FLASH EDITORIAL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fuga spre centru Ambitia Aurorei Cornu de a fi cunoscuta si altfel decat "fosta sotie a lui Marin Preda" isi gaseste o fericita expresie in romanul "Fuga spre centru" (aparut la Ed. Albatros,

Fuga spre centru
Ambitia Aurorei Cornu de a fi cunoscuta si altfel decat "fosta sotie a lui Marin Preda" isi gaseste o fericita expresie in romanul "Fuga spre centru" (aparut la Ed. Albatros, Bucuresti, 2005). Autoarea isi urmareste personajele de-a lungul a mai bine de 20 de ani, plasand inceputul actiunii in 1944. Problemele vietii de zi cu zi din perioada comunista, de la cota la carne si pana la avorturi, imbraca o forma narativa captivanta, presarata pe ici, pe colo cu fragmente lirice, poezii ale celor care inca mai aveau o viata interioara in vremea in care asa ceva era interzis.

Lindenfeld
Aceeasi perioada a Romaniei comuniste, alta abordare: Ioan T. Morar, "Lindenfeld" (Ed. Polirom, Iasi, 2005, cu o prefata de Marius Chivu). Lindenfeld este un sat de germani din Banat care si-a platit scump ajutorul dat Rezistentei. Biograful satului considera ca trebuie sa-l vada viu pentru a-si putea termina opera, astfel fictiunea si realul se imbina in Lindenfeldul artificial reinviat. Confruntarea dramatica dintre istorie si iluzie, dialogul inteligent si viu inscriu primul volum de proza al lui Ioan T. Morar intre succesele editoriale ale anului. Este, poate, adevarata fata a autorului.

Partida de canasta
Mircea Gheorghe aduna in volumul "Partida de canasta" (aparut la Ed. Polirom, Iasi, 2005, cu o prefata de Liviu Antonesei) mai multe proze scurte care vor fi citite cu placere mai ales de romanii aflati pe continentul nord-american. Autorul, stabilit in Canada din 1990, decupeaza secvente de viata atat din Romania nefericita ("Depozitul de lemne"), cat si din cotidianul unui emigrant ("Partida de canasta"). Naratiunea curge natural, fara teza, viata continua sa clocoteasca dincolo de granitele povestirilor. Prozele nude, lipsite de patosul declamativ, constituie debutul literar al unui ziarist care s-a incumetat sa scrie (cu talent) la varsta la care altii si-au incheiat cariera.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite