FLASH

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A aparut corespondenta mitropolitului Andrei Saguna Primul volum al corespondentei primului mitropolit ortodox, Andrei Saguna, a fost publicat de rectorul Universitatii "Babes-Bolyai", Nicolae

A aparut corespondenta mitropolitului Andrei Saguna
Primul volum al corespondentei primului mitropolit ortodox, Andrei Saguna, a fost publicat de rectorul Universitatii "Babes-Bolyai", Nicolae Bocsan. Lucrarea, din care editura Presa Universitara Clujeana a publicat primul volum de 300 de pagini, este fundamentala pentru intelegerea Transilvaniei. "Am descoperit in urma unor cercetari de arhive corespondenta lui Saguna dinainte si de dupa Unirea de la 1918. Cele peste 200 de scrisori prezinta niste chestiuni senzationale, majoritatea in premiera absoluta, in dialogurile lui cu episcopii greco-catolici, bucovineni, catolici si protestanti din regiune. Au o valoare istorica certa", a spus Bocsan, unul dintre cercetatorii importanti ai istoriei Transilvaniei. Volumul al doilea, inca in alcatuire, va cuprinde corespondenta lui Andrei Saguna cu episcopii ortodocsi sarbi ai vremii.

Anuala de Arhitectura
In anul 2005, Anuala de Arhitectura a Municipiului Bucuresti se afla deja la cea de-a treia editie. Festivitatea de Deschidere a avut loc ieri, 18 aprilie, in spatiul expozitional aflat la parterul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu". Acest eveniment, organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania - filiala Bucuresti si Igloo Media, se va desfasura in perioada 18-30 aprilie, gazduind cele mai bune lucrari ale anului 2004-2005 din domenii precum arhitectura, restaurari, amenajari interioare, urbanism si publicistica. In cadrul expozitiei vor avea loc doua seminarii: "Bucurestiul si calitatea locuirii" (21 aprilie) si "Bucurestiul, capitala europeana" (26 aprilie). Festivitatea de Premiere a lucrarilor nominalizate va avea loc pe 11 mai.

A aparut revista "Viata militara"
Despre revista "Viata militara" (anul II, 2005), aparuta sub egida Trustului de Presa al Ministerului Apararii Nationale, pot fi spuse numai lucruri de bine. In paginile "Vietii militare" pot fi citite in primul rand articole de genul "Cavalerii undelor", dintr-o perspectiva istoric militara (in articolul dat drept exemplu este vorba despre conditiile in care s-a manifestat redactia militara de radio - anii `40 - in cadrul careia s-a nascut emisiunea "Ora armatei", un fel de istoric pe scurt al acestei manifestari culturale). Pe de alta parte, sunt pagini intregi care depasesc aria domeniului militar, cum ar fi de exemplu paginile de literatura (in ultimul numar apare un interviu cu Eugen Uricaru), rubricile "Literatura militarilor", "Poesis" si altele. "Viata militara" este o revista axata pe ceea ce inseamna istorie si actualitate militara si in acelasi timp este o publicatie deschisa si spre alte domenii.

Trinitas - cel mai bun post de radio ortodox
Din initiativa Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in ziua de 17 aprilie 1998, la Iasi, a inceput sa emita primul post de radio ortodox din tara noastra: Radio Trinitas. Acest post de radio este parte integranta a Institutului Cultural-Misionar Trinitar, si are scopul de a desfasura activitati cultural-misionare, educative si spiritual-sociale, venind in sprijinul activitatii generale a Bisericii Ortodoxe Romane. Apreciind valoarea programelor din grila postului nostru de radio, Consiliul National al Audiovizualului a acordat Radio Trinitas premiul pentru cel mai bun post de radio local din Romania in anul 2003. Acest post de radio ortodox a marcat aniversarea a 7 ani de emisie printr-un concert festiv, organizat in Catedrala Metropolitana din Iasi, pe data de 17 aprilie 2005 sub genericul "Crucii Tale, ne inchinam, Hristoase".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite