Eveniment la Bookfest, cu Adam Michnik

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul şi disidentul polonez  Adam Michnik şi-a prezentat, ieri, la Târgul Bookfest de la Romexpo, cartea „Mărturisirile unui disident convertit“, apărută la Polirom.  Un alt eveniment a fost lansarea cărţii „Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa“ de Lucia Hossu Longin - singurul interviu dat de fostul general de Securitate unui jurnalist român.

Adam Michnik, cunoscutul luptător împotriva comunismului, a declarat că democraţia nu-l face pe om fericit, iar „ideologia care îl obligă pe om să fie fericit duce la lagărele de concentrare“.

Omul perfect şi societatea imperfectă

„Acum ideea e de a nu înlocui comunismul bolşevic cu un anticomunism cu faţă bolşevică, pentru că ultimul stadiu al comunismului este naţionalismul etnic“, a continuat scriitorul polonez.

El a subliniat că „Mărturisirile unui disident convertit“ reprezintă „o laudă adusă omului perfect şi societăţii imperfecte“. „Dar, pentru că suntem cu toţii imperfecţi, trebuie să căutăm dialogul, să căutăm să ne înţelegem, pentru că altfel ajungem să ne ucidem. În ţara mea există o tradiţie: se spune că trebuie să mori pentru patrie. Propun în cartea mea să trăim şi să acţionăm pentru patrie“, a mărturisit Adam Michnik.

„Este o carte vie“

Vladimir Tismăneanu a declarat că „Mărturisirile unui disident convertit“ este o carte care ar trebui citită în toate facultăţile de filosofie, de sociologie sau de ştiinţe politice. Analistul politic a remarcat la Adam Michnik „naturaleţea“. „Fără oameni ca Adam Michnik, Andrei Pleşu, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, ideile lui ’89 nu ar fi putut să triumfe în cele două decenii care au urmat“, a adăugat Vladimir Tismăneanu.

Dialog cu şeful spionilor

Singurul interviu pe care l-a acordat Pacepa unui jurnalist român poate fi citit în volumul „Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa“ de Lucia Hossu Longin, apărut la Humanitas. Cu ocazia lansării, realizatoarea „Memorialului durerii“ a povestit din culisele realizării interviului.

Întrevederea dintre jurnalistă şi fostul şef al spionajului ceauşist, fugit în 1978 în SUA, a avut loc între 26 şi 28 februarie anul acesta, în Miami, sub stricta supraveghere a agenţilor FBI. Realizatoarea de televiziune fusese verificată şase luni înainte, iar cartea „Memorialul durerii“ dăruită generalului a fost analizată de FBI pagină cu pagină, ca nu cumva să conţină otravă. Pacepa se ţine foarte bine, la cei 81 de ani, şi joacă tenis în fiecare zi. A suferit trei operaţii de remodelare a feţei şi are o altă identitate.

Cozi interminabile la standul „Adevărul“

Editura Adevărul vă aşteaptă la standul său de la Romexpo până astăzi, la ora 18.00. Părinţii le pot cumpăra celor mici, în avans, două titluri noi din Colecţia „Disney Clasic“ („Frumoasa Adormită“ şi „Peter Pan“), cărora li se adaugă toate volumele publicate până în prezent în „Biblioteca Adevărul pentru copii“.

Mai puteţi achiziţiona toate titlurile apărute până acum din colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă“, plus două cărţi în avans, „Winnetou“, volumele II şi III. Nu rataţi toate titlurile apărute în „Colecţia Adevărul de lux“, la care se adaugă opere alese „Charles Dickens“, în 15 volume! Mai găsiţi la stand seriile de pe DVD: „Mărgelatu’“, „Ardelenii“, „Brigada Diverse“, „Jandarmii“, „Toma Caragiu“, colecţia de filme istorice „Sergiu Nicolaescu“, colecţiile „Mari comedii româneşti“, „Biografii“, „24“.

Ieri, în a patra zi a Târgului de Carte, la standul „Adevărul“ au fost cozi interminabile. În primele trei zile de la deschidere, au fost vândute peste 17.000 de volume.

Astăzi, la Bookfest

Editura Corint

Ora 12.00 - Stand A 01
Gene Wolfe - „Umbra torţionarului“. Invitaţi: Irina Horea, Florian Pîtea, Michael Haulică.

Editura Litera Internaţional

Ora 12.00 - Stand B 08
Gerald Martin – „Gabriel Garcia Marquez. O viaţă“. Invitaţi: Dan C. Mihăilescu, Irina Ilie, Sorin Mărculescu.

Editura Humanitas

Ora 12.00 - Stand B 07
 Iulian Comănescu - „Cum să devii un nimeni“. Invitaţi: Iulian Comănescu, Radu Garmacea.

Editura Curtea Veche

Ora 12.00 - Forum
Audiobook - „Basme fermecate” povestite de Margareta Pâslaru

Editura Paralela 45

Ora 12.30 - Stand 9
Faye Kellerman - „Pe marginea întunericului“, Jonathan Kellerman - „Obsesie“, Bob Garcia - „Testamentul lui Sherlock Holmes“, José Rodrigues dos Santos - „Formula lui Dumnezeu“, Andrew Gross - „Valul întunecat“, Charles Deslys - „Zingara“. Invitaţi: Constantin Bălăceanu-Stolnici, George Arion

Editura Humanitas

Ora 12.30 - Stand B 07
Pablo Tusset - „În numele porcului“, Daniel Kehlmann - „Eu şi Kaminski“, Douglas Coupland - „Miss Wyoming“. Invitaţi: Corina Bernic, Marina Constantinescu, Cornelia Rădulescu, Denisa Comănescu

Ora 13.00 - Stand B 07
Kate Morton - „Casa din Riverton“; Madeleine Thien – „Certitudine“. Invitaţi: Sânziana Dragoş, Elisabeta Lăsconi, Mihaela Spineanu,  Raluca Popescu

Ora 13.30 - Stand B 07
„Tinereţe fără bătrâneţe“ - carte şi audiobook. Invitaţi: Gabriel Liiceanu, Lidia Bodea, Mihaela Coman

Ora 14.00 - Stand B 07
Emil Cioran - „Scrisori către Wolfgang Kraus“. Invitaţi: Dan C. Mihăilescu, Gabriel Liiceanu

Editura Paralela 45

Ora 14.00 - Stand B 9
Matei Vişniec - „Frumoasa poveste a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt“; „Femeia-ţintă şi cei zece amanţi“. Invitaţi: Călin Vlasie, Ion Bogdan Lefter

Editura Art

Ora 14.00 - Stand B 03
Atlas de mitocănie urbană. Invitaţi: Liviu Mihaiu, Mihai Dobrovolschi, Radu Paraschivescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite