FLASH EDITORIAL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galceava dracului cu lumea In aceste zile in care confuziile legate de pseudoexorcismul din Vaslui inca fac ecouri, apare pe piata o necesara lucrare avand drept subtitlu "mic tratat de demonologie

Galceava dracului cu lumea
In aceste zile in care confuziile legate de pseudoexorcismul din Vaslui inca fac ecouri, apare pe piata o necesara lucrare avand drept subtitlu "mic tratat de demonologie aplicata". Cartea "Galceava dracului cu lumea" (Ed. NEMIRA) este scrisa de Razvan Codrescu - cunoscut autor al mai multor lucrari cu tematica religioasa, dar si colaborator la indragita revista "Lumea crestina". Penduland cu talent scriitoricesc, acribie profesionala, intuitie duhovniceasca si smerenie intre cerintele canonice (pe care le cunoaste desavarsit) si apetitul cultural, cartea lui Razvan Codrescu lamureste nenumaratele aspecte care staruie de veacuri in mentalul colectiv in ceea ce priveste problema raului. Amintindu-ne provenienta, comportamentul, fenomenologia populara legate de subiect, autorul nu se abtine sa nu faca o necesara volta spre intelesurile subtile - in spiritul lui Noica - intelesuri obtinute prin "recursul la limba romana". Fara indoiala, capitolul "Dracul luat peste picior" este plin de savuros, poate de aceea, autorul ne si atrage atentia: "Cu dracul, totusi, nu e de glumit". Iar mai departe, suntem atentionati de o subtila observatie: "Dorinta legitima de a evidentia anumite functii pozitive (si chiar religioase) ale rasului/deriziunii (...) nu trebuie sa ne faca sa neglijam aspectele negative ale problemei, mai ales, fondul "usuratatii" morale si intelectuale a lumii de azi." Cartea de fata constituie unul din studiile peste care nu se va putea trece de aici inainte - fapt pentru care o si recomandam staruitor. Dar numai celor care sunt capabili sa accepte ca, dupa inspirata vorba a lui Razvan Codrescu, "nu oricine isi poate ingadui "sa se traga de sireturi" cu dracul!", cu alte cuvinte, celor care au o puternica ancorare in credinta crestina si Iisus Hristos.

Manastiri si biserici din Romania
Pana nu demult editarea unor albume de arta romaneasca lasa de dorit, tipografiile si materialele foto erau de slaba calitate, in cea mai mare parte. In ultima vreme apropierea de standardele internationale este fara echivoc - este cazul si Ed. NOI Media Print care are deja mai multe albume ce ii fac onoare. Seria "Manastiri si biserici din Romania" are drept focalizare de aceasta data zona Munteniei si Olteniei. Beneficiind de o prefata semnata de Pr. Iustin Marchis, autorii proiectului (Arpad Harangozo si Ovidiu Morar) au avut inspiratia de a aduna un colectiv de profesionisti, dar si splendide imagini foto precum cele semnate Dan Ioan Dinescu, Stefan Petrescu si Mircea Savu. In plus, au fost preluate imagini de arhiva ale Fundatiei ARTEXPO, NOI Media Print si ale unor colectii private. A rezultat astfel un adevarat obiect de arta care, in pofida numarului modest de pagini (95), reuseste sa readuca in memorie manastiri precum Antim, Arnota, Cozia, Curtea de Arges, Govora, Polovragi, Stavropoleos, Tismana, pe scurt, cele mai frumoase si vizitate din spatiul valah.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite