„Eu când vreau să fluier, fluier“, aprecieri şi critici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul britanic „The Guardian“ a lăudat filmul lui Florin Şerban, însă publicaţia franceză „Le Monde“ nu s-a arătat la fel de încântată de producţia românească. „The Guardian“ a spus despre pelicula regizorului român, câştigătoarea Ursului de Argint la Berlin, că este „o bijuterie de debut în lungmetraj“.

„Filmele cu teme criminale au dominat lista celor mai bune producţii europene. Printre acestea este şi pelicula românească despre o închisoare, «Eu când vreau să fluier, fluier», o bijuterie de debut în lungmetraj aparţinând lui Florin Şerban. Filmul spune povestea unui tânăr care, pe punctul de a fi eliberat din închisoare, este bulversat de dorinţa mamei sale de a-l lua pe fratele lui mai mic în Italia", a apreciat „The Guardian".

Mai citeşte şi:

Florin Şerban: „Sunt roluri în care neprofesioniştii se descurcă mai bine“

VIDEO Deţinuţi şi partizani români la Berlin

Filme româneşti la Berlinala 2010

Un film realist

Pentru filmul „Eu când vreau să fluier, fluier" criticul Dan Făinaru a folosit în cronica sa din „Screen Daily" termenul „brut". Dan Făinaru a afirmat că filmul aduce un „aport meritoriu la noul val al cinematografiei româneşti". Screen Daily a mai scris: „«Brut» este cuvântul care poate descrie acest film de debut şi calitatea sa excepţională. Povestea unui deţinut de 18 ani, Silviu (George Piştereanu), care urmează să fie eliberat curând, dar care pare că vrea să-şi saboteze eliberarea are, bineînţeles, câteva neajunsuri, dar este mai autentic decât alte filme asemănătoare, care sunt realizate cu mijloace mai sofisticate, de regizori cu experienţă".

„Eu când vreau să fluier, fluier" a câştigat sâmbătă seara, la cea de-a 60 ediţie a prestigiosului festival internaţional, Ursul de Argint şi premiul „Alfred Bauer", care poartă numele fondatorului Berlinalei.

„The Hollywood Reporter" a apreciat: „Juriul Berlinalei, prezidat de regizorul Werner Herzog, a acordat premiul special al juriului unui film foarte diferit, care aruncă o privire directă asupra delincvenţei juvenile din România".

Pelicula lui Florin Şerban nu i-a convins pe cei de la cotidianul francez „Le Monde": „«Eu când vreau să fluier, fluier» ar fi putut fi pentru sistemul carceral românesc ceea ce memorabilul «Moartea domnului Lăzărescu» a fost pentru sistemul sanitar. Descrierea vieţii cotidiene într-o închisoare lasă locul unei melodrame sociale în care intervin, încă o dată, o mamă nedemnă şi un frate mai mic în pericol. Brutalitatea finalului nu este suficientă pentru a reda forţă acestei încercări în legătură cu care ne întrebăm cum de a ajuns în competiţie".

Criticul Jay Weissberg de la „Variety" a menţionat că „Eu când vreau să fluier, fluier" este „un film închegat, pe care spectatorii de la festivaluri îl apreciază". Echipa filmului românesc, dublu premiat la Berlin, a fost întâmpinată, duminică seara, pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, cu ropote de aplauze.

„Werner Herzog a ţinut să precizeze că ne-a dat două premii, pentru că a vrut să ne dea un premiu cu semnul exclamării", a declarat pe aeroport Florin Şerban. George Piştereanu îl interpretează pe Silviu, care, după patru ani petrecuţi în penitenciar, aşteaptă eliberarea.

Cu două săptămâni înainte de a se bucura din nou de libertate, acesta primeşte o vizită neaşteptată. Mama lui s-a întors acasă, după multă vreme petrecută în Italia, şi vrea să îl ia cu ea pe fratele lui mai mic. În cinci zile, Silviu este nevoit să găsească o soluţie.

După teatru a fost filmul

Site-ul LiterNet a publicat piesa de teatru semnată de Andreea Vălean, „Eu când vreau să fluier, fluier", care a stat la baza filmului. Piesa poate fi descărcată, gratuit, de la adresa http://editura.liternet.ro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite