Exerciţii de lectură estivală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre titlurile noi ale verii se numără „Libertate“, „Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri“ sau „Corsarul“. Volume de dragoste, de psihologie practică, de călătorie, thrillere şi romane ale literaturii clasice contemporane ne aşteaptă în librării.

Crizele financiare, sentimentale sau profesionale pot fi date la o parte prin lecturi uşoare, de vacanţă, la care ne îmbie editurile în această vară. Ni se propun titluri provocatoare de psihologie practică, thrillere, SF-uri,  ni se dau iluzii despre lumea ideatică a cuplului (de exemplu,  „Cele cinci limbaje ale iubirii. Ediţia pentru bărbaţi", de Gary Chap­man, la Curtea veche). De asemenea, autoarea Adriana Petrescu ne propune în această vară să citim „Exerciţii pentru fericire", la Tritonic, subliniind că a avea o stare de bine înseamnă a încerca să dai la o parte, cu o carte în mână, balastul din jur. Unul dintre cele mai tentante titluri, pe care Editura Polirom ni-l recomandă şi despre care Guardian scria că este, probabil, „cel mai bun roman al secolului", este  „Libertate", de Jonathan Franzen.

Al patrulea roman al lui Franzen, apărut după succesul extraordinar al „Corecţiilor", are în centru o nouă familie tipică din Midwest. Volumul a fost considerat un veritabil fenomen cultural în Statele Unite: însuşi preşedintele Obama a cerut anul trecut un exemplar, înainte ca romanul să fie lansat oficial, ca să-l poată citi în vacanţă. De asemenea, de neratat sunt cele două volume „1Q84", scrise de Haruki Murakami, alături de cel mai recent titlu al lui Michel Houellebecq, „Harta şi teritoriul", o carte distinsă în 2010 cu Premiul Goncourt.

O serie de noi romane de vacanţă ne propune şi Grupul Humanitas, printre care „Bărbaţi holbându-se la capre", de Jon Ronson, în Colecţia „Râsul lumii", şi „Ceaunul", de Kiyoko Murata, în Colecţia „Cartea de pe noptieră". De altfel cartea a fost ecranizată cu titlul, „Omul care se holba la capre" (2009) pe afiş strălucind alături de o vedetă caprină George Clooney, Jeff Bridges, Ewan McGregor şi Kevin Spacey. În curs de apariţie pentru luna iulie, la Humanitas Fiction, se află  „Grădina uitată", de Kate Morton, „Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri", de Eric-Emmanuel Schmitt, şi  „Începem coborârea", de James Meek . Pe rafturi se află deja două titluri noi de Amos Oz, „Rime despre viaţă şi moarte" şi „Scene de viaţă campestră", alături de „Povestea uitării", de Stefan Merrill Block.



Biblia sănătăţii femeii

La Nemira vor apărea  „Încleştarea regilor", în două volume, de George R.R. Martin, în Colecţia „Nautilus SF", şi „Corsarul", de Tim Severin.Nu trebuie ratată nici „Biblia sănătăţii femeii", în  Colecţia „Să fii sănătos" de la Curtea veche. În seria horror, de la Tritonic, se înscrie „Locuri întunecate", de Gillian Flynn, iar în cea de thriller, „Ucideţi generalul", de Bogdan Hrib. Printre titlurile noi apărute la grupul Corint se numără „Islamiştii. Cum ne văd ei pe noi", de Anne Nivat şi „Edit von Coler. Agentă nazistă la Bucureşti", de Jacques Picard. De la Editura Leda sunt tentante propunerile de vacanţă din Colecţiile „Mister"  - „După faptă şi răsplată", de Kate Atkinson, „Love & Life" - „Cele nouă chipuri ale inimii", de Anita Nair, „SF" - „Flashforward", de Robert J. Sawyer şi nu în ultimul rând cărţile apreciate de adolescenţi - fantasyurile - „Impecabil" (volumul 2 din seria „Micuţele mincinoase", de Sara Shepard), „Oraşul de Cenuşă" (cartea a doua din seria „Instrumente mortale", de Cassandra Clare). 

image

Pentru cei mici, trebuie să avem în vedere cartea cu imagini panoramice 3D şi cu sunete  - „Vocile sălbaticiei". Dacă la Paralela 45 va apărea „Cartea vinurilor. Schimbă-ţi felul în care gândeşti despre vin!", de Mathew Jukes, grupul editorial All ne îmbie cu „Noul cod al bunelor maniere", de Silke Schneider-Flaig şi cu „5 secrete ale vieţii fericite",  de John Izzo.Editura Trei ne tentează în această vară cu titlurile „Adio, vinovăţie!", de Les Barbanell, „Înăuntrul Regatului. Viaţa mea în Arabia Saudită", de Carmen Bin Laden, şi „Omul cu cercurile albastre", de Fred Vargas.

Oferte speciale

Editura Humanitas propune promoţia „1, 2, 3 ia ce carte vrei", care va fi valabilă începând de mâine şi până la 15 septembrie. Aceasta include 124 de titluri selectate din serii de autor precum Kundera, Llosa sau Cărtărescu şi din colecţiile „Cartea de pe noptieră", „Râsul lumii", „Spaţii publice". La cumpărarea a două cărţi reducerea este de 10%, iar pentru trei cărţi - 20%.  La Editura Polirom, 100 de titluri noi vor putea fi achiziţionate la preţul special de 9,99 lei, dar vor exista şi pachete promoţionale,  cu reduceri de peste 35%. Editura Tritonic oferă romanele „Copiii împăratului", „Spionul lui Dumnezeu"  şi „Blestemul manuscrisului" la preţul de 10 lei.

Titluri româneşti

Vara asta se vor afla pe rafturi noi cărţi ale autorilor români Eugen Istodor, Alex. Leo Şerban, Aurora Liiceanu sau Bogdan O. Popescu.
Regretatului critic de film Alex. Leo Şerban i-a apărut „Mica dietetică", la Editura Art,  în luna august urmându-i a fi editată „The Parlayed Letter", în Colecţia „Ego. Proză" de la Polirom. Nuvela scrisă direct în engleză de Alex. Leo Şerban, tradusă de Antoaneta Ralian, dovedeşte nu doar erudiţie, ci şi un indiscutabil talent de scriitor.

Alex. Leo Şerban şi Eugen Istodor



Cartea „Primul meu job", care înseamnă primul ciubuc pentru unii şi pentru cei mai mulţi prima leafă,  va ficoordonată la Editura Art de Florin Dumitrescu, în Colecţia „Prima dată". Printre semnatari: Ion Barbu, Cezar Paul-Bădescu, Antoaneta Ralian, Petre Barbu, Marius Chivu, Iulian Comănescu, Gianina Corondan, Bogdan-Alexandru Stănescu sau Luiza Vasiliu. Dacă vreţi să aflaţi lucruri noi despre Bucureştiul de altădată, nu vă rămâne decât să citiţi cartea lui Eugen Istodor  „Lipscani. Ghid turistic & de chefuri"- Între 2010 şi 2011, autorul a testat restaurantele, barurile, a observat viaţa de fiecare zi şi a citit istoria Lipscaniului.

image

Locul este descris prin decorul de epocă, rochiile de mireasă, drogurile, iubirile uşoare, cadourile ieftine, narghilele, excentricităţile şi crâşmele pentru toate buzunarele. Aurorei Liiceanu îi va fi editat, în seria de autor de la Polirom, volumul „Viaţa nu-i croită după calapod". Pornind de la întâmplări personale sau cunoscute de toată lumea, psihologul ne oferă o analiză subtilă a mecanismelor psihicului uman, dar şi a unor fenomene şi comportamente tipice societăţii româneşti actuale. De asemenea, tot la Polirom, va apărea volumul „Viaţă de aruncat", ce reprezintă debutul în proză al poetului Bogdan O. Popescu.

2 cărţi ale regretatului critic de film Alex. Leo Şerban: „Mica dietetică" şi „The Parlayed Letter".

„Lumea sexului"

Henry Miller (1891-1980)

Tradus în premieră în limba română, de Alexandru Vlad, volumul „Lumea sexului" este un eseu despre universul erotic al americanului Henry Miller. Conştient de dezaprobarea pe care au stârnit-o printre cititori cele două „Tropice" („Tropicul Cancerului" şi „Tropicul Capricornului"), precum şi de opoziţia pe care alţi cititori au sesizat-o între conţinutul licenţios şi fragmentele contemplative, eseistice şi filosofice, Henry Miller îşi propune cu această scurtă scriere, apărută în Colecţia Biblioteca Polirom, să-şi expună limpede şi răspicat poziţia în controversă. Miller explică de ce nu există nicio contradicţie între senzualitatea debordantă din romanele sale, crezul său artistic şi filosofia sa de viaţă. 

image

Autorul se exprimă şi aici într-un limbaj direct şi lipsit de pudoare, povestindu-şi propriile experienţe sexuale din anii tinereţii şi apoi formulându-şi concluziile filosofice. „Această mică bijuterie milleriană, mai degrabă apropiată de lumea stranie a monadelor decât de fauna cu care ne-a obişnuit autorul american, îşi urmează parcursul în răspăr. Alcătuirea «Lumii sexului» e neobişnuită pentru că baletează dezinhibat prin vasta cultură a eseului", se scria în Sunday Book Review.

Reduceri substanţiale în Librăriile Adevărul

Toată luna iulie, orice carte din colecţiile „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă", „Pictori de geniu" şi „Marile muzee ale lumii" va avea preţul redus la 7,99 lei, numai în Librăriile Adevărul din Bucureşti şi din ţară. Editura Adevărul nu se va opri aici cu surprizele. În iulie, vor fi distribuite în continuare, împreună cu ziarul, cărţi din Colecţia „Dostoievski" (care conţine 12 titluri în 12 volume - în fiecare miercuri, la preţul de 14,99 lei per volum), Colecţia „Delicii în bucătărie", care va fi completată cu patru titluri din bucătăria internaţională (în fiecare vineri, la preţul de 14,99 lei per volum) şi Colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă" (în fiecare joi, la preţul de 12,99 lei per volum).



După ce săptămâna trecută a fost distribuit primul volum din „Fraţii Karamazov", de Fiodor Dostoievski, săptămâna viitoare veţi putea cumpăra volumul al doilea al romanului, pe 6 iulie. „Fraţii Karamazov" a fost supranumit „Romanul căutării lui Dumnezeu". Pe 13 iulie veţi găsi la chioşcuri două romane într-un singur volum, „Amintiri din Casa Morţilor" şi „Jucătorul", iar pe 20 iulie şi pe 27 iulie volumele 1 şi 2 din „Idiotul". Pe 3 august vor apărea romanele „Însemnări din subterană" şi „Eternul soţ", pe 10 august - „Crimă şi pedeapsă", iar pe 17 august - „Adolescentul". În aceeaşi colecţie au mai fost incluse titlurile „Dublul" şi „Oameni sărmani" (apariţie pe 24 august), „Umiliţi şi obidiţi" (31 august).

Călătorii printre arome

Dacă v-aţi propus să vizitaţi muzee importante din mari oraşe ale lumii, dar bugetul nu vă permite, vă puteţi satisface o parte din curiozitate răsfoind titlurile din Colecţia „Marile muzee ale lumii", acum la preţuri promoţionale de doar 7,99 lei per volum, în Librăriile Adevărul. Peste 200 de opere şi 1.500 de artişti sunt prezentaţi în singura colecţie din România dedicată „caselor de artă". Cele 15 albume aduc în atenţia colecţionarilor şi a cititorilor muzeele Ermitaj, Luvru, Prado, Galeria Uffizi, Musee d'Orsay ş.a.

Căutaţi în Librăriile Adevărul şi titlurile din colecţia deja clasică, „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă": „Livada de vişini", de Cehov, „La răscruce de vânturi" de Emily Brontë, „Shogun" de James Clavell, „Mândrie şi prejudecată" de Jane Austen, „Doamna Bovary" de Gustave Flaubert, „Romeo şi Julieta" de William Shakespeare, „Winnetou" de Karl May ş.a (la preţul de 7,99 lei per volum).În luna iulie, gurmanzii vor avea parte de ghiduri utile în bucătărie. Vor apărea, împreună cu „Adevărul", volumele „Preparate din peşte" (pe 1 iulie - 14,99 lei), „Preparate din carne" ( pe 8 iulie) şi „Preparate la microunde" (pe 15 iulie).

7,99 lei vor costa cărţile din trei colecţii de succes ale Editurii Adevărul.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite