruzowitzky şi "Suzie Washington" de Florian Flicker se numără printre filmele care vor fi prezentate la un nou festival, dedicat succeselor de box office austriece, care se desfăşoară între 19 şi 22 septembrie, la Bucureşti.

Filmul "Falsificatorii de bani/ The Counterfeiters", de Stefan Ruzowitzky, tratează cea mai mare iniţiativă de falsificare de bani a tuturor timpurilor. Peste 130 de milioane de lire sterline au fost tipărite în condiţii care nu puteau fi mai spectaculoase sau mai tragice. Când, în ultimii ani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, situaţia devine tot mai dificilă, conducerea Germaniei naziste se hotărăşte să înceapă tipărirea bancnotelor principalilor inamici, operaţiune denumită "Bernhard".

Din diferite lagăre de concentrare, deţinuţii cu cunoştinţe în domeniul falsificării de bani au fost aduşi la Sachsenhausen, unde trebuia să îndeplinească planul naziştilor. Aveau posibilitatea de a alege: ori puteau ajuta duşmanul, supravieţuind astfel ca prizonieri într-o colivie de aur cu mâncare destulă şi un pat propriu ori puteau să saboteze proiectul, aceasta însemnând moarte sigură. În această situaţie, falsificatorii încercau nu numai să îşi salveze viaţa, ci şi conştiinţa. "Falsificatorii de bani" a fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun fim străin al anului 2007 şi rulează pentru prima dată în România.

"Suzie Washington", de Florian Flicker, spune povestea Nanei Iaschwili, cetăţean al fostei Uniuni Sovietice, care aterizează pe aeroportul din Viena. Ea trebuie să ajungă în SUA, însă, din cauza faptului că viza ei este falsificată, nu-i este permisă continuarea călătoriei şi este arestată. Înainte să fie trimisă în ţara ei, ea reuşeşte să fugă. Deghizată în turistă, ea călătoreşte timp de cinci zile ilegal prin Austria, schimbând mijloace de transport, locaţii şi însoţitori.

Când poza ei este publicată şi, din neatenţie, ea îşi pierde banii şi bagajul, Nana se hotărăşte să fugă în Germania. În compania unui hoţ, ea ajunge la graniţa dintre Austria şi Germania. Trecerea ilegală a frontierei nu îi reuşeşte şi Nana găseşte adăpost la un hangiu, care doreşte ca ea să rămână la el. Însă Nana are alte planuri.

"Nordrand", de Barbara Albert, îi prezintă pe Jasmin, Tamara, Valentin, Senad şi Roman, cinci tineri de provenienţă diferită, care se întâlnesc în Viena şi, pentru scurt timp, îşi împart viaţa şi nostalgiile. Fiecare dintre ei îşi încearcă norocul în partea de nord a Vienei. Între serviciu, amintiri sumbre din timpul războiului din fosta Iugoslavie şi o sarcină neplanificată, ei încearcă să îşi insufle reciproc stabilitate şi căldură. Adeseori inflexibili şi neajutoraţi, ei sunt pătrunşi de dorinţa de a iubi şi de a fi iubiţi - până când viaţa îi răspândeşte în direcţii diferite.

"Revanche", de Götz Spielmann, îl prezintă pe Alex, un îngrijitor cu antecedente penale, care lucrează într-un bordel din Viena şi doreşte să înceapă o nouă viaţă alături de prostituata Tamara. Pentru a-şi plăti datoriile, el jefuieşte o bancă din satul în care bunicul său locuieşte singur, într-o gospodărie. În timp ce fug, Tamara este împuşcată de poliţistul Robert.

Pentru că poliţistul Robert şi soţia sa, Susanna, locuiesc în apropierea gospodăriei bunicului unde se ascunde şi Alex, vieţile protagoniştilor se întrepătrund: un hoţ care suferă, tatăl lui foarte bolnav, un poliţist care nu reuşeşte să facă faţă morţii Tamarei şi o femeie care îşi doreşte, fără succes, un copil. Această constelaţie dă naştere unei drame cu un sfârşit imprevizibil. În anul 2009, "Revanche" a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite