„Eu când vreau să fluier, fluier“, şi-n America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Eu când vreau să fluier, fluier“ – propunerea României la Oscarul 2011 pentru film străin – a avut premiera americană miercuri seară, la Film Forum New York. La spectacolul de gală au fost prezenţi regizorul Florin Şerban, producătorul Daniel Mitulescu şi Andreea Vălean, autoarea piesei de teatru care a inspirat filmul.

Principalele publicaţii de specialitate de peste Ocean nu au aşteptat, însă, evenimentul festiv, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) de la New York, pentru a scrie cronici elogioase ale peliculei.

O nouă cronică a apărut ieri în publicaţia online IndieWire - principală instanţă de validare a cinemaului independent, peste Ocean -, care apreciază filmul ca fiind „un debut puternic". „Cu acţiunea care se desfăşoară într-un centru de detenţie pentru minori, filmul funcţionează ca o poveste a maturizării, asemănător lui «432 », chiar dacă îi lipseşte acelaşi magnetism", consideră americanii. Aceştia mai scriu că Florin Şerban „îi oferă personajului principal, Silviu, angoasa psihologică, subliniind mai mult tăcerile decât momentele de furie".

„Ca multe alte filme româneşti recente, povestea urmăreşte un tânăr protagonist, ale cărui alegeri sunt limitate drastic şi nu sunt foarte promiţătoare", scria, marţi, criticul A.O. Scott, în „New York Times". Din păcate, ultima treime a filmului i se pare americanului „un remake absurd, care consumă nervos spectatorul, al filmului «După-amiază de câine»".Alături de „Bună, ce faci?", de Alexandru Maftei, filmul lui Şerban participă la Festivalul de la Palm Springs (SUA), care are loc până la 17 ianuarie. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite