VIDEO Facebook, preferatul criticilor englezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul lui David Fincher despre inventatorii reţelei de socializare ocupă primul loc în clasamentele de sfârşit de an. În presa internaţională abundă topurile consacrate realizărilor artistice considerate cele mai valoroase din 2010.

Prestigioasa publicaţie britanică „The Telegraph" a făcut public un top 10 al celor mai bune filme ale anului, al cărui prim loc este ocupat de preferatul multor critici în bilanţurile de sfârşit de an, filmul „Reţeaua de socializare" / „The Social Network", de David Fincher. În opinia criticilor britanici, filmul lui Fincher despre creatorii celei mai populare reţele de socializare din lume ne reaminteşte calibrul cineastului, după dezamăgirea produsă criticilor de ceea ce ei numesc „o gogoaşă interminabilă" - „Benjamin Button".

Animaţii de excepţie

Acelaşi „The Social Network" apare pe primul loc în opţiunile a doi dintre cei şapte critici ai publicaţiei de cinema „The Hollywood Reporter", care la rândul lor şi-au realizat topurile de sfârşit de an. Totodată, filmul regizat de David Fincher a primit titlul de cel mai bun film al anului 2010 din partea Chicago Film Critics Association, care se adaugă altor numeroase distincţii similare decernate de asociaţiile de profil din Los Angeles, Boston, New York, San Francisco sau Toronto. Criticii de la „The Telegraph" nu se sfiesc, însă, să claseze pe locul al treilea al clasamentului celor mai bune filme din 2010 un film de animaţie, „Povestea jucăriilor 3" / „Toy Story 3", dovadă că filmele aşa-zis pentru copii nu mai sunt demult considerate o Cenuşăreasă a celei de-a şaptea arte. O producţie similară, „Cum să-ţi dresezi dragonul" / „How to Train Your Dragon", a studiourilor DreamWorks, apare şi ea în top, pe locul al optulea.

O altă concluzie care poate fi trasă după o lectură sumară a listei din „The Telegraph" este că majoritatea filmelor selectate sunt de producţie europeană. În afară de filmul lui Fincher, de pe locul 1, şi de un blockbuster al verii, „Începutul" / „Inception", de Christopher Nolan, care apare pe ultimul loc, al zecelea, precum şi de cele două animaţii menţionate, Hollywoodul nu prea există în opţiunile publicaţiei britanice.

Întoarcerea lui Polanski

Locul al doilea este ocupat de filmul francez „Un profet" / „Un prophète", al lui Jacques Audiard, considerat „o capodoperă": „la 11 luni de la lansare, filmul rămâne de neuitat". I se alătură „Another Year", „cel mai bun film al britanicului Mike Leigh de la «Topsy-Turvy» încoace" (pe locul 4), italianul „Io sono l'amore" / „I Am Love", de Luca Guadagnino, cu scoţianca Tilda Swinton în rolul unei rusoaice (pe locul 5), „The Kids Are All Right" (pe locul 6), o comedie independentă americană în care regizoarea Lisa Cholodenko le distribuie pe Annette Bening şi Julianne Moore ca un cuplu de mame lesbiene.

„Kynodontas" / „Dogtooth" (locul 7) este un film grecesc, de Giorgos Lanthimos, „cel mai neliniştitor film al anului". Top 10-ul este completat de „Marioneta" / „The Ghost Writer", pe locul 9, filmul prin care Roman Polanski revine în prim-plan, după o serie de eşecuri. Clasamentul este completat de un top 10 al filmelor independente, care conţine, la rândul său, filme importante, precum câştigătorul Palme d'Or 2010, thailandezul „Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives", pe locul 1, „White Material", de Claire Denis şi cu Isabelle Huppert (locul 3), sau animaţia franceză „Iluzionistul" (locul 5). 

Româncă, preferată peste Ocean

Documentarul „L'Enfer d'Henri-Georges Clouzot", de Serge Bromberg şi Ruxandra Medrea, este inclus în topurile celor mai bune filme ale anului 2010 realizate de cei şapte critici ai prestigioasei publicaţii „The Hollywood Reporter". Documentarul reface împrejurările în care Henri-Georges Clouzot a realizat, în 1964, filmul „L'Enfer", cu Romy Schneider şi Serge Reggiani, proiect întrerupt înainte de a fi dus la bun sfârşit. Ruxandra Medrea are 33 de ani şi a părăsit România la sfârşitul anilor '80.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite