FLASH EDITORIAL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Momentul adevarului Cunoscutul si controversatul autor Fritjof Capra este readus in Romania de Ed. TEHNICa prin doua carti: "Momentul Adevarului" (trad. Niculita Damaschin) si "Intelepciune aparte"

Momentul adevarului
Cunoscutul si controversatul autor Fritjof Capra este readus in Romania de Ed. TEHNICa prin doua carti: "Momentul Adevarului" (trad. Niculita Damaschin) si "Intelepciune aparte" (trad. Walter Radu Fotescu). Devenit celebru pentru cartea "Taofizica - o paralela intre fizica moderna si mistica orientala" -, carte care numai la editura sus-mentionata a ajuns deja la a treia editie, dar si contestat de fizicieni, Fritjof Capra este, fara indoiala, un aprig nonconformist. Daca unii il percep la superlativ, spunand "viitorul lui F. Capra nu a venit inca" (Los Angeles Times), sunt nenumarati specialisti in fizica destul de retinuti la afirmatiile autorului, considerandu-le fortate. Prima lucrare, "Momentul adevarului", este o prelungire a cartii care l-a consacrat. Realitatea expusa de autor continua sa fascineze si sa atraga prin pretentia declarata de reconciliere a stiintei ultimilor ani cu spiritul uman. In acelasi fel evolueaza si temele celei de a doua lucrari - "Intelepciune aparte", care este construita pe o serie de dialoguri cu mari personalitati din lumea spiritului, dar si a stiintei. Deloc fortate, ideile curg mult mai firesc de aceasta data, dovada ca interlocutorii alesi pe spranceana sunt, efectiv, oameni deplini ale caror ganduri coincid cu viata lor particulara. Avem astfel bucuria de a gasi admirabile pagini in care ii vom redescoperi pe W. Heisenberg, J. Krishnamurti, Indira Gandhi sau Stanislav Grof. Orientarea declarata spre metafizica asiatica este insa pentru F. Capra o periculoasa muchie de cutit. Faptul ca este revendicat adesea de sfertodoctismul adeptilor New-Age arata ca ignoranta beneficiarilor cartilor sale este o netrecuta piatra de incercare.

Ratiune, adevar si istorie
In aceeasi serie, Ed. TEHNICa editeaza si lucrarea lui Hilary Putnam intitulata "Ratiune, adevar si istorie" (trad.Ionel Narita). Autorul, cunoscut filosof, specializat in ramurile noi precum filosofia limbajului, filosofia mintii ori filosofia stiintei si metafilosofie, aduce cate putin din toate cele de mai sus si in aceasta carte. Intregul demers filosofic se poate rezuma in "impactul stiintei asupra conceptiei moderne privind rationalitatea" - ceea ce presupune o aducere la zi a ceea ce inseamna mai valoros in domeniu, daca tinem cont ca filosoful care ne cheama spre meditatie a predat la Princeton si apoi la Harvard pana in anul 2000.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite